Vlamingstraat 42, Delft

Inleiding

Omstreeks 1875 gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis, met links een oudere POORT naar het achtererf. Het in een Eclectische stijl gebouwde huis is met de representatieve voorgevel op de Vlaminggracht gericht en maakt deel uit van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis heeft een verdieping en een mezzanino onder een met leien in Maasdekking gedekt, afgeknot schilddak. De drie-assige voorgevel van het type lijstgevel is een combinatie van schone baksteen met wit geschilderde accenten van pleisterwerk boven een hardstenen plint. De begane grond wordt vertikaal geleed door op hardstenen basementen staande, pilasterachtige lisenen met smalle rondboog spaarvelden en een bekroning met bladmotieven in reliëf en een eierlijst. Rechts op de begane grond bevindt zich een waarschijnlijk omstreeks 1925 vernieuwde deur onder een geprofileerd kalf en een getoogd bovenlicht. De met een schuifraam ingevulde vensters zijn eveneens getoogd. Tussen de beide bouwlagen ligt een brede cordonlijst met diamantkoppen tussen de liseenbekroningen en een profiellijst. De vlakken tussen de deur-en venstertogen en de cordonlijst zijn versierd met plantenmotieven. De tweede verdieping bevat drie getoogde vensters boven een lage borstwering. De vensters staan boven een over de gehele breedte van de gevel doorlopende, geprofileerde onderdorpel. De vensters bevatten T-ramen en staan in geprofileerde lijsten onder zwikken met lijndecoraties en per venster een gepleisterd veld met cannelures. Deze velden zijn verbonden met de geprofileerde cordonlijst tussen de verdieping en een mezzanino. De verdieping heeft verder een boven een basement met diamantkop staande pilasterachtige liseen met spaarveld en eierlijstje aan de verkropping op de cordonlijst. De mezzanino bevat drie tussen de cordonlijst en de uitkragende gootlijst staande vensters met een geprofileerde omlijsting. De hoeklisenen zijn gecanneleerd en lopen over in kleine consoles. Aan weerszijden is de gevel voorzien van een kwartrond ijzeren stoephekje.

De linker zijgevel is onversierd en blind. Aan deze gevel grenst het oudere poortje. De achtergevel heeft een éénlaagse serre met een geschulpte rand aan het platte dak. Het linker deel van de deze uitbouw is opgetrokken in gepleisterde baksteen en bevat een dubbele deur. Het geheel glazen rechter deel bevat openslaande deuren tussen boven- en zijlichten. De gevel erboven heeft op de eerste verdieping een venster met T-raam en een klein venster, die beide onder strek staan. De twee vensters op de tweede verdieping staan eveneens onder strek en hebben openslaande ramen. De gevelbeëindiging is geknikt in het midden.

Het huis is inwendig voor een belangrijk deel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De gang en de hal hebben een met marmer bedekte vloer, terwijl ook de gangwanden zijn bekleed met een labrisering van marmer en de hal een marmeren plint heeft. De gangwand is boven de lambrisering voorzien van lijstwerk en loopt door middel van koven over in het plafond. De paneeldeuren staan boven marmeren neuten. Het kelderplafond bestaat uit troggewelfjes. De deur van de woonkamer staat onder een geprofileerde kroonlijst. De kamers-en-suite bevatten met gebrandschilderd glas-in-lood ingevulde schuifdeuren, schouwen met schouwmantels van zwart marmer, een versierde kooflijst (voorkamer), rijkelijk versierde stucplafonds en een lambrizering met profiellijsten. De vensters in de voorkamer zijn voorzien van vouwblinden. De achterkamer, verbonden met een serre, heeft tussendeuren met glas-in-lood uit de jaren twintig en openstaande tuindeuren, die evenals de zij- en de bovenramen zijn ingevuld met glas-in-lood. De naar de eerste verdieping voerende trap bestaat uit scheluwe trappen met kwarten en een tussenbordes. De trap heeft een houten trappaal en balustrades met geprofileerde handlijst op de ijzeren spijlen. De deuren op de eerste verdieping zijn gehout. Verder is er een fonteintje in de gang, zijn de plafonds voorzien van geprofileerde lijsten en hebben de kamers-en-suite een schouw met een eenvoudige marmeren mantel en paneel-schuifdeuren. Het toilet is voorzien van wanden met de oorspronkelijke facettegeltjes. De trap naar de mezzanino is een scheluwe trap met een gemarmerde lambrisering.

Waardering

Het woonhuis, met particuliere poort naar het achtererf, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder voorbeeld van woonhuisarchitectuur met een representatief karakter ten behoeve van de gegoede burgerij. Het huis heeft architectuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een bouwstijl, die karakteristiek was voor de bouwtijd en vanwege de detaillering.

Het huis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde als een bijzonder onderdeel van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht van Delft, met de poort als herkenbaar element van de historische stedenbouwkundige structuur. Het huis is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid van het exterieur en belangrijke delen van het interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525344
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vlamingstraat 42 2611 KX Delft Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1735 Delft
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 vervaardiging
Naar boven