St. Jan de Doper, Gemert

Inleiding

Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst.

Omschrijving

De heuvel heeft de halfronde vorm en is gedeeltelijk opgetrokken uit baksteen en met gras begroeid. De voet is bekleed met cement waarin een grillig blokpatroon is aangebracht. De heuvel heeft diverse nissen. Rondom deze nissen zet het cement zich voort in een blokpatroon. Aanzet- en sluitstenen van de bogen zijn van een diamantkop voorzien. Aan de voorzijde bevindt zich een diepe nis onder hoefijzerboog waarin een beeldengroep van de Roermondse beeldhouwer J.A. Oor en Zonen is geplaatst. De groep bevat een Piet en twee knielende mansfiguren met doeken. Aan weerszijden van de grote nis zijn kleine rondboognissen zichtbaar, aan de achterzijde een diepere hoge nis. Bovenop de heuvel zijn de gekruisigde Christus en twee staande figuren, Maria en Johannes, weergegeven. De beelden zijn uitgevoerd in lichte natuursteen. Rondom de Calvarieberg loopt de klinkerbestrating door, van de grafvelden gescheiden door een hulsthaag.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving. De Calvarieberg heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het kerkhof.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525831
Complexnaam
St.Jan de Doper
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan ten westen van de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de engelbewaarder, de ommuring, en de Calvarieberg.

Het kerkhof is in 1903 aangelegd en ligt tussen de Komweg en de kasteeltuin, ten westen van de hoofdingang van de kerk. Op het kerkhof bevindt zich een aantal graven, het beeld van een engel en een calvarieberg met beeldengroepen van J.A. Oor en Zonen uit Roermond. Van dit complex worden de algemene aanleg, de engelbewaarder, ommuring en Calvarieberg beschermd.

Omschrijving

Het kerkhof beslaat een rechthoekig stuk grond, naar het westen toe iets smaller toelopend, in het oosten met afgeschuinde hoeken. Het geheel is symmetrisch aangelegd.

De begroeing van de begraafplaats bestaat onder andere uit eiken, esdoorns en beuken.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 4 5421 KX Gemert ingang kerk TO Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 1655 Gemert
N 1656 Gemert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1903 1903 vervaardiging
Naar boven