Ivicke, Wassenaar

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding complexonderdeel 4

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats 'Ivicke' bestaat uit een landschappelijk park en een formele tuin. Het park in Vroeg-Landschappelijke stijl uit omstreeks 1775-1780 met latere aanpassingen omstreeks 1854 in Late Landschapsstijl, kreeg zijn huidige vorm en begrenzing in 1912 door afsplitsing van de voormalige buitenplaats Backershagen. Als onderdeel van de buitenplaats Backershagen werd h tezamen met het terrein van de Wiltzangk en Hartenkamp omstreeks 1775-1780 veranderd in een schilderachtig Engels landschapspark met hertenkamp, vinkenbaan, een gedeelte met grillige vijverpartijen, kunstmatige duinruggen, een mosheuvel, hermitage en een theekoepel op een verhoging. Mogelijk was J.G. Michael, schoonvader van J.D. Zocher sr., verantwoordelijk voor de aanleg. Nadat Backershagen in 1846 in het bezit was gekomen van prins Frederik heeft de Duitse landschapsarchitect C.E.A. Petzold ondermeer een 'Umfahrungsweg' aangelegd langs de diverse landgoederen van de prins. Deze weg, waardoor een eenheid is gecreëerd tussen de verschillende landgoederen, liep met een bocht over Ivicke en ging langs een aldaar gelegen, inmiddels verdwenen boerderij. Deze weg is bij de afsplitsing van Backershagen in 1912 doorsneden door de tegenwoordige Rust en Vreugdlaan, welke nu de noord-oostelijke begrenzing van Ivicke is. Omstreeks 1913-1914 is voor het huidige landhuis, in aansluiting op de toen gangbare Gemengde tuinstijl een formele tuin aangelegd, die een vrij besloten karakter heeft en in hoofdvorm nog goed herkenbaar.

Het zwembad ten zuidwesten van het huis is omstreeks 1960 tot stand gekomen.

De vijver achter het voormalige koetshuis (Rust en Vreugdlaan 7) en de zeer hoge duinrug aan de noordwestzijde van deze vijver zijn in 1991 gecreëerd en horen niet bij de historische, vroeg-landschappelijke parkaanleg; hetzelfde geldt voor de aanleg van de voortuin.

Omschrijving

Relatief besloten vroeg landschappelijke parkaanleg, is oorspronkelijk de zuid-westelijke begrenzing van Backershagen, hetgeen blijkt uit de begrenzing in de vorm van (vaar)sloten en kunstmatige duinruggen langs de Rijksstraatweg en de Menkenlaan. De diverse boomgroepen op en langs de duinruggen, bestaan overwegend uit eiken- en beukenbomen, waaronder enkele zeer oude exemplaren. Daarnaast ondermeer diverse rododendrons, taxus,- en hulstbomen. Rondom een ruime weide is binnen het geaccidenteerd terrein met kunstmatige duinruggen langs de oost-zuid- en westzijde een dubbele duinrug herkenbaar, deels geflankeerd door monumentale loofbomen, met daartussen een onverhard wandelpad. Deze is onderdeel van de oorspronkelijk laat-18de eeuwse aanleg en komt ondermeer voor op een topografische kaart uit 1888. Op de grote open binnenruimte, die op de kadastrale minuut van 1822 omschreven wordt als bouwland, staat een monumentale rode beuk (fagus) als solitair. Langs de randen staan tevens diverse andere monumentale loofbomen, waaronder een eikenboom en een treurbeuk. De open ruimte wordt aan de noordoosten afgesloten door loofbomen die op regelmatige afstand van elkaar staan. Deze vormen de noord-oostelijke begrenzend van een pad, aan andere zijde begrensd wordt door een duinrug. Dit pad, dat onderdeel is van de zogenaamde 'Umfahrungsweg' langs de landgoederen van prins Frederik, heeft aan de westzijde aangesloten op het nog bestaande pad bij de dienstwoning van Eikenhorst en oostzijde richting Backershagen. In de kromming van dit pad ligt, begrensd door een dubbele duinrug, ten noordoosten ervan een komvormige waterpartij, die een restant is van de smalle en langgerekte Y-vormige waterpartij (behorend bij de laat-18de eeuwse aanleg), die nu deels ten noordoosten van de Rust en Vreugdlaan ligt en uitkomt op een (vaar)sloot langs de Rijksstraatweg. Ten noordwesten van het landhuis is het open karakter van een weide gehandhaafd. Rondom het huis is de structuur van de formele tuinaanleg uit omstreeks 1913-1914 herkenbaar. Ze bestaat ondermeer uit met licht gekleurde machinale steen bestraatte paden en terrassen. Aan de voorzijde van het huis (zuidoosten) bevindt zich een vierkant voorplein met aan de noordwestzijde een gemetselde keermuur met lagere zijmuurtjes van mondsteen. Hierbinnen is een geometrisch patroon met buxushaagjes geplant en grasstroken. In het verlengde van de voorgevel bevindt zich een decoratief vormgegeven smeedijzeren hekwerk, dat - onderbroken door een toegangshek - zigzaggend/meanderend het formele tuingedeelte begrensd. Tegen het hekwerk zijn leilinden geplaatst. De einden van het hekwerk wordt geaccentueerd een dwarsas met aan het eind gemarkeerd worden door magnolia's. De oprijlaan komt met een bocht uit op de hoofdas van het voorplein. Langs de oprijlaan en op het voorplein staan verschillende historiserende ijzeren lantaarnpalen uit de bouwtijd van het huis.

Aan de achterzijde van het huis aan het einde van de terrassen loopt in zuid-westelijke richting een dwarspad, dat uitkomt nabij een zwembad. Dit heeft een rechthoekige vorm met aan de zuid-oostzijde een spiegelboogvormige afsluiting.

Waardering

De histroische tuin- en parkaanel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorisch waarde

- als onderdeel van de historische buitenplaats Backershagen waarvan de structuur nog goed herkenbaar is.

- als onderdeel van een waardevolle en omvangrijke landgoederenzone aan weerszijden van de Rijksstraatweg;

- als karakteristiek voorbeeld van een laat-18de-eeuwse Vroeg-Landschappelijke tuinaanleg, welke vermoedelijke is ontworpen door J.G. Michael met aanpassingen van C.E.A. Petzold omstreeks het midden van de 19de eeuw.

- als onderdeel van het oeuvre van de tuinarchitecten J.G. Michael en C.E.A. Petzold.

- als voorbeeld van de Gemengde Tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw.

De hoofdstructuur van de park- en tuinaanleg uit de verschillende perioden is nog steeds goed herkenbaar.

De park- en tuinaanleg heeft landschappelijke en situationele waarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats Ivicke.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524525
Complexnaam
Ivicke
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS 'Ivecke', bestaat uit een WOONHUIS (1) van het type landhuis, een TOEGANGSHEK (2) in Neo-Lodewijk XVI-stijl uit 1913-1914 en een SPEELHUISJE (3). Het is gelegen in het oorsprong laat-18de eeuws HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (4) bestaande uit een park in Vroege Landschapsstijl - dat oorspronkelijk behoorde bij de aangrenzende historische buitenplaats Backershagen (monnr.38401)-, en parkonderdelen in Late Landschapsstijl uit het midden van de 19de eeuw, onderdeel uitmakend van de landgoederen van prins Frederik en een formele tuin.

Het terrein is omstreeks 1912 aangekocht door Adrianus Frederikus Johannes van Hattum van de toenmalige eigenares van Backershagen, prinses Marie van Wied, die het had geërfd van haar vader prins Frederik, zoon van koning Willem I. Als noord-oostelijke begrenzing van de nieuwe buitenplaats is de gebogen weg, die onderdeel uitmaakte van de 'Umfahrungsweg' langs de landgoederen van de prins, afgesneden door een rechte weg tussen de Korte Kerkdam en de Rijksstraatweg. De Menkenlaan, de zuidelijke begrenzing van Backershagen, was tevens de toegangsweg naar de toenmalige boerderij ''t Hofje van Hooge Linde'.

De opdrachtgever, getrouwd met Leoni Hubertina Anna Maria van Zweden liet een huis bouwen dat grote gelijkenis zou vertonen met het huis L'Hermitage, een Zweeds koninklijk buitenverblijf. In het bestek wordt voor verschillende interieuronderdelen als schouwen ed., gebruik gemaakt van een niet nader te traceren buitenplaats 'Marienburg', waarvan enkele schouwen bewaard zijn gebleven. Als architect/aannemer trad op G.J. van der Mark uit Wassenaar.

In 1963 is het huis overgedragen aan Jonkvrouwe G.E.G. van der Wijck, de echtgenote van P.A. Huet. Sinds de jaren '80 heeft het pand een kantoorfunctie. Hiervoor hebben verschillende aanpassingen plaatsgevonden, waarbij de oorspronkelijke plattegrondindeling grotendeels is gehandhaafd.

De laat-18de eeuwse parkaanleg maakte oorspronkelijk deel uit van Backershagen, dat de toenmalige eigenaar Cornelis Backer omstreeks 1775-1780, vermoedelijk door de tuinarchitect J.G. Michael heeft laten aanleggen. Nadat prins Frederik, in bezit was gekomen van Backershagen, heeft de Duitse landschapsarchitect C.E.A. Petzold omstreeks 1854 een 'Umfahrungsweg' aangelegd langs de diverse landgoederen van de prins. Deze weg, waardoor een eenheid gelegd tussen de verschillende landgoederen, liep met een bocht over Ivecke en ging langs nog aanwezige waterpartij en een inmiddels verdwenen boerderij. Deze weg is bij de afsplitsing van Backershagen in 1912 doorsneden door de tegenwoordige Rust en Vreugdlaan, welke nu de noord-oostelijke begrenzing van Ivecke is. Omstreeks 1913-1914 is voor het huidige landhuis, in aansluiting op de toen gangbare Gemengde tuinstijl een formele tuin aangelegd, die een vrij besloten karakter heeft.

Omschrijving

Op het zuidelijk deel van het landschappelijk aangelegde bos van voormalige buitenplaats Backershagen is een vrijwel rechthoekig terrein afgekaveld dat, aan de zuid-oostzijde wordt begrensd door een parallel aan de Rijksstraatweg gelegen (vaar)sloot; aan de noord-oostzijde de Rust en Vreugdlaan; aan de noord-westzijde en zuid-westzijde eveneens door een parallel aan de Menkenlaan gelegen sloot.

Het terrein is toegankelijk via een hekwerk aan de Rust en Vreugdlaan, op de hoek met de Rijksstraatweg. Een oprijlaan parallel aan de Rijksstraatweg leidt naar een voorplein met keerlus, waaraan het huis is gelegen. Voor de situering van het huis is rekening gehouden met een reeds bestaande open ruimte in het bos, waarbij de monumentale voorgevel gericht is naar de Rijksstraatweg. Het terrein wordt, met uitzondering van de Rust en Vreugdlaan, omgeven door een kunstmatige duinruggen, waarbij op de uiterste westhoek het tuinhuisje staat.

Waardering

De buitenplaats Ivecke met bijbehorende onderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als gaaf en karakteristiek voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuw landhuis in Neo-Lodewijk XVI-stijl, dat geïnspireerd is op een Scandinavische buitenplaats.

- als representatief voorbeeld van een monumentaal landhuis met bijbehorende onderdelen, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

De verschillen de onderdelen zijn zeer gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel wat betreft het exterieur als het interieur;

De verschillende onderdelen zijn tevens van belang vanwege hun ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang.

De buitenplaats is stedebouwkundig van algemeen belang als onderdeel van een waardevolle en omvangrijke landgoederenzone aan weerszijden van de Rijksstraatweg in het algemeen en in relatie tot de aangrenzende buitenplaats Backershagen in het bijzonder.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Lantaarnpaal Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rust en Vreugdlaan 2 2243 AS Wassenaar BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 9634 Wassenaar
F 9635 Wassenaar
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1775 1780 vervaardiging
1854 1854 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Michael, J.G. ; Zuid-Holland tuinarchitect / landschapsarchitect
Naar boven