Maasberg 2, Elsloo

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG uit de eerste helft van de 19de eeuw behorende bij kasteel Elsloo.

De 19de-eeuwse landschappelijke aanleg strekt zich uit ten zuiden van kasteel Elsloo. De omgrenzing van de historische buitenplaats volgt met uitzondering van de noordgrens die van het beschermde dorpsgezicht Elsloo. Voor een nauwkeurige aanduiding van de omgrenzing wordt verwezen naar bijgevoegde kaart. De aanleg vertoont een langgerekte vorm en is ingedeeld met gemengd loofbos, natuurlijke watervalletjes, bronnen en vijvers die door de Hemelbeek met elkaar worden verbonden. De Maashelling sluit aan de oostzijde de parkaanleg af en de dijk langs het Julianakanaal de westkant. Slingerende paden lopen in het dal van de Hemelbeek en op de Maashelling; de noordelijk gelegen paden zijn geasfalteerd, de zuidelijke onverhard. Vanaf de paden heeft de wandelaar op verschillende lokaties boeiende uitzichten op het kasteel, over de vijvers, gazons en op de Maashelling. Verder biedt de aanleg ruimte aan grazige hellingen (ten oosten van de Hemelbeek, aan de voet van het hellingbos), grasland (op beide oevers van de Hemelbeek) en een zich in oostelijke richting uitstrekkende gazon met beuk en plataan. In westelijke richting belet de volumineuze dijk van het Julianakanaal enigszins het panoramisch genoegen. Slechts vanaf de Maashelling bestaat de mogelijkheid over de dijk in westelijke richting te kijken. Het park is een gemengd loofbos cq. hellingbos. In het voorjaar bloeien er aronskelk, bosanemoon, daslook, helmbloem, rapunzel, speenkruid; in het hellingbos groeit een zeldzame moerasflora vanwege de vele bronnen die er ontspringen. Aan de zuidzijde gaat de parkaanleg geleidelijk over in het stroomgebied van de Hemelbeek en bestaat een visueel-diffuse transgressiezone tussen parkaanleg en "vrije" natuur, zijnde het Bunderbos. Een architect van de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg is niet bekend. Op de plaats van de vroegere Franse stijltuin is in 1969 een educatieve kruiden- en heemtuin van circa 50 grote en kleine perken ter grootte van bijna 1 ha ingericht onder leiding van plantenkenner P. Habets; de kruiden- en heemtuin maakt geen onderdeel uit van het beschermde park.

Waardering

DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG uit de eerste helft van de 19de eeuw behorende bij kasteel Elsloo is van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- zowel de zelfstandige tuinhistorische waarde als de complementaire tuinhistorische waarde ten opzichte van kasteel Elsloo;

- het voor Nederland zeldzame verschijnsel van een hellingbos als substantieel onderdeel van de totale historische tuin- en parkaanleg;

- het totale en rijk geschakeerde ensemble van historische ervarings- en belevingsmomenten dat, al wandelend, zich aan de beschouwer presenteert.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527395
Complexnaam
Kasteel Elsloo
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL ELSLOO. Reeds in de 12de eeuw werd Elsloo vermeld, in de jaren tussen 1613 en 1649 viel het kasteel Elsloo ten prooi aan de Maas als gevolg van overstroming: het lag ten westen van het samenstelsel van 19de-eeuwse economiegebouwen die nu met kasteel Elsloo worden aangeduid. Bij zeer lage waterstand zijn sporen van het oude kasteel midden in de Maas, ten noorden van het huidige dorp, zichtbaar. De historische buitenplaats kasteel Elsloo is een op hoofdlijnen en deels in detail gaaf bewaarde historische buitenplaats gelegen aan de zuidzijde van het dorp Elsloo, aan het kanaal van Maastricht naar Maasbracht (Julianakanaal) in fraaie landschappelijke omgeving. De oude kern van Elsloo is beschermd dorpsgezicht. De historische buitenplaats kasteel Elsloo omvat zeven onderdelen: het hoofdgebouw, kasteel Elsloo, bestaande uit economiegebouwen (1817-1833) en neo-gotische toren (1838) (1), historische tuin- en parkaanleg (2), vrijstaande natuurstenen hekpijler bij de ingang (3), vijf hardstenen drenkbakken in de hof (4), hardstenen tuinvaas in de hof (5), waterbak tegen de pui van het kasteel (6), smeedijzeren tuinhek met bakstenen pijlers - tweede helft van de 18de eeuw (7).

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS KASTEEL ELSLOO is van algemeen belang op basis van:

- de historische representativiteit voor een aanleg in landschapsstijl;

- de aanwezigheid van een hellingbos als compositorisch onderdeel van de historische buitenplaats;

- de gaafheid van de aanleg in zowel structuur als detail;

- de betekenis voor de geschiedenis van de tuin- en landschapskunst in Nederland;

- de toegevoegde waarde voor het beschermd dorpsgezicht Elsloo;

- het feit dat de historische buitenplaats kasteel Elsloo voorziet dankzij de opstallen en aanleg, sierende hoedanigheden en utiliteits-uitingen in een opmerkelijk veelzijdig en samenhangend spectrum van historische belevings- en ervaringsmomenten.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Maasberg 2 6181 GV Elsloo BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 3354 Elsloo
C 3105 Elsloo
C 3421 Elsloo
C 3516 Elsloo
C 3515 Elsloo
C 361 Elsloo
C 3304 Elsloo
C 358 Elsloo
C 3514 Elsloo
C 2804 Elsloo
C 3094 Elsloo
C 3510 Elsloo
C 3423 Elsloo
C 3512 Elsloo
C 3107 Elsloo
C 3513 Elsloo
C 3422 Elsloo
C 3568 Elsloo
C 3566 Elsloo
C 3511 Elsloo
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1850 vervaardiging
Naar boven