Complex Julianalaan, Sprang-Capelle

Inleiding

De SCHUUR is gebouwd in streekeigen stijl en ligt direct in het verlengde achter de boerderij en is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw of het einde van de achttiende eeuw (1791?).

Omschrijving

De hoge éénlaagse schuur heeft een rechthoekige plattegrond en een wolfsdak met riet. De borstweringen zijn nu opgemetseld van handvorm en machinale baksteen, verder zijn drie gevels ingevuld met gepotdekseld hout. In de voorgevel bevinden zich twee vierruits raampjes in de nok, in de achter- en linkerzijgevel houten staldeuren en een halfrond raam in de rechterzijgevel.

In de achtergevel diverse stalramen en een rond raam.

De schuur is voorzien van een anker/dekbalkconstructie. Inwendig bevindt zich onder andere een inscriptie "W VD H Ao 1791".

Waardering

De schuur is van algemeen belang. De schuur is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gaafheid. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525767
Complexnaam
Complex Julianalaan
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de T-BOERDERIJ (onderdeel I), het bijbehorende BAKHUIS (onderdeel II) en de achter de boerderij gesitueerde SCHUUR (onderdeel III). De boerderij is gebouwd in eclecticistische stijl, waarschijnlijkk in of omstreeks 1885 en is qua type en rijke vormgeving een goed voorbeeld van de welvaart in deze periode in deze streek. Het statige woongedeelte van stedelijke signatuur is de opvolger van het voorhuis met topgevel van de gebruikelijke kortgevelboerderij in de Langstraat. De bijgebouwen (onderdeel II en III) dateren uit de eerste helft van de negentiende eeuw of iets eerder.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de toegepaste stijlelementen, de gaafheid en de rijke ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Julianalaan 15 5161 BA Sprang-Capelle Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 215 Capelle
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1810 vervaardiging
Naar boven