Oud Bussummerweg 40, Huizen

Inleiding

In 1917 gebouwd pand bestaande uit een voormalige GARAGE en twee DIENSTWONINGEN, deel uitmakend van het villacomplex "De Maerle". De tussen de dienstwoningen ingeklemde garage is in 1975 verbouwd tot atelier waarbij de garagedeur in de voorgevel vervangen werd door een glaspui.

Omschrijving

Het symmetrisch opgezette pand heeft een rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde, ter plaatse van de dienstwoningen, twee hoekrisalieten. De hoogte van het pand bedraagt één bouwlaag en een zolderverdieping onder een samengesteld rietgedekt dak met een H-vormige structuur bestaande uit een hoog schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg en vier lagere steekkappen met wolfseinden. Zowel op het voor- als achterschild staan twee rietgedekte dakkapellen waarin twee gekoppelde zesruits ramen. Beide zijschilden zijn voorzien van twee bredere dito dakkapellen met drie gekoppelde zesruits ramen. Op de nok van het schilddak staan twee rechthoekige en zich verjongende hoekschoorstenen gemetseld in rode machinale baksteen van verschillende lengte (naast halve en hele stenen komen ook klezoren, en drieklezoren voor). De buitenmuren zijn tot en met een omgaande rollaag onder de benedenvensters opgetrokken in paarsrode machinale waalsteen in Vlaams verband met platvolle voeg, en daarboven in roodgenuanceerde machinale waalsteen in Vlaams verband met enigszins verdiepte voeg. Bovenaan worden de gevels afgesloten door twee uitkragende metsellagen afgewisseld met klossen waarvan de voorzijde tweemaal kwartrond geprofileerd is. In het metselwerk van de voor- en achtergevel komen traditionele kenmerken voor als klezoren en vlechtingen. De vensters hebben eveneens een traditionele vormgeving met (naar binnen draaiende) roedenramen en uitstekende boven- en onderdorpels.

De hoekrisalieten van de symmetrische voorgevel (ZO) zijn op de begane grond voorzien van een venster waarin twee door een middenstijl gescheiden achtruits ramen en, meer naar het midden, een horizontaal in tweeën gedeelde paneeldeur met in de bovendeur een korfboogvormig beëindigd vierruits raam. Onder beide wolfseinden bevindt zich een venster waarin eveneens twee zesruits ramen. De voordeuren zijn bereikbaar via een in paarsrode machinale waalsteen gemetselde stoep met dito zijmuurtjes. In de aan het middendeel van de voorgevel grenzende smalle zijde heeft elke hoekrisaliet een tweeruits wc-raampje en een vierruits keldervenster waarvoor traliewerk en een kelderkoekoek met ijzeren rooster. De lange stalen latei boven de verdwenen garagedeur in het midden van de voorgevel is opgelegd op hardstenen blokken. Boven de latei bevindt zich een staande rollaag.

De rechter zijgevel (NO) heeft links een benedenvenster als in de voorgevel en rechts een breed liggend venster waarin vijf achtruits ramen. De linkerzijgevel (ZW) is spiegelbeeldig aan de rechterzijgevel, maar hier zijn de vensters vanwege de ligging op het zuidwesten voorzien van luiken. De vlakke en symmetrische achtergevel (NW) heeft links en rechts een afgewolfde topgevel waarin op de begane grond een deur als voor (ook met een stoep met zijmuurtjes) met ter weerszijden hiervan een achtruits keukenvenster, en onder het wolfseind een venster waarin twee zesruits ramen. Aan de binnenzijde hebben beide topgevels een afgeronde knikvorm als in de dakopbouw van de voorgevel van villa "De Maerle". In het lage middelste gedeelte van de achtergevel bevinden zich twee liggende vensters waarin twee vierruits ramen.

De dienstwoningen ter weerszijden van de voormalige garage verkeren nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en bevatten onder meer paneeldeuren, een rechte steektrap met onderaan een kwart naar de zolder, langs de trap van de linker woning (nr. 42) een houten lattenhek, en in de keuken achterin diezelfde woning een eenvoudige schouw met onderaan de hangboezem een bordenplank en naast de schouw een servieskast met twaalfruits deur waaronder een lade en een paneeldeurtje.

Waardering

De voormalige garage met twee dienstwoningen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex "De Maerle" en als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een garage uit de jaren '10 van de 20ste eeuw ontworpen door architect J.W. Hanrath in een bij de villa "De Maerle" aansluitende traditionalistische vormgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524276
Complexnaam
Villa De Maerle
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Villacomplex "De Maerle" bestaande uit de in 1906 gebouwde gelijknamige VILLA en een bijbehorende voormalige GARAGE met twee DIENSWONINGEN uit 1917. De villa werd naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel gebouwd, in opdracht van de kunstschilder G.W. van Blaaderen, wiens atelier werd gesitueerd in de dwarsvleugel aan de achterzijde. De villa vertoont de voor het oeuvre van De Bazel karakteristieke mengeling van traditionalistische elementen en invloed uit de Engelse landhuisbouw. In 1917 liet de toenmalige eigenaar D.L. van Alphen het landhuis in dezelfde stijl vergroten naar ontwerp van architect J.W. Hanrath: aan de rechter zijde werd een dienstowning met schilddak aangebouwd, en de dwarsvleugel rechtsachter werd enigszins verlengd. Tevens liet hij enkele tientallen meters ten noordoosten van de villa een garage met twee dienstwoningen bouwen naar ontwerp van Hanrath in een bij de villa aanluitende vormgeving.

Omschrijving

Het villacomplex "De Maerle" bevat twee afzonderlijk beschermde onderdelen: de villa en de garage met twee dienstwoningen. De twee complexonderdelen zijn gelegen op een zeer ruim perceel aan de noordwestzijde van de Oud Bussummerweg en op betrekkelijk geringe afstand van deze weg. Beide objecten zijn met de voorgevel naar de weg gekeerd en tellen één bouwlaag onder een samengesteld dak gedekt met riet. De villa heeft een T-vormige plattegrond, de garage met twee dienstwoningen een rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde twee hoekrisalieten. De gevels zijn in rode baksteen gemetseld met toepassing van traditionele motieven zoals vlechtingen en klezoren.

Waardering

Het villacomplex "De Maerle", bestaande uit een villa en een garage met twee dienstwoningen is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard en representatief vroeg voorbeeld uit het landhuisoeuvre van architect K.P.C. de Bazel.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie
Garage(K) Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oud Bussummerweg 40 1272 PW Huizen Ja
Oud Bussummerweg 40 A 1272 PW Huizen
Oud Bussummerweg 42 1272 PW Huizen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1890 Huizen
A 1889 Huizen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1917 1917 vervaardiging
1975 1975 verbouwing garage tot atelier verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hanrath, J.W. ; Noord-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Alphen, D.L. van ; Noord-Holland opdrachtgever
Naar boven