Anthony Fokkerweg 2, Amsterdam

Inleiding

Het nieuw-zakelijke WINDTUNNELGEBOUW, complexonderdeel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium bevindt zich ten zuid-oosten, haaks op het hoofdgebouw, en is eveneens ontworpen (1938-1939) door H.A. Maaskant en W. van Tijen met medewerking van G.J. Meyers als betonconstructeur en gebouwd in 1939-1941. Het gebouw diende in oorsprong onder andere voor het uitvoeren van aërodynamische proeven.

Omschrijving

Het windtunnelgebouw telt vijf traveeën op een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een betonskelet met segmentboogvormige spanten onder betonnen daken in de vorm van ellipsbogen. Het noord-zuid georiënteerde gebouw telt twee bouwlagen en een met glas gevulde mezzanino. De achterste drie traveeën zijn iets hoger opgetrokken. Aan de lange gevels springen de twee rechthoekige uitbouwen van de voormalige windtunnels uit.

Waardering

Het windtunnelgebouw uit 1938-1941, behorend tot het complex "Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium", is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld uit het gemeenschappelijk oeuvre van Maaskant en Van Tijen en vanwege de oorspronkelijke functie die nauw samenhangt met de wetenschappelijke en technische ontwikkeling van de luchtvaart- en vliegtuigbouw in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527826
Complexnaam
Luchtvaartlaboratorium
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex "Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium", bestaande uit het HOOFDGEBOUW met bijbehorend WINDTUNNELGEBOUW, is in 1939-1941 gebouwd naar ontwerp (1938-1939) van H.A. Maaskant en W. van Tijen met medewerking van betonconstructeur G.J. Meyers. In het hoofdgebouw is de gecombineerde toepassing van beton en baksteen deel van de nieuw-zakelijke architectuur. Het complex is gelegen in het Schinkelgebied, met rechtstreekse weg- en waterverbindingen naar luchthaven Schiphol.

N.B. De overige gebouwen op het terrein zijn voor bescherming van geen belang.

Omschrijving

Het langgerekte rechthoekige hoofdgebouw bestaat uit een onderkelderd bouwvolume van vier bouwlagen en een gedeelte van twee bouwlagen onder betonnen schaaldaken. De lange voorgevel is georiënteerd op het noorden en ligt evenwijdig aan de Anthony Fokkerweg, waarbij de hoge vergaderzaal tot uitdrukking komt in het welvende muurvlak bij de westhoek. Het windtunnelgebouw is haaks op het hoofdgebouw gesitueerd en heeft een onregelmatige plattegrond. Beide gebouwen bestaan uit een betonskelet waarvan de gevels zijn ingevuld met metselwerk en glas.

Waardering

Het complex "Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR)" uit 1938-1941 bestaande uit het hoofdgebouw en het windtunnelgebouw, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld uit het oeuvre van Maaskant en Van Tijen en vanwege de oorspronkelijke functie die samenhangt met de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Laboratorium Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Anthony Fokkerweg 2 1059 CM Amsterdam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 2097 Sloten Noord-Holland
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1940 1940 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Maaskant, H.A ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Tijen, W. van ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven