Stadionkade 113, Amsterdam

Omschrijving

Op een langgerekt, vrijwel rechthoekig grondplan tot stand gekomen schoolgebouw bestaande uit drie bouwlagen onder een zadeldak met rode pannen. Het middendeel van het schoolgebouw is onderkelderd. Aan beide zijden een teruggeplaatst en lager opgetrokken bouwdeel van één travee diep en één vensteras breed onder een mansardekap met rode pannen. De twee haakvormige en uit één bouwlaag bestaande zijvleugels worden gedekt door overstekende schilddaken, eveneens met rode pannen.

De openluchtschool heeft een hoger opgetrokken middenrisaliet met een vanaf de grond tot hoog boven het dak rijzende toren. De toren rust op een natuurstenen sokkel met aan weerszijden een luifel. Aan weerszijden van de toren drie twaalfruitsvensters met kleine roedenverdeling. Aan weerszijden van de middenrisaliet een ingang naar het trappenhuis dat toegang verleent tot de aan weerszijden gelegen boven elkaar gesitueerde klaslokalen. De klaslokalen liggen verdiept achter balkons met hoge gemetselde borstweringen en zijn alle voorzien van verschuifbare glaswanden met kleine stalen roedenverdeling. De lokalen lopen door naar de achterzijde met eveneens een schuifpui met achterliggend balkon. De bovenste klaslokalen zijn voorzien van een overstekende luifel. Aan de achterzijde heeft de middenpartij een risalerend door de goot brekend trappenhuis met een groot, in kleine ruitjes onderverdeeld, venster. De borstweringen van de klaslokalen op de begane grond zijn voorzien van een ijzeren hek, dat toegang geeft tot de openbare speelplaats achter de school. Verder als de voorzijde. De aan weerszijden van de openluchtschool geprojecteerde G.L.O.-scholen hebben een in afwijkend verband gemetseld basement met een natuurstenen cordonband. De drie traveeën brede scholen zijn aan weerszijden nog voorzien van twee smalle uitbouwen (zie hieronder). De vensters zijn per travee per drie gekoppeld en voorzien van kleine schuiframen en grote, in ruitjes onderverdeelde, bovenlichten. Elk bovenlicht heeft twee tuimelvensters. In de middelste travee op de begane grond bevindt zich een gymnastiekzaal met drie toegangsdeuren achter een lage stoep. De hoge teruggeplaatste uitbouw aan weerszijden is aan de ommezijde voorzien van een smal lang venster met kleine roedenverdeling. Aan de voorzijde bevindt zich de ingang van beide G.L.O. scholen. De twee lage uitbouwen aan weerszijden zijn geprojecteerd om een open ruimte. In de haaks en flauw wijkende vleugels bevindt zich een poort met ijzeren hek als toegang tot het schoolterrein. Onder de overstekende dakrand een strook van kleine vensters met een vierruits verdeling. Aan de achterzijde (N) van de G.L.O.-scholen zijn de gangen gesitueerd. Elke bouwlaag is voorzien van 19 tussen muurdammen geplaatste vensters, op de eerste verdieping rechthoekig; op de tweede vierkant met een kruisvormige roedenverdeling en direct onder de overstekende gootrand geplaatst. Op de begane grond zijn de vensters verdiept geplaatst met daarnaast een tweede ingang. Achterzijde NO gesitueerde lage vleugel voorzien van vier doorgangen aan de noordzijde. Deze doorbreken het uitkragende trasraam. Aan de zijde van de Donarstraat bevindt zich een poort met ijzeren hek. Het trasraam is aan weerszijden van de poort nagenoeg tot aan de dakrand opgetrokken. Achterzijde NW gesitueerde lage vleugel met aan de Wodanstraat een poort met diepliggend ijzeren hek. Beide vleugels hebben verschillende toegangen en vensters.

Het middendeel van het schoolgebouw heeft een centrale hal met trappenhuis met trap met borstwering en met verschillende bordessen en met ijzeren traphek met spijlen in geometrische vormen en met houten leuning.

Waardering

Openluchtschool met twee aan weerszijden gelegen G.L.O.-scholen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische en typologische waarde. De openluchtschool heeft tevens zeldzaamheids- en pionierswaarde als één van de eerste openbare openluchtscholen die in het begin van deze eeuw vanuit nieuwe hygiënische en pedagogische inzichten in Europa en de Verenigde Staten werden gesticht ten behoeve van het onderwijs aan zieke of zwakke kinderen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527792
Complexnaam
Openluchtschool Stadionkade
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Op een terrein gelegen tussen Argonautenstraat, Donarstraat, Stadionkade en Wodanstraat in 1931-1932 tot stand gekomen scholencomplex bestaande uit drie aaneengebouwde scholen: een OPENLUCHTSCHOOL met aan weerszijden twee SCHOLEN voor Gewoon Lager Onderwijs. Voorts aan de straatzijde van de Stadionkade twee schuin op en behorend bij de openluchtschool geprojecteerde OVERDEKTE SPEELPLAATSEN, met elkaar verbonden door een PERCEELSSCHEIDING in de vorm van een toegangshek en een lage muur. Het complex is ontworpen in Late Amsterdamse School-stijl door de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De twee lage vleugels aan weerszijden van de G.L.O.-scholen zijn ontworpen als fietsenstalling. Aan weerszijden van de speelplaats van de openluchtschool bevonden zich in oorsprong schooltuintjes, een bak met teelaarde en een zandbak. In 1937 werd aan de Wodanstraat een school door G.A. Roobol bijgebouwd. Deze school is niet bij de bescherming inbegrepen. Dit geldt eveneens voor de in 1938 door G.A. Roobol opgerichte fietsenstalling aan de achterzijde van de G.L.O.-school aan de Wodanstraat en de aanbouw aan de voorzijde, ter hoogte van de voormalige ingang, van diezelfde school. In 1948 werden de twee overdekte speelplaatsen ingericht met vier klaslokalen waarbij de schuifdeuren aan de speelplaatszijde werden veranderd in vensterpartijen. In 1994 werden er aan de openluchtschool, aan de zijde van de speelplaats, markiezen aangebracht.

Omschrijving

De gebouwen zijn alle opgetrokken in lichtbruine baksteen op een flauw uitkragend trasraam in afwijkend verband gemetselde rode baksteen. De gebouwen zijn voorzien van stalen deur- en raamkozijnen met een eveneens stalen roedenverdeling. Er zijn overstekende gootlijsten.

Waardering

Als gaaf bewaard voorbeeld van een gemeentelijke openluchtschool met twee aan weerszijden geplaatste G.L.O scholen en twee overdekte speelplaatsen is het complex van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt. Eveneens van stedenbouwkundig belang vanwege de bijzondere dispositie van de complexonderdelen en de situering tegenover het Zuider-Amstelkanaal, destijds de bebouwingsgrens van Amsterdam Zuid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stadionkade 113 1076 BN Amsterdam Oudzuid Ja
Wodanstraat 1 1076 CC Amsterdam Oudzuid
Donarstraat 2 1076 CB Amsterdam Oudzuid
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Openluchtschool
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AB 982 Amsterdam
AB 731 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1931 1932 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Publieke Werken ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven