Stationsstraat 42, Bergen op Zoom

Inleiding.

Het HOTEL-WOONHUIS, oorspronkelijk met de naam NIEUW-STATIONSKOFFIEHUIS, is gebouwd in Eclectische stijl in 1879 naar ontwerp van architect C.P. van Genk in opdracht van de fabrikant A. Asselbergs. Het staat op de hoek van de Stationsstraat en de Zuidoostsingel. Het pand springt ten opzichte van de overige huizen naar voren in de rooilijn. Bij verbouwingen is de aankleding van het inwendige geheel gewijzigd. Het pand is in opzet gelijk aan het andere hoekpand op nummer 14.

Omschrijving.

Het blokvormige tweeëneenhalf laagse pand heeft afgeschuinde hoektraveeën en bezit een samengesteld schilddak gedekt met zwarte kruispannen. De gepleisterde gevels worden geleed door Corinthische pilasters, afwisselend tussen één en twee traveeën. Tussen de afgeschuinde hoektraveeën bevinden zich aan de singelzijde vijf vensterassen met in het midden een rond 1970 vernieuwde deur. De schuifvensters aan weerszijden zijn in ca. 1930 vergroot en voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood. Geheel links bevindt zich een sierhek van giet- en smeedijzer, voorzien van krullen en speerpunten. Op de eerste etage bevinden zich stolpvensters met ronde schouders en kuiven. De zolderetage is voorzien van tweelichts mezzaninoraampjes. Op de hoek naar de Stationsstraat bevindt zich een vernieuwde deur onder gebogen frontonlijst en dichtgezette ramen. De vijf volgende traveeën volgen de indeling zoals boven, met dien verstande dat er op de begane grond nog een extra deur is bijgemaakt en dat de middelste travee verder terugspringt, hetgeen in de kroonlijst zichtbaar wordt gemaakt. In de afgeschuinde hoek rechts bevindt zich een venster. De achtergevel is sober en bevat T-vensters met hardstenen dorpels. Er is een eenlaagse serre aangebouwd onder plat dak met houten sierlijsten. De ramen zijn bij een verbouwing dichtgemetseld.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525863
Complexnaam
17 Woonhuizen
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit een aaneengesloten reeks WOONHUIZEN in Eclectische stijl, gebouwd onder architectuur van C.P. van Genk, in opdracht van de fabrikant A. Asselbergs. De huizen zijn gepleisterd om de hergebruikte bakstenen, afkomstig van de ontmantelde stadswallen, aan het oog te onttrekken. De compositie is op te vatten als een paleisachtige paviljoenopbouw met diverse assen. De gevelwand is symmetrisch van opbouw met accenten op de vooruitspringende hoekpanden, twee middenassen en het middelste gebouw. Dit laatste, nr. 28, was het woonhuis van de opdrachtgever. Het geheel wint aan belang doordat de nummers 16 tot en met 26 en 34 tot en met 40 voorzien zijn van de oorspronkelijke stoeppalen. Tesamen met de rij woonhuizen aan de overzijde vormt het de monumentale entree van het station tot de binnenstad.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als beeldbepalend onderdeel van de stadsuitleg uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de relatie die het heeft tot de ontwikkeling en uitbreiding van de stad, het is van belang voor de ontwikkeling van de typologie van het stedelijk woonhuis in de 19de eeuw. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde vanwege de evenwichtige en verzorgde compositie en is van belang voor het werk van de architect Van Genk. Het is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Doordat de ontwerpen van de bebouwing aan de Stationsstraat in één hand zijn gebleven, is er sprake van architectuurhistorische zeldzaamheid. In stedebouwkundig opzicht is het een typerende ontwikkeling in Zuid-Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hotel Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stationsstraat 42 4611 CD Bergen op Zoom Ja
Stationsstraat 44 4611 CD Bergen op Zoom
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 5477 Bergen op Zoom
H 281 Bergen op Zoom
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1879 1879 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Genk, C.P. van ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven