Spaklerweg 26, Amsterdam

Omschrijving

Het DIRECTIEGEBOUW uit 1907-1913 bestaat uit een gespiegelde dubbelvilla in rationalistische trant op vrijwel rechthoekige plattegrond met ronde erkers aan de voorzijde (ZW) en ingangen onder kleine luifel in de zijgevels. Boven de erkers bevinden zich balkons. De symmetrisch opgezette dubbelvilla heeft twee bouwlagen en een kapverdieping onder samenstel van schild- en zadeldaken met rode pannen gedekt en met schoorstenen en terracotta pirons. Kleine dakkapellen onder segmentboogvormige beëindiging. Gevels gemetseld in roodbruine baksteen en met decoratief gebruik van natuursteen bij entrees en balkons. De beide hoofdtoegangen bevinden zich onder een luifel aan de voorzijde van het gebouw. De toegangen bevinden zich in een middenrisaliet met twee geschakelde topgevels. De gehele voorgevel is vier traveeën breed. De vensters op de verdieping aan de voorzijde zijn zesruits geleed.

Waardering

Als dubbelvilla in de periode 1907-1913 tot stand gekomen directiegebouw in rationalistische trant van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Zuidergasfabriek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
526951
Complexnaam
Zuidergasfabriek
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex van de Zuidergasfabriek is in 1909 als distributiestation in bedrijf genomen en werd in 1967 gesloten. Van 1913 tot 1963 leverde het bedrijf steenkoolgas. De laatste vijf jaar (1963/67) werd overgeschakeld op water- en kraakgas. Gelegen aan de Amstel; er was een verbinding met de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. Kolen konden ook worden aangevoerd per schip, waarvoor de faciliteiten zoals bijvoorbeeld het haventje aanwezig waren. In de Amstel lagen twee zinkers met een diameter van negen meter. De watertoren (41,5 meter hoog), bevatte een reservoir voor ammoniakwater en een voor Amstelwater. In 1963 werd een kraakgasinstallatie op basis van lichte benzine in gebruik genomen, die in 1966 werd uitgebreid.

Inmiddels zijn de technische gebouwen ten behoeve van gasdistributie en zuivering gesloopt, waaronder de kolentransportbaan, de stokerij, de cokestransportbaan, de zuiveringsinstallatie en de gashouder. Het complex Zuidergasfabriek bestaat uit de volgende onderdelen: 1. WATERTOREN; 2. REGULATEURGEBOUW (thans bedrijfsmuseum); 3. OPZICHTERSWONING, Spaklerweg 24; 4. DIRECTIEGEBOUW, Spaklerweg 26-28; 5. INGENIEURSWONING, Spaklerweg 30-32; 6. PORTIERSWONING, Korte Oudekerkerdijk; 7. DIRECTEURSWONING, Korte Oudekerkerdijk 45; 8. HEKWERK Zuidergasfabriek; 9. METERHUIS (thans bedrijfsschool).

Omschrijving

Het complex bevat dienst- en bedrijfsgebouwen en een hekwerk uit de periode 1907-1913 naar ontwerpen van Publieke Werken in eclectische, renaissancistisch-rationalistische en Jugendstil-achtige trant en overgangsarchitectuur, al naar gelang de oorspronkelijke functie. De watertoren is de enige bij een gasfabriek horende watertoren van Nederland, gebouwd naar een ontwerp van J.L. Seeuwen. De meter- en regulateurshuizen zijn de enige resterende technische gebouwen. Het thans negen onderdelen tellende complex ligt op het langgerekte terrein van de voormalige gasfabriek. Dit terrein is gelegen tussen de Amstel en de Spaklerweg en is vrijwel NW-ZO georiënteerd. Het woonhuis van de opzichter en het directiegebouw liggen op het westelijk deel van het terrein aan de hoofdverkeersader van de voormalige gasfabriek (eveneens NW-ZO). De voormalige directeurswoning aan de Amstel ligt in de NW-hoek van het terrein en is met een hek van het overige afgescheiden.

De watertoren ligt bezuiden de verkeersader, op het middenterrein. Het gekoppelde regulateursgebouw en meterhuis liggen samen met het woonhuis van de ingenieur ten zuiden van het haventje. De gebouwen (watertoren, bedrijfsgebouwen en dienstwoningen) hebben gemetselde gevels. Zowel schild- als zadel- als tentdak komen voor, de dekking bestaat uit leien of uit pannen.

Waardering

Uit 1907-1913 daterend complex van de Zuidergasfabriek uitgevoerd in verschillende, overwegend historiserende stijlen, van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische, typologische en industrieel-archeologische waarde als overwegend gaaf bewaard, vroeg twintigste-eeuws ensemble van een gemeentelijke nutsvoorziening. Tevens van belang wegens het markante silhouet van de beeldbepalend aan de Amstel gesitueerde watertoren.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kantoorgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Spaklerweg 26 1096 BA Amsterdam Ja
Spaklerweg 28 1096 BA Amsterdam
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AG 2305 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1912 1912 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Publieke Werken ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven