Rietbeemdweg 15, Schijndel

Inleiding.

Ter linkerzijde van het kruisbeeld bevind zich een verzameling graven van de geestelijkheid waarvan het GRAFMONUMENT van pastoor en Apostolisch Vicaris Antonius van Alphen (1748-1831) voor bescherming in aanmerking komt. Van Alphen was pastoor in Schijndel van 1787 tot 1790.

Het op het noordwesten georinteerde grafmonument behoort stilistisch tot de Neo-gotiek en kan op grond van de stijlkenmerken gedateerd worden in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Omschrijving.

Het smalle, uit baksteen, hardsteen en zandsteen bestaande grafmonument beslaat een rechthoekige plattegrond. Het is symmetrisch en frontaal gericht en rijst hoog op waarbij het door versnijdingen steeds smaller wordt.

Op een bakstenen plint staat een brede sokkel met afgeschuinde bovenranden waarop zich een tweedelige opstand verheft. Het hardstenen onderdeel hiervan, met afgebiljoende hoeken aan de voorzijde en met een geprofileerde, licht overstekende afdekplaat, heeft aan de voorzijde een ingebeiteld epitaaf met daarop onder andere de tekst: '[...] ANTONII VAN ALPHEN S.T.L. [...] PLACIDE EXPIRAT A MDCCCXXXI [...]'. Het zich verjongende hardstenen bovendeel wordt afgesloten met een topgevel, op de nok bekroond met een kruis op een sokkel en op de schouderstukken met kantelen op een hoge sokkel. Onder de schouderstukken overhoeks geplaatst floraal werk. In de voorzijde is een spitsboognis met neg uitgespaard. De bovenzijde van de nis is omtrokken met ingebeitelde epitaaf 'BEATI QUI PERSECUTIONEM PITIUNTUR PROPTER JUSTITIAM' uit het evangelie van Mattheus, met daarboven in de geveltop een Christusmonogram. Onder de nis een in een gelobde veertienpas gevatte voorstelling van een wapen waarboven een kardinaalshoed van waaruit kwasten het wapen omsluiten. In de nis een zandstenen voorstelling in licht relif van een verrijzenis-scne met links en rechts een staande en een zittende slapende soldaat in soldatenkostuum en centraal een gevleugelde engel in lang, licht geplooid gewaad die Christus, bebaard en blootvoets, aan de hand meevoert.

Waardering.

Het grafmonument van pastoor en Apostolisch Vicaris Antonius van Alphen is van algemeen belang.

Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur aan het einde van de negentiende eeuw en van een sociale ontwikkeling. Het feit dat het hier gaat om de persoon van Van Alphen, tussen 1790 en 1831 Apostolisch Vicaris van het vicariaat 's-Hertogenbosch, maakt het object waardevol voor de geschiedenis van het katholicisme en het bisdom Den Bosch.

Het object bezit kunsthistorische waarde wegens de bijzondere opzet en verfijnde detaillering van het bovendeel.

Het object heeft tesamen met het toegangshek, het kruisbeeld en de andere grafmonumenten ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Rietbeemdweg.

Het object is van belang wegens de gaafheid en heeft zeldzaamheidswaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525710
Complexnaam
Begraafplaatshek e.d.
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Op de r.-k. begraafplaats aan de Rietbeemdweg te Schijndel bevinden zich vijf objecten die voor bescherming in aanmerking komen: het BEGRAAFPLAATSHEK, waarin het TOEGANGSHEK, met HEKPIJLERS en SCULPTUREN (1), een KRUISBEELD (2), een GRAFMONUMENT (3), een FAMILIEGRAF (4) en nog een GRAFMONUMENT (5).

De begraafplaats beslaat een rechthoekige, op het zuidoosten georiënteerde plattegrond en ligt ingeklemd tussen de Rietbeemdweg, de Deken Baekersstraat, de Mgr. Bekkersstraat en het belendende perceel in het noordoosten.

Onder invloed van de ideeën van de Verlichting veranderde in de loop van de achttiende eeuw de gewoonte om de doden in en om de kerken te begraven. Na eerdere, vruchteloze pogingen werd in 1810, na de inlijving van ons land door de Fransen, een definitief algeheel verbod van kracht welk uiteindelijk ook in Schijndel een einde maakte aan het begraven in en om de kerk. Na het vertrek van de Fransen volgde in 1829 een gelijkluidend Koninklijk Besluit dat het begraven van de doden binnen de bebouwde kom verbood. In Schijndel werd uitgeweken naar voornoemd terrein dat diende ter vervanging van de rondom de Sint Servatiuskerk aan de Markt aangelegde begraafplaats.

Omschrijving.

De begraafplaats ligt op een rechthoekig terrein dat aan drie zijden is omzoomd met een coniferenhaag en aan de Rietbeemdweg -de voorzijde- is afgezet met het hekwerk tussen pijlers voorzien van sculpturen. In dit hekwerk bevinden zich twee toegangen waarachter twee laantjes naar de achterzijde van de begraafplaats voeren. Achter de rechtertoegang staan aan weerszijden van dit laantje beuken en bevindt zich direct achter de toegang een halfrond plaatsje met beukenhaag. Aan het einde van dit rechter laantje staat het kruisbeeld. Langs het rechter laantje liggen veel vrij recente graven. De indeling van de begraafplaats aan het linker laantje is strikt hiërarchisch naar maatschappelijke positie. Aan het linker laantje liggen van achteren naar voren: kindergraven, graven van de geestelijkheid (waaronder het te beschermen grafmonument van pastoor Antonius van Alphen), graven van notabelen (waaronder twee te beschermen grafmonumenten van de familie Bolsius) en graven van de overigen.

Waardering

Het complex, bestaande uit een begraafplaatshek, waarin toegangshekken met pijlers en sculpturen, verder een kruisbeeld en drie grafmonumenten, is van algemeen belang.

Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw en, in het geval van de grafmonumenten, van een sociale ontwikkeling.

Verder is het cultuurhistorisch waardevol daar in het complex technische en typologische -en daarmee innovatieve- ontwikkelingen tot uitdrukking komen.

Het complex bezit kunsthistorische waarden wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit, de bijzondere ornamentiek van diverse ontwerpen en het zeer gevarieerde materiaalgebruik (onder andere hardsteen, (geprofileerde) baksteen, cementsteen, zandsteen, kalksteen, marmer, smeed- en gietijzer).

Het complex is van belang wegens de gaafheid van de te beschermen objecten en de zeldzaamheid van enkele onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rietbeemdweg 15 5482 JA Schijndel BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 1309 Schijndel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1900 vervaardiging
Naar boven