Complex villa Welgelegen, Sprang-Capelle

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

De BRUG is gebouwd rond 1915 in opdracht van H. Oerlemans en H. Quirijns. Het afsluitende hekwerk dat vrijwel midden op de brug staat is een nieuw ijzeren hek in neorenaissance stijl.

Omschrijving

De brug overspant de smalle Hogevaart door middel van een gemetseld gecementeerd tongewelf. Het wegdek is vlak. De lage balustrade bestaat aan weerskanten uit bakstenen balusters. De bovenkant is afgewerkt met een hardstenen lijst.

Waardering

De brug is van algemeen belang. De brug heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525782
Complexnaam
Complex villa Welgelegen
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de VILLA WELGELEGEN (onderdeel I) met de bijbehorende THEEKOEPEL (onderdeel II) en een kleine BRUG (onderdeel III). Het woonhuis heeft kenmerken van jugendstil en chaletstijl. De theekoepel is jugendstil. Het pand is gebouwd in 1905 voor H. Oerlemans en C.H. Quirijns. Het is één van de directievilla's die behoorden bij de nabijgelegen voormalige houtfabriek van de familie Oerlemans. De theekoepel is gebouwd in 1912. De brug over de vaart dateert uit ca. 1915. Het afsluitende ijzeren hek in oude stijl is vernieuwd. In 1954 werd er een -niet beschermde- groentenkas achter het woonhuis geplaatst.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal- economische en typologische ontwikkeling waarbij in de onmiddellijke nabijheid van het eigen bedrijf een directievilla wordt geplaatst. Architectuurhistorisch is het complex belangrijk vanwege de kwaliteit van de toegepaste stijlelementen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen en wateren. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Voetgangersbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hogevaart 82 5161 PN Sprang-Capelle Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 7 Sprang
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1915 vervaardiging
Naar boven