Oostplantsoen 94, Delft

Inleiding

Bij het TU-complex Binnenstad behorende UNIVERSITEITSGEBOUW met ERFAFSCHEIDING van de Technische Hogeschool van de afdeling Weg- en Waterbouw naar ontwerp van architect G. van Drecht uit de periode 1918-1923 in de stijl van de Overgangsarchitectuur met invloeden van het Neo-Classicisme. Van 1976 tot 1997 maakte het gebouw onderdeel uit van de Centrale Bibliotheek van de TUD en de Centrale Fotografische Dienst, waarvoor Weg- en Waterbouw in 1976 door de rijksgebouwendienst verbouwd werd. De gebeeldhouwde entreepartij is van H.A. van den Eynde.

In de kelders bevond zich vóór de bouw van het zelfstandige Waterloopkundig Laboratorium een tachtig meter lang laboratorium. De testmodellen werden van water voorzien door middel van een grote bak van gewapend beton, die buiten opgesteld was. Elektrische pompen, die opgesteld stonden onder het trappenhuis zorgden voor de watercirculatie.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken vanuit een samengestelde plattegrond en is grotendeels onderkelderd. De twee bouwlagen hoge hoofdmassa ligt evenwijdig aan het schuin op het stramien van de zijstraten liggende Oostplantsoen. Deze vleugel aan het Oostplantsoen bestaat uit een fors middenpaviljoen van drie traveeën breed onder een puntdak, dat bekroond wordt door een lantaarn. Achter dit hoofdvolume is het middenpaviljoen uitgebouwd met een samengesteld volume, dat het trappenhuis bevat, onder een puntdak en aan de westzijde een driekantige entreepartij (3/6) onder drie schilden. Aan weerszijden van het centrale, risalerende paviljoen bevinden zich twee vleugels van acht, resp. zeven traveeën breed met zadeldaken, waarvan de nokken evenwijdig aan de voorgevel lopen. De zuidelijke vleugel is langs de achtergevel uitgebouwd met een volume van één laag met plat dak. De haaks op het Oostplantsoen staande dwarsvleugels zijn voorzien van schilddaken met schoorstenen op de nokken. De zuidelijke dwarsvleugel is via een geknikt tussenlid met plat dak (met opengewerkte bakstenen balustrade afgesloten met kunststenen afdekking) verbonden met de vleugel aan de Fortuinstraat. Deze vleugel heeft een L-vormige plattegrond door de uitbouw van de vleugel naar de binnenplaats toe. In de oostelijke oksel van deze uitbouw en de 'Fortuinvleugel' bevindt zich een uitbouw van twee bouwlagen met plat dak. In de westelijke oksel bevindt zich een ingangspartij van één laag met plat dak (en balustrade). De samengestelde kap van deze vleugel bestaat uit een geknikt en afgeknot schilddak.

De gevels in schoonmetselwerk van grauwe baksteen in kruisverband worden sterk horizontaal benadrukt door de plint en uitkragende dakschilden. De plint bestaat aan de voornaamste vleugel (aan het Oostplantsoen) uit een volledig granieten basement. De overige gevels zijn uitgevoerd met vlakke plint, die afgesloten wordt door een band van graniet. De gemetselde vensters komen voor als staand enkelvoudig, drievoudig venster en als kruisvenster. Ze bestaan uit kunststenen wissel-, onder- en lekdorpels en kunststenen lateien, die over de breedte van meerdere vensters doorlopen. Ze bevatten stalen draairamen en meerruits vaste - en klepramen met stalen hang- en sluitwerk. Tussen de lateien en de lekdorpels van de vensters zijn de gevelvlakken verrijkt met uitgemetselde, geometrische patronen. De daken zijn gedekt met blauwe leien in maasdekking en hebben een licht uitzwenkende dakvoet. Deze wordt afgesloten door een kunststenen goot, die uitgevoerd is met rijk geprofileerde vergaarbakken. De dakschilden worden doorsneden door dakkappellen, die zich middenboven de vensterassen bevinden en bestaan uit met leien gedekte schildkapjes en houten, dubbele draairamen. De gevels worden afgesloten met een meervoudige, vlakke lijst van kunststeen, waarvan de lateien van de bovenste vensters deel uit maken.

De voorgevel van het middenpaviljoen aan het Oostplantsoen bestaat uit een driedelige, kunststenen middenpartij, waarin zich de drie entreeportalen bevinden. Aan weerszijden van deze middenpartij is de gevel blind muv twee kleine staande vensters net boven de granieten plint. Vóór de entree een stoep met vier treden en bordes. Drie rondboogarcaden worden zwaar aangezet met blokken, een hanekam-motief en vier gebeeldhouwde figuren. De figuren fungeren als kariatyden voor de zwaarbewerkte lijst erboven waar uitkragende lisenen op rusten. Tussen de lisenen drie meervoudige vensters met roeden in de bovenlichten. Onder de vensters reliëfs met meandermotief en boven reliëfs met symbolen als de mercuriusstaf en schepen. Boven de uitkragende daklijst een opengewerkte balustrade en - corresponderend met de lisenen - decoratieve penanten. De inpandige entree bevat in het midden een dubbele glasdeur met decoratief ijzeren hekwerk met aan weerszijden daarvan. De vleugels bevatten per verdieping en per travee een kruisvenster. De risalerende voorgevels van de risalerende hoekpaviljoens bevatten twee reeksen van drie kruisvensters onder een gezamenlijke latei. De zijgevel-west bevat vijf traveeën met kruisvensters. De zijgevel aan de Fortuinstraat bevat op elk van de drie bouwlagen kruisvensters. Langs de gevel bevinden zich koekoeken. De dakschilden bevatten langgerekte reeksen liggende dakkapellen. De kopse gevel aan het Raam bevat drie reeksen van vier enkele vensters. De nevenentre in de oksel bevat een trap met bordes en borstweringen, een dubbele, inpandige deur en kunsstenen accenten. De gevel van de Fortuinvleugel bevat aan het binnenterrein overwegend kruisvensters met in de gevel van het tussenlid enkele vensters. De achtergevel van de 'Oostplantsoenvleugel' bevat enkele vensters. In de uitbouw waarin zich het trappenhuis bevindt bevinden zich langgerekte vensters met smalle, bakstenen muurdammen ertussen. De entree bevat een stoep en dubbele deur met bovenlichten, die gevat zijn in zware kunststenen omlijstingen.

In de zijvleugel en eerste verdieping bevonden zich tekenzalen, assistentkamers, modellenzalen en examenzalen. Onder het gebouw bevinden zich grote kelders, waarvan de lichttoetreding via koekoeken aan de Fortuinstraat is georganiseerd. De zolderverdieping met houten kap en dakbeschot fungeerde als bergzolder.

INTERIEUR. Het gebouw heeft de oorspronkelijke indeling en detaillering in grote lijnen behouden. De centrale ingangspartij aan het Oostplantsoen heeft een breed, volledig betegeld voorportaal, waarachter een ruime, volledig betegelde hal met het trappenhuis ligt. Drie rechtgesloten wandopeningen geven vanuit het tochtportaal toegang tot de centrale hal. Boven deze openingen bevinden zich grote bovenlichten met getrapte en keperboogvormige sluiting en glas-in-lood ramen. De lambrizeringen en borstwering van de keizerlijke trap van het centrale trappenhuis zijn betegeld in groen met sierlijsten in turkois, bruin en grijs. De dichte borstweringen worden bovenaan afgesloten met een brede afdekking van bruine tegels met een sierrand in reliëf in het midden en aan de zijkanten. Aan de westzijde bevinden zich zeven langgerekte lichten met getrapte afsluiting, die ramen met gebrandschilderd glas-in-lood bevatten. Van belang zijn voorts onder meer paneeldeuren, de houten lambrizering met vast bureau in één van de lokalen aan de zijde van het Oostplantsoen, de naaldhouten collegebanken in één van de lokalen aan de zijde van het Oostplantsoen, granitovloeren in gangen en toiletten, betegelde vloeren, betegelde lambrizeringen in de gangen in groen, turkois en bruine en grijze tinten, metalen kapstokken langs de lambrizeringen, neventrappenhuizen met granieten trappen, ijzeren balustrade met houten handlijsten en doorlopende lambrizering van gekleurde tegels in groen, turkois en zwart, natuurstenen vensterbanken, natuurstenen neuten en onderdorpels.

De Erfscheiding bestaat uit een muur met een ijzeren hek, met bakstenen pijlers en plint. Zowel de bases van de pijlers als de plinten zijn voorzien van een granieten deklijst. De erfafscheiding bevindt zich langs de noord- en zuidzijde van het binnenplein. Langs de Doelenstraat is het hek rijker uitgevoerd.

Waardering

Het voormalige universiteitsgebouw met bijbehorende erfafscheiding voor Weg-en Waterbouw aan het Oostplantsoen 25 naar ontwerp van architect G.van Drecht uit de periode 1918-1923 in de stijl van de Overgangsarchitectuur met invloeden van het Neo-Classicisme en met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke functie, namelijk gebouw voor wetenschappelijk onderwijs en vanwege de plaats die het inneemt in de geschiedenis van de Technische Universiteit Delft;

- als voorbeeld van de bouwstijl, namelijk Overgangsarchitectuur, vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de architect Van Drecht en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en interieur en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het universiteitsgebouw heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Oostplantsoen en het Rijn-Schiekanaal en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de omringende gebouwen van het TU-complex Binnenstad.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525252
Complexnaam
TU-complex Binnenstad
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK van de Technische Hogeschool, genoemd Centrale Bibliotheek, van de periode 1910-1915 van de hand van rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman (Schuttersveld 2), het UNIVERSITEITSGEBOUW van de Technische Hogeschool van de afdeling Weg- en Waterbouw (Oostplantsoen 25) van architect G. van Drecht (1918-1923) en een ERFAFSCHEIDING.

Rond 1900 kwam een groot exercitieterrein ter beschikking tussen Raam en Oostplantsoen. Dit vormde de aanleiding om hier de noodzakelijke uitbreidingen van de TH te plannen. Het plan van 1908 voorzag in de bouw van een aantal nieuwe universiteitsgebouwen, zoals een aula en gebouwen voor Bouwkunde en Weg- en Waterbouwkunde tussen de Verwersdijk en het Oostplantsoen. De Centrale Bibliotheek werd als eerste gebouwd. Voor het bouwrijp maken van het plangebied werd onder meer in 1914 de Raam- of Lakengracht gedempt. De plannen werden slechts gedeeltelijk uitgevoerd, omdat de Technische Hogeschool uiteindelijk besloot de uitbreidingen ten zuiden van de binnenstad te situeren. Naast de bibliotheek werden nog in 1923 het gebouw voor Weg-en Waterbouwkunde (aan het Oostplantsoen) en in 1933 het Waterloopkundig Laboratorium (aan de Raam) in gebruik genomen.

In 1997 is de bibliotheek verhuisd naar de Wippolder en is het gehele complex vrijgekomen voor herbestemming.

N.B. De garage (tegen de bibliotheek gebouwd) uit 1958, de vrijstaande rijwielstalling en het H.S. station uit 1965 op de binnenplaats van bibliotheek en Weg- en Waterbouw zijn niet bij de bescherming van rijkswege betrokken.

Omschrijving

Het uit drie onderdelen bestaande complex bevindt zich op een rechthoekig perceel, dat begrensd wordt door het Oostplantsoen, de Doelenstraat, het Schuttersveld en de Vaandelsteeg, die overgaat in de Fortuinstraat. Het perceel bevindt zich met de kopse oostkant aan het Oostplantsoen, dat op zijn beurt aan het Rijn-Schiekanaal grenst. Het gebouw van Weg- en Waterbouw ligt in de vorm van een winkelhaak langs het Oostplantsoen (met voorgevel en hoofdentree) en de Fortuinstraat. De Centrale bibliotheek ligt aan de zijde van de Doelenstraat belendend aan Weg- en Waterbouw en spiegelt de vorm van dit gebouw. De voorgevel van de bibliotheek is aan het Schuttersveld gesitueerd. Aan de zuidzijde is deze westelijke vleugel vrijstaand, waardoor het binnenplein tussen de twee 'winkelhaken' aan de westzijde gedeeltelijk geopend is.

Het plein heeft aan de noord- en zuidzijde (resp. Doelenstraat en Fortuinstraat) een afscheiding deze loopt aan de zijde van de Doelenstraat geheel langs het perceel en sluit aan op de noordoosthoek van Weg- en Waterbouw.

Waardering

Het complex TU-Binnenstad op Schuttersveld/Raam/Oostplantsoen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van de specifieke wetenschappelijke functies en vanwege de plaats die het inneemt in de geschiedenis van de Technische Universiteit Delft;

- als vroeg voorbeeld van gebouwtypen, als voorbeelden van de specifieke bouwstijlen en vanwege karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging rond het Schuttersveld/Raam/Oosplantsoen en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de gebouwen van het TU-complex Binnenstad onderling.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Universiteitsgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oostplantsoen 94 2611 WL Delft Ja
Raam 60 2611 WP Delft
Raam 62 2611 WP Delft
Raam 64 2611 WP Delft
Raam 66 2611 WP Delft
Raam 68 2611 WP Delft
Raam 70 2611 WP Delft
Oostplantsoen 95 2611 WL Delft
Oostplantsoen 96 2611 WL Delft
Oostplantsoen 97 2611 WL Delft
Oostplantsoen 98 2611 WL Delft
Oostplantsoen 99 2611 WL Delft
Oostplantsoen 100 2611 WL Delft
Oostplantsoen 101 2611 WL Delft
Oostplantsoen 102 2611 WL Delft
Oostplantsoen 103 2611 WL Delft
Raam 104 2611 WP Delft
Oostplantsoen 104 2611 WL Delft
Oostplantsoen 105 2611 WL Delft
Raam 106 2611 WP Delft
Oostplantsoen 106 2611 WL Delft
Oostplantsoen 107 2611 WL Delft
Raam 108 2611 WP Delft
Oostplantsoen 108 2611 WL Delft
Oostplantsoen 109 2611 WL Delft
Raam 110 2611 WP Delft
Oostplantsoen 110 2611 WL Delft
Oostplantsoen 111 2611 WL Delft
Raam 112 2611 WP Delft
Oostplantsoen 112 2611 WL Delft
Oostplantsoen 113 2611 WL Delft
Raam 114 2611 WP Delft
Oostplantsoen 114 2611 WL Delft
Oostplantsoen 115 2611 WL Delft
Oostplantsoen 116 2611 WL Delft
Oostplantsoen 117 2611 WL Delft
Oostplantsoen 118 2611 WL Delft
Oostplantsoen 119 2611 WL Delft
Oostplantsoen 120 2611 WL Delft
Oostplantsoen 121 2611 WL Delft
Oostplantsoen 122 2611 WL Delft
Oostplantsoen 123 2611 WL Delft
Oostplantsoen 124 2611 WL Delft
Oostplantsoen 125 2611 WL Delft
Raam 138 2611 WP Delft
Raam 140 2611 WP Delft
Raam 142 2611 WP Delft
Raam 144 2611 WP Delft
Raam 146 2611 WP Delft
Raam 148 2611 WP Delft
Raam 168 2611 WP Delft
Raam 170 2611 WP Delft
Raam 172 2611 WP Delft
Raam 174 2611 WP Delft
Raam 176 2611 WP Delft
Raam 178 2611 WP Delft
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Hogeschool
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
4414 C 4417 A100 Delft
4414 C 4417 A101 Delft
4414 C 4417 A102 Delft
4414 C 4417 A103 Delft
4414 C 4417 A104 Delft
4414 C 4417 A17 Delft
4414 C 4417 A18 Delft
4414 C 4417 A19 Delft
4414 C 4417 A20 Delft
4414 C 4417 A21 Delft
4414 C 4417 A22 Delft
4414 C 4417 A23 Delft
4414 C 4417 A24 Delft
4414 C 4417 A25 Delft
4414 C 4417 A26 Delft
4414 C 4417 A27 Delft
4414 C 4417 A28 Delft
4414 C 4417 A29 Delft
4414 C 4417 A30 Delft
4414 C 4417 A31 Delft
4414 C 4417 A32 Delft
4414 C 4417 A33 Delft
4414 C 4417 A34 Delft
4414 C 4417 A35 Delft
4414 C 4417 A36 Delft
4414 C 4417 A37 Delft
4414 C 4417 A38 Delft
4414 C 4417 A39 Delft
4414 C 4417 A40 Delft
4414 C 4417 A41 Delft
4414 C 4417 A42 Delft
4414 C 4417 A43 Delft
4414 C 4417 A44 Delft
4414 C 4417 A45 Delft
4414 C 4417 A46 Delft
4414 C 4417 A47 Delft
4414 C 4417 A48 Delft
4414 C 4417 A51 Delft
4414 C 4417 A52 Delft
4414 C 4417 A53 Delft
4414 C 4417 A54 Delft
4414 C 4417 A55 Delft
4414 C 4417 A56 Delft
4414 C 4417 A67 Delft
4414 C 4417 A68 Delft
4414 C 4417 A69 Delft
4414 C 4417 A70 Delft
4414 C 4417 A71 Delft
4414 C 4417 A72 Delft
4414 C 4417 A84 Delft
4414 C 4417 A85 Delft
4414 C 4417 A86 Delft
4414 C 4417 A87 Delft
4414 C 4417 A88 Delft
4414 C 4417 A89 Delft
4414 C 4417 A99 Delft
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1918 1923 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Drecht, G. ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven