Sint Jacobshof 1, 's-Hertogenbosch

Inleiding.

De HOFJESWONINGEN zijn gelegen in twee woningenblokken, die het Sint Jacobshofje aan de oostelijke en westelijke zijde afsluiten. De woningen in het westelijke blok liggen met de achtergevel aan de Dieze, de woningen in het oostelijke blok zijn rug aan rug gesitueerd met een woningenblok aan de Bethaniëstraat. De blokken zijn onderverdeeld in eenheden met twee BOVENWONINGEN en twee BENEDENWONINGEN -qua indeling identiek- met een gezamelijke ingang, waarachter een portaal met trappenhuis voor de bovenwoningen. De woningen werden omstreeks 1930 gebouwd, in een regionale variant van de Amsterdamse School stijl. Opdrachtgever was de Rooms-Katholieke parochie Sint Jacob. De woningen werden in 1993 gerenoveerd. Hierbij bleef de oorspronkelijke dispositie in hoofdlijnen gehandhaafd. In de achtergevel werden ramen en deuren vernieuwd.

Omschrijving.

De hofjeswoningen hebben een rechthoekige plattegrond. Twee bouwlagen onder zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen, aan de achterzijde een gedeelte onder plat. Bakgoot boven voor- en achtergevel. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De ingangspartij van de woningen bestaat uit een paneeldeur met vierkant negenruits raam. Vierruits bovenlicht. Boven de ingangspartij, ter hoogte van het trappenhuis een hoog, smal venster met kleine roedenverdeling, boven de gevel doorlopend in een door een keperboog afgesloten dakkapel. De kamers zijn aan de zijde van het hofje voorzien van brede vensters met schuiframen, met kleine roedenverdeling in de bovenlichten. Op de begane grond zijn deze voorzien van onderluiken. Ter hoogte van de voormalige toiletten op de begane grond kleine éénruits vensters met een ruitvormige omlijsting in siermetselwerk. Op de bovenverdieping kleine ronde vensters.

In het westelijke blok (Sint Jacobshofje 25-44) zijn de raampartijen in de aan de Dieze gelegen achtergevel gewijzigd: ter plaatse van de slaapkamer een moderne beglaasde deur met bovenlicht, op de bovenverdieping stalen balkons. Hier moderne vensters. In het oostelijke blok (Sint Jacobshofje 1-20) is de achtergevel ter plaatse van de slaapkamers uitgebouwd. Ter plaatse van de woonkamer vensters met moderne ramen.

Inwendig bleef de oorspronkelijke indeling van de hofjeswoningen in hoofdlijnen gehandhaafd. Per vier woningen een centrale entree met trappenhuis voor de bovenwoningen. Aan de voorzijde een woonkamer, aan de achterzijde twee kleinere vertrekken voor de slaapkamer en berging. De toiletten waren voorheen tegen de voorgevel gesitueerd. Na de renovatie werden toilet/doucheruimtes in de slaapkamers en een keukenblok in de woonkamers aangebracht.

Waardering.

De hofjeswoningen aan het Sint Jacobshofje zijn van algemeen belang. De woningen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling: zij vormen een goed voorbeeld van volkswoningbouw, gefinancierd door een Rooms-Katholieke parochie. Voorts illustreren zij een typologische ontwikkeling: zij vormen een voorbeeld van gesloten bebouwing met woonhuizen rondom een gemeenschappelijke open ruimte, een karakteristieke vorm van volkswoningbouwcomplexen in de eerste helft van deze eeuw en een actualisering van het hofjesthema in een historische binnenstad. De hofjeswoningen hebben architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op de Amsterdamse School gebaseerde ornamentiek en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. De hofjeswoningen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het Sint Jacobshofje, dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. De hofjeswoningen zijn tot slot van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
524987
Complexnaam
St.Jacobshof
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex met HOFJESWONINGEN het "Sint Jacobshofje" is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het centrum van 's-Hertogenbosch. De woningen werden gebouwd in opdracht van de R.K. Parochie van Sint Jacob. Het complex bestaat uit verschillende typen woningen, bestemd voor arbeidersgezinnen. Het Sint Jacobshofje is opgebouwd uit een tweetal langgerekte blokken met BOVEN- en BENEDENWONINGEN langs de oostelijke en westelijke zijde van het hofje, een sluitblok met kleinere woningen aan de zuidelijke zijde hiervan en een hoger sluitblok met poort aan de noordzijde van het complex. In dit laatste blok zijn meer luxueuze, ruimere woningen ondergebracht, met een hoofdingang aan de Mgr. Prinsenstraat. Het complex werd omstreeks 1930 gebouwd en toont een regionale variant van de Amsterdamse School. Het blok aan de Mgr. Prinsenstraat werd omstreeks 1934 aan de westzijde uitgebreid met een hoekwoning. Het ontwerp van de woningen werd geleverd door de architect C.M. Evers. In 1993 werd het complex gedeeltelijk gerenoveerd.

Omschrijving.

Het complex heeft een globaal trapeziumvormige plattegrond, bestaande uit vier gesloten bouwblokken van twee bouwlagen rondom een trapeziumvormig pleintje. Het noordelijke bouwblok langs de Mgr. Prinsenstraat is hoger opgetrokken. Hierin bevindt zich de poort naar het pleintje. Aan de oostelijke zijde zijn de woningen rug aan rug gesitueerd met een woningblok van latere bouwdatum aan de Bethaniëstraat. De westelijke begrenzing van het woonhofje wordt gevormd door de stadsrivier de Dieze. Aan de zuidelijke zijde wordt het complex begrensd door een tuin, behorend bij het aan de Papenhulst gelegen ziekenhuis "Joannes de Deo". Het plein in het midden van het hofje is voorzien van sierbestrating in klinkers. In het midden van het plein een plantsoen.

Waardering.

Het complex met hofjeswoningen "Sint Jacobshofje" is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling: het vormt een goede illustratie van volkswoningbouw, gefinancierd door Rooms-Katholieke parochies. Voorts illustreert het een typologische ontwikkeling: het is een goed voorbeeld van een gesloten bebouwing met woonhuizen rondom een gemeenschappelijke open ruimte, een karakteristieke vorm van sociale woningbouwcomplexen in de eerste helft van deze eeuw en een actualisering van het aloude hofjesthema in een historische binnenstad. Het complex bezit architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op de Amsterdamse School gebaseerde ornamentiek en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het complex bezit ensemblewaarde vanwege de bijzondere wijze van inrichting. Het complex is tot slot van belang vanwege gaafheid en vanwege typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sint Jacobshof 1 5211 LK 's-Hertogenbosch Ja
Sint Jacobshof 2 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 3 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 4 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 5 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 6 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 7 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 8 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 9 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 10 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 11 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 12 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 13 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 14 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 15 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 16 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 17 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 18 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 19 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 20 5211 LK 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 25 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 26 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 27 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 28 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 29 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 30 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 31 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 32 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 33 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 34 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 35 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 36 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 37 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 38 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 39 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 40 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 41 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 42 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 43 5211 LL 's-Hertogenbosch
Sint Jacobshof 44 5211 LL 's-Hertogenbosch
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 6591 's-Hertogenbosch
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1930 1930 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Evers, C.M. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven