Fort Sabina, Fijnaart

Inleiding.

De INUNDATIESLUIS is in 1885 tot stand gekomen ten noordwesten van het fort Sabina-Henrica. Het object vertoont Ambachtelijk-Traditionele baksteenvormen. De sluis is een der inundatiesluizen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Omschrijving.

Sluis opgetrokken uit machinale baksteen in kruisverband en afgedekt met rollagen en dekplaten in hardsteen. De sluis is opgenomen in het dijklichaam en bestaat uit twee rechtgesloten openingen en doorgangen die via houten schotbalkdeuren in hardstenen sponningen worden afgesloten. De schotbalkdeuren konden bediend worden door middel van een gietijzeren windwerk met tandwielen. Voor de deuren bevinden zich hardstenen schotbalksponningen.

Waardering.

De inundatiesluis bij fort Sabina-Henrica is van algemeen belang. Het object cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkelingen van de landsverdediging en de krijgskunst in de negentiende eeuw en de plaats die het fort innam als schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de eenvoud van de traditionele baksteenbouw. Het heeft ensemblewaarden wegens de relatie tussen fort, magazijn en het omliggende open poldergebied. Het is relatief gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525988
Complexnaam
Fort Sabina
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het FORT Sabina-Henrica is in 1810-1811 aangelegd in de noordwesthoek van de Sabina-Henricapolder ter bescherming van de scheepvaart op Volkerak en Hellegat. Het werd tot 1913 De Ruyter genoemd en ging als gevolg van de Vestingwet van 1874 fungeren als verdediging tegen vijandelijke vlooteenheden op het Volkerak en het bestrijken van een versperring met schoktorpedo's. Het maakte daarbij deel uit van de Stelling van het Volkerak en het Hollandsch Diep. In 1879-1883 werd het geheel gewijzigd en uitgebreid. Het kreeg toen zijn huidige vorm met Ambachtelijk-Traditionele elementen. Ten noorden bevindt zich een VAARTUIGENLOODS. Tot het complex behoort een in 1885 gebouwde INUNDATIESLUIS. In 1890-1891 werd een waarnemingspost gebouwd. In 1924 werd het werk opgeheven als vestingwerk. In 1953 liep het fort schade op bij de watersnoodramp. De gracht is sindsdien versmald, de brug vervangen door een dam. De vernielde bewakerswoning is door een nieuwe vervangen. Deze valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het fort was oorspronkelijk een vijfhoekige gesloten redoute met een verdedigbare toren en een stenen wachthuis. Thans is het een fort van onregelmatige vijfhoekige vorm met drie enkelvoudige en een dubbele caponnière. Ten noorden bevindt zich een Artillerieloods. Nabij het fort bevindt zich de in 1884 gebouwde inundatiesluis.

Waardering.

Het complex van fort Sabina-Henrica is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkelingen van de landsverdediging en de krijgskunst in de negentiende eeuw en de plaats die het innam als schakel in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de gecompliceerde bouwgeschiedenis en het gebruik van traditionele baksteenbouw en de voor die tijd moderne betontechniek. Het heeft ensemblewaarden wegens de relatie tussen fort, magazijn en het omliggende open poldergebied. Het is relatief gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Inundatiesluis (C) Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Fijnaart Noorden/westen van fort Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 59 Fijnaart
L 1 Fijnaart
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1885 1885 verbouwing
Naar boven