Van Hallstraat 290, Amsterdam

Inleiding

In 1938-1939 op de hoek van de Van Hallstraat en de Kostverlorenvaart gebouwd FABRIEKSGEBOUW met bovenwoningen, naar een ontwerp van B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten in de stijl van het Nieuwe Bouwen, in opdracht van de Drukinktfabriek Gebr. Hartmann's Graficolor N.V. De hoofdaannemer was Fa. Boele & van Eesteren. De stalen ramen werden geleverd door De Vries Robbé & Co. Gedenksteen ter gelegenheid van eerstesteenlegging: zaterdag 25 maart 1939.

NB. In 1941 is de schoorsteen op de vernisstokerij na brand gesloopt en door een nieuwe vervangen. Inmiddels is ook deze schoorsteen gesloopt.

Omschijving

Fabrieksgebouw. Aan de noordzijde van het perceel bevindt zich rechts van de toegangspoort een lager, tot het ensemble behorend gebouwtje met in oorsprong de rijwielstalling, traforuimte en vernisstokerij. De eigenlijke drukinktfabriek bevond zich in oorsprong op de eerste verdieping. Op de begane grond bevonden zich de kantoren en toonkamer, waarachter de expeditie. Aan de zuidzijde bevond zich de autogarage. Met verschillende kubische volumes onder licht overstekende platte daken opgetrokken fabrieksgebouw op een samengestelde rechthoekige plattegrond. De fabriek heeft een kelderverdieping, begane grond, eerste verdieping en een kleinere, vanaf de oostzijde teruggezette tweede verdieping voor de twee dienstwoningen. Het betonskelet is aan de buitenzijde met pleister- en schilderwerk geaccentueerd. De tussenliggende geveldelen zijn gevuld met gele baksteen in klezoorverband. Stalen deuren en venster over de volle traveebreedte en gebruik van natuurstenen onderdorpels bij de vensters van de noordgevel. De oostgevel is tien traveeën breed en heeft brede, in hoogte variërende vensters in horizontale series met vier-, acht- of twaalf-ruits roedenverdeling. In de tweede en vijfde travee dubbele laad- en losdeuren onder hijsbalken. Bandvenster boven kelder. De westgevel is eveneens tien traveeën breed met stalen vensters; de blinde noordelijke travee is hoger opgetrokken. Laadplatform en twee paar hoge hijsluiken in vijfde travee onder hijsbalk. De noordelijke gevel is twee traveeën breed en heeft een in portiek gelegen toegang met stalen deur, dito vensters, alsmede een zesruits rond venster met tuimelraam. In het portiek bevindt zich een natuurstenen gedenksteen. De zuidgevel is blind en heeft een enkele eenvoudige toegangsdeur. De tweede verdieping met de dienstwoningen heeft een luifel, samengestelde vensters en een dakterras met driekwartrond balkon in het midden. Centraal op het dak de hoge opbouw van de liftschacht. Rechts van de toegangspoort de bebouwing van één bouwlaag met ijzeren hek voor de open rijwielsstalling en enkele verspringingen in de platte daken. Toegangspoort met dubbele brede openslaande poortdeuren, met zwaar ijzeren gaaswerk en gedichte onderzijde. Aan de linkerzijde een gescheiden toegang voor voetgangers.

Waardering

Voormalige drukinktfabriek Graficolor uit 1938-1939 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, industrieel-archeologische en typologische waarden als representatief en uitwendig overwegend gaaf bewaard voorbeeld van een nieuw-zakelijk fabrieksgebouw voor de in Amsterdam zo belangrijke bedrijfstak van de grafische industrie. Tevens van belang in het oeuvre van Merkelbach en Karsten als toonaangevende utiliteitsbouw-architecten.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526738
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Nutsbedrijf Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie
Vernisstokerij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie
Rijwielstalling Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie
Fabrieksgebouw Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Van Hallstraat 290 1051 HM Amsterdam Westerpark Ja
Van Hallstraat 292 1051 HM Amsterdam Westerpark
Van Hallstraat 294 1051 HM Amsterdam Westerpark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
2745 Y 4203 A1 Amsterdam
2745 Y 4203 A2 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1938 1939 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Merkelbach, B. ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Karsten, Ch.J.F. ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Weiden van der, P.A. ; Stad Amsterdam ingenieur
Naar boven