Stadionweg 44, Amsterdam

Inleiding

In 1928-1930 tot stand gekomen WOONHUIS naar een ontwerp in zakelijk-expressionistische trant van H. Elte, ontworpen ten behoeve van hemzelf. Het woonhuis ligt nabij de driesprong Stadionweg/Diepenbrockstraat. Het interieur is eveneens door Elte ontworpen. De glas-in-lood panelen zijn van Willem Bogtman. De glazen bouwstenen in de voorgevel zijn naar ontwerp van H.P. Berlage.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond geheel in handgevormde baksteen opgetrokken woonhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Uitkragend basement in afwijkende baksteen. Het platte dak is voorzien van glas-in-lood panelen. Asymmetrische gevelindeling. Links de rondboogvormige portiekopening - geaccentueerd door een boog in afwijkend metselverband - met diepgelegen ingang. Ronde eikehouten deur met rondboogvormig licht in zware witgeschilderde sponning. Boven het basement links van de ingang, eveneens op straatniveau, twee rijen van Anna-groene glazen bouwstenen. Het basement wordt op de hoek bekroond met een natuurstenen sluitstuk waarop enige architectenattributen, te weten troffel, passer, bouwstenen en zonnestralen, zijn afgebeeld. Ter rechterzijde van de ingang groot diepliggend venster met een veertigruits stalen roedenverdeling. Onder dit venster een bloemperkje. Boven dit venster en van dezelfde breedte een tot driekwart van de gevelhoogte oplopende driezijdige erker met bovenliggend balkon achter een gemetselde borstwering. In het midden van de erker over de gehele breedte een groot venster met een 48-ruits stalen roedenverdeling. Het middelste deel van het venster is voorzien van gedecoreerde natuurstenen consoles. Rechts van de erker een nagenoeg tot aan de dakrand oplopende muurpijler met vlaggestok. Ter linkerzijde van de erker en ter hoogte van het grote erkervenster een diepliggend horizontaal venster met een twintigruits stalen roedenverdeling. Boven dit venster een sterk overkragende luifel; eronder drie vlak onder elkaar geplaatste ijzeren stangen en een smalle luifel op consoles. De brede muurpijler tussen dit venster en de erker vertoont een flauwe knik. Het bovenliggende muurvlak wijkt enigszins terug. Boven de erker een balkondeur met naastliggend venster. De schoorsteen links steekt bij wijze van machtige hoekpijler hoog boven het dak uit. Achtergevel eveneens asymmetrisch ingedeeld. Verschillende bouwhoogten, alle plat afgedekt. Gevel opgedeeld in twee traveeën, gescheiden door een vanaf de eerste verdieping oplopende en hoog boven het dak uitstekende schoorsteen. Linkertravee achter een tuinterras met wit/zwart/grijze tegelvloer in grillige patronen. Bovenliggend balkon met ijzeren borstwering. Eerste verdieping terugwijkend ten opzichte van begane grond en zolderverdieping weer terugwijkend ten opzichte van eerste verdieping. Op alle verdiepingen onregelmatige vensterverdelingen. Stalen kozijnen met dito roedenverdeling.

Interieur: Ruime hal met op alle verdiepingen glas-in-lood panelen. Het paneel op de begane grond beeldt een zwerm opvliegende vogels uit. Het paneel op de eerste verdieping beeldt ambachten uit. De panelen op de zolderverdieping en die in het dak beelden op abstract-symbolische wijze lucht, zon en sterren uit. Vloer in de hal bestaande uit een combinatie van wit en zwart marmer met parket. In het trappehuis vanaf het dak tot aan de grond een door Elte zelf ontworpen koperen lamp. Tegelvloeren in wit, zwart en grijs in keuken, badkamer en toilet. Parketvloeren in overige kamers. Parketvloer in voormalige werkkamer van Elte bestaat uit een combinatie van een blok- en een visgraatpatroon. Bibliotheekhoek in woonkamer van mahonie- en coromandel houten planken. De ingebouwde kastjes zijn versierd met houtsnijwerk en een gebeeldhouwd lezend figuurtje. Gestucte plafonds in diverse ruimten. Mahoniehouten ombouw met zwart-marmeren afdekplaat om radiatoren in woonkamer.

Waardering

Op een driesprong gelegen voormalige architectenwoning uit 1928-1930 van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de zowel in- als uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en detaillering in zakelijk expressionistische trant. Bovendien van belang in het oeuvre van architect Elte.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527827
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Stadionweg 44 1077 SM Amsterdam Oudzuid Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinshuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
Z 1179 Amsterdam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1928 1930 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Elte, H. ; Stad Amsterdam architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven