Dienstwoning, Naarden

Inleiding

Aan de zuidzijde van de Oud Blaricummerweg bij de brug over de beek gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het door architect K.P.C. de Bazel ontworpen pandje markeerde tezamen met de aan de overzijde van de weg gelegen identieke dienstwoning de toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij, komend vanuit de richting Naarden.

N.B. De dienstwoning heeft nieuwe aanbouwen tegen de linker zijgevel en achtergevel die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dienstwoning van één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de weg. De nokeinden worden bekroond door een opengewerkte zinken piron waarin in de voor- en achterzijde het bouwjaar 1904 is uitgespaard. Halverwege de nok staat een vierkante schoorsteen van rode machinale waalsteen. De buitenmuren zijn gemetseld in rode genuanceerde machinale baksteen vechtformaat in halfsteens verband boven een plint van rode machinale waalsteen in kruisverband en voorzien van snijvoegen. De linker helft van de linker zijgevel is tot boven aan toe uitgevoerd in kruisverband. De gevels worden afgesloten door een omgaande bakgoot op geprofileerde gootklossen waaronder een fries met siermetselwerk van gele verblendsteen (gekoppelde liggende rechthoeken waarbinnen een rij staande koppen) en een uitkragende strekkenlaag van dito baksteen. In het midden van de symmetrische voorgevel (N) bevindt zich een horizontaal in tweeën gedeelde paneeldeur waarboven een getoogd kalf met krulmotieven en een vierruits bovenlicht. De bovendeur is voorzien van een uitgesneden bloemmotief waarvan het hart fungeerde als kijkgat. Links en rechts heeft de voorgevel een door luiken geflankeerd zestienruits stolpraam waarboven een achtruits bovenlicht met brede middenroede. In het midden van het voorschild staat een dakkapel met een twintigruits rondboograam (stolpraam) en een zinkgedekt segmentvormig dak. De dakkapel in het midden van beide zijschilden is voorzien van twee negenruits draairamen en een plat dak. De linker zijgevel (0) heeft rechts een zesruits openslaand raam met luik (het dito linker venster dateert van na de bouwtijd). In de achtergevel (Z) bevindt zich links een dubbele tuindeur met twee vierruits valramen als bovenlicht en in elke deurhelft een tienruits raam. Van het interieur verkeert de zolder nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat. Deze heeft een borstwering en een met brede delen beschoten gordingenkap. Onder beide nokeinden is de kap voorzien van een koningsstijl waarin twee (vanuit de hoeken klimmende) radiaalbalken samenkomen. De onderzijde van beide koningsstijlen wordt daarnaast door een langsbalk verbonden met het grote gepleisterde rookkanaal in het midden van de zolder. Het huidige rookkanaal bestaat vermoedelijk uit twee afzonderlijke rookkanalen waarvan de spitsboogvormige tussenruimte is dichtgezet.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een door architect K.P.C. de Bazel ontworpen dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft de woning situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oud Blaricummerweg en als markering van de westelijke toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525180
Complexnaam
Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" bestaande uit 12 onderdelen: de voormalige KOESTAL (hoofdgebouw) met bijbehorende vijfde stal, het ZUIVELHUIS met naastgelegen FLESSENSPOELERIJ, het voormalige KANTOORGEBOUW annex dienstwoning, twee DIENSTWONINGEN aan de Flevolaan en twee DIENSTWONINGEN aan de Oud Blaricummerweg en een naastgelegen BOOGBRUG in deze weg die de westelijke entree vormden tot het uitgestrekte terrein van de melkerij. De onderdelen zijn in de periode 1902-1906 gebouwd naar ontwerp van de architect K.P.C. de Bazel. Eveneens tot het complex behoren de in oorsprong 18de-eeuwse BOERDERIJ, een houten DIENSTWONING en de ZAADDROGERIJ die in 1925 op het terrein is gebouwd en sinds 1947 in gebruik is als theaterzaal.

Het complex is een van de vroegste werken van De Bazel, waarbij hij zich in de traditionalistische vormgeving liet inspireren door de agrarische functie en de reeds bestaande boerderij. De melkerij is gebouwd in opdracht van Joannes van Woensel Kooy, die in 1902 in bezit kwam van het 280 ha. tellende landgoed Oud-Bussem met bijbehorend landhuis en 18de-eeuwse boerderij. Uit idealistische motieven wilde hij, mede onder invloed van een ernstige typhusepidemie in Utrecht, een modelboerderij oprichten. Op de melkerij zou "natuurmelk" worden geproduceerd met een minimum aan schadelijke bacteriën. De modelboerderij met de bijbehorende dienstwoningen en andere gebouwen werd gesitueerd op een gedeelte van het landgoed Oud- Bussem in de nabijheid van de oude boerderij. Vanaf het begin was de melkerij een verliesgevende onderneming en daarom werden in de loop der jaren delen van het landgoed verkocht aan derden. In 1950 werd de melkerij een gewone boerderij en het grote zuivelhuis op verzoek van de gemeente Naarden verbouwd tot vijf woningen. Het karakteristieke hoofdgebouw is in 1972 gerestaureerd en verbouwd tot kantoorruimte en ingedeeld door middel van losse, verplaatsbare wanden die geen deel uitmaken van de structuur van het monumentale pand.

Het complex strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Huizen en Naarden. De boerderij, houten dienstwoning, zaaddrogerij en het kantoorgebouw zijn in Huizen gesitueerd, de overige complexonderdelen in Naarden.

Omschrijving

Het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" bestaat uit in totaal twaalf onderdelen waarvan het merendeel rond het karakteristieke U-vormige hoofdgebouw gesitueerd is aan weerszijden van de Flevolaan. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw liggen achtereenvolgens het voormalige zuivelhuis (nu vier woningen) met naastgelegen flessenspoelerij (thans één woning), het vroegere kantoor annex dienstwoning (nu twee woningen), de 18de-eeuwse boerderij en, bijna 200 meter ten oosten hiervan, een houten dienstwoning. Aan de noordwestzijde van de Flevolaan, tegenover het hoofdgebouw, liggen twee dienstwoningen, en direct ten oosten van het hoofdgebouw bevindt zich de voormalige zaaddrogerij (nu theater). Tenslotte behoren de twee verder weg gelegen dienstwoningen aan weerszijden van de Oud Blaricummerweg met de bijbehorende gemetselde boogbrug eveneens tot het complex. Alle gebouwen hebben een hoogte van één bouwlaag met een zolderverdieping. Het hoofdgebouw, de oude boerderij en het houten huis zijn voorzien van een rieten dak, de overige panden hebben een pannendak.

Waardering

Het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem", bestaande uit twaalf onderdelen, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als uitwendig grotendeels gaaf bewaard gebouwencomplex uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met een bijzondere oorspronkelijke functie als modelboerderij voor de productie van bacterie-arme natuurmelk, en als één van de hoogtepunten uit het oeuvre van architect K.P.C. de Bazel. Het complex heeft tevens situationele waarde vanwege de historisch-functionele en stilistische samenhang van de gebouwen en de ligging op het landgoed Oud-Bussem.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oud Blaricumerweg 5 1411 JR Naarden Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 2362 Naarden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1904 1904 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Bazel, K.P.C. de ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven