Afgeslechtedijk 8, Steenbergen

Inleiding.

De SCHUUR uit 1917 is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en is achter de woning en los daarvan gelegen. Zij is gebouwd om het vee in te stallen, werktuigen in onder te brengen en diende tevens voor opslag. Zij is nu niet meer in gebruik als veestal maar wel om werktuigen in onder te brengen en voor opslag.

Omschrijving.

De grote SCHUUR is gebouwd op rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit baksteen. In voor- en achtegevel is een grote getoogde poort aangebracht met dubbele houten deuren onder gedeeld, getoogd bovenlicht. De voorgevel heeft nog een tweede, kleinere getoogde poort met dubbele getoogde houten deur. Voorts hebben zowel voor- als achtergevel een enkele getoogde houten deur. In de voorgevel is ter hoogte van de verdieping een tweetal getoogde ramen met ijzeren roedenverdeling geplaatst. Dezelfde ramen zijn in de achtergevel aangebracht op de verdieping en op de begane grond. In beide topgevels is een ijzeren roosvenster aangebracht. Centraal in de topgevel van de voorgevel is een kleine nis aangebracht met daarin een Mariabeeld. De schilden van de mansarde kap zijn belegd met eterniet-leien in kruisdekking. Tegen de rechter zijgevel is een recente aanbouw geplaatst, die buiten de bescherming valt. De indeling van het interieur is in grote lijnen ongewijzigd, met houten verdiepingsvloer en stallen voor het vee. De houten kapconstructie met Hollandse spanten is nog oorspronkelijk.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type veeschuur in het kleigebied en als uiting van dekatholieke geloofsbeleving op het platteland, vanwege het Mariabeeld. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij is gaaf behouden en relatief zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525751
Complexnaam
Complex Afgeslechtedijk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex met 4 onderdelen

Inleiding.

Het boerderijcomplex bestaat uit een WONING uit 1923 in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen met een aanbouw uit 1917 in Ambachtelijk- Traditionele bouwstijl, een SCHUUR uit 1917 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl, een MELKKAMER uit 1917 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en een VARKENSHOK uit 1917 in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl.

Omschrijving.

Het boerderijcomplex is buiten de kern van Steenbergen gelegen en daarvan gescheiden door de provinciale weg. De woning is het dichtst bij de weg gelegen en staat los van de grote schuur die op het achterterrein is gelegen en is verbonden met de melkkamer en het varkenshok. De boerderij is gebouwd als akkerbouw-, vee- en fruitteeltbedrijf. In 1923 is de boerderij uitgebreid door de heer J. Verbeek, die haar in 1936 verkocht. Momenteel is zij niet meer in gebruik als veeboerderij maar wel voor akkerbouw.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uiting van de agrarische ontwikkeling in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging ten opzichte van de kern van Steenbergen. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een boerderijcomplex in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Afgeslechtedijk 8 4651 RC Steenbergen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AA 1166 Steenbergen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1923 1923 vervaardiging
Naar boven