Spijksedijk 8, Gorinchem

Inleiding

ONTVANGSTGEBOUW met bijbehorend SCHAFTLOKAAL gebouwd in 1940 in opdracht van de firma De Vries Robbé & Co. naar ontwerp van de architecten B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten.

N.B. Het gebouw is in 1996 naar de huidige lokatie, naar de overzijde van de Linge, verplaatst. Het ontvangstgebouw werd daar gespiegeld weer opgebouwd.

Omschrijving

Het ronde ontvangstgebouw is op een zeshoekige basis opgetrokken bestaande uit twee bouwlagen en met een eenlaagse, rechthoekige aanbouw. Oorspronkelijk sloot het licht gebogen schaftlokaal van een bouwlaag hierop aan. Het ontvangstgebouw bestaat evenals het schaftlokaal uit een staalskelet waarvan de onderbouw met halfsteens muren van gele baksteen gevuld is, de bovenbouw is voorzien van grote vensterpartijen met rondom een balkon dat rust op stalen kolommen. Het platte, betonnen dak steekt uit ter breedte van het balkon, waarvan de stalen balustrade gevuld is met draadglas.

In de schuine zijden van het pand zijn over de volle hoogte en breedte driedelige vensters geplaatst. De ingang van het pand ligt aan de westzijde en bestaat uit een stalen, met glas gevulde pui waarin een dubbele stalen deur met vensters geplaatst is. Tegen de oostelijke zijde van het pand bevindt zich de aanbouw die is opgetrokken in gele baksteen. De zuidelijke gevelzijde van de aanbouw heeft een gekoppeld bandvenster waaronder geklonken stalen platen zijn aangebracht. In de noordelijke gevelzijde is over de volle breedte en hoogte een samengesteld venster geplaatst. In de kopse gevel van de aanbouw is een tweede entree geplaatst.

INTERIEUR. Op de begane grond is door middel van een met glas gevulde stalen pui een kantoor afgeschermd. Een stalen, slingertrap leidt naar de eerste verdieping.

De vensters zijn voorzien van dubbele beglazing. De bovenlichten kunnen voor een optimale luchtcirculatie gekanteld worden. De vensters zijn voorzien van het oorspronkelijke hang- en sluitwerk.

Waardering

Ontvangstgebouw met bijbehorend schaflokaal van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voormalig onderdeel van de fabriek van de firma De Vries Robbé & Co die voor de gemeente een grote sociaal-economische betekenis had en nationaal grote bekendheid genoot.

- vanwege de functionalistische vormgeving.

- als voorbeeld van een ontwerp uit het oeuvre van de architectencombinatie Merkelbach en Karsten.

- vanwege de ensemblewaarde in combinatie met de lantaarnpalen en vanwege de beeldbepalend situering aan een insteekhaven bij de ringweg van Gorinchem.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525102
Complexnaam
Kantoorgebouw
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit een voormalig ONTVANGSTGEBOUW met bijbehorend SCHAFTLOKAAL en zes LANTAARNPALEN gebouwd in Functionalistische stijl. In opdracht van de staalfabrikant De Vries Robbé & Co. werd het complex waaronder ook een garage voor personenauto's en vrachtwagens en een fietsenstalling hoorden, in 1940 naar ontwerp van de architecten Benjamin Merkelbach en Ch. J.F. Karsten aan het bestaande fabrieksterrein toegevoegd. Merkelbach en Karsten worden, na naam te hebben gemaakt met strokenbouw in Amsterdam en de AVRO studio in Hilversum, in de tweede helft van de jaren '30 van de 20ste eeuw een van de belangrijkste architecten op gebied van fabrieksbouw. Beide architecten gelden als vertegenwoordigers van het Nieuwe Bouwen en maakten deel uit van de Amsterdamse groep De 8. Hun ideeën over de rationaliteit van de constructie sloot goed aan bij de producten die de firma De Vries Robbé leverde. Naast staalconstructies werden namelijk door het dochterbedrijf "Betondak", betonwaren geproduceerd die onder meer gebruikt werden ter vervaardiging van de lantaarnpalen. Ontvangstgebouw en lantaarnpalen waren derhalve ook een demonstratie van de eigen waren. Geheel in de trant van het Functionalisme volgt de vorm van het ontvangstgebouw de functie. In tegenstelling tot overwegend lage panden van de voormalige fabriek, had het ontvangstgebouw een verdieping van waaruit het hele terrein overzien kon worden. Licht en lucht konden door de met glas ingevulde staalconstructie vrijelijk toetreden.

N.B. Bij het complex hoorde aanvankelijk ook een garage voor personenauto's en vrachtwagens en een fietsenstalling, deze zijn enkele jaren geleden gesloopt. De lantaarnpalen en het ontvangstgebouw werden in 1996 naar de overzijde van de Linge verplaatst. Het schaftlokaal dat aan het ontvangstgebouw gekoppeld was, is nu (anno 1998) gedemonteerd en opgeslagen.

Omschrijving

Het ronde ontvangstgebouw waaromheen de zes lantaarnpalen geplaatst zijn, ligt aan de noordzijde van de kern van Gorinchem aan een insteekhaven bij de ringweg. Het schaftlokaal bevindt zich thans in opslag.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voormalig onderdeel van de fabriek van de firma De Vries Robbé & Co die voor de gemeente een grote sociaal-economische betekenis had en nationale bekendheid genoot.

- vanwege de functionalistische bouwstijl.

- als voorbeeld van een ontwerp uit het oeuvre van de architectencombinatie Merkelbach en Karsten.

- vanwege de beeldbepalende situering aan een insteekhaven bij de ringweg van Gorinchem.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kantoorgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Spijksedijk 8 4207 GN Gorinchem Ja
Spijksedijk 8 a 4207 GN Gorinchem
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 6496 Gorinchem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1940 1940 In 1996 verplaatst vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Vries Robbe, A.A.C. de ; Tjalling I opdrachtgever
Karsten, Ch.J.F. ; Tjalling I architect / bouwkundige / constructeur
Merkelbach, Benjamin ; Tjalling I architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven