Villa Pera, Baarn

Omschrijving onderdeel 1: Villa Pera.

De gepleisterde villa telt twee bouwlagen en bestaat uit twee delen, beide gedekt door een afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met blauwe Muldenpannen. Het rechter deel heeft zowel aan de voor- als achterzijde een dakkapel met fronton. Dit deel is korter dan het linker, dat zowel aan de voor- als achterzijde vooruitspringt. Het rechter deel is drie traveeën breed. In de oksel van de twee bouwdelen bevindt zich het portiek met de daarboven gelegen erker uit 1920. In het portiek de toegang met een dubbele deur met siersmeedwerk. Dit deel is onderkelderd. Het linker bouwdeel is twee traveeën breed.

De decoratie van het pand bestaat uit hoekpilasters met Ionische kapitelen en een kordonlijst, de T-vensters zijn voorzien van een wenkbrauw en de kroonlijst heeft een fries met cassettes en rozetten. De indeling van de overige gevels is onregelmatiger met o.a. blindnissen, een diensttoegang in de linker zijgevel en een dubbele serre tegen de achtergevel van het rechter deel. In de achtergevel van het linker bouwdeel zijn de twee vensters vermoedelijk in 1920 vervangen door openslaande deuren. Zowel tegen de linker zijgevel als tegen de achtergevel is een luidklok aangebracht.

De indeling van het pand is gaaf bewaard en bestaat uit een middengang, rechts daarvan de kamers-en-suite met aansluitend de serre. Links in het midden van de gang bevindt zich het trappenhuis met daarnaast een dwarsgang naar de dienstdeur. Aan de voor- en achterzijde bevindt zich nog een vertrek. Deze indeling wordt op de verdieping nagenoeg herhaald. Van de zolders kent alleen het rechter deel een indeling met vertrekken. De keuken bevindt zich in de kelder. Hier zijn tevens enkele voorraadkelders.

Het interieur van de villa is bijzonder gaaf bewaard. Zoals te doen gebruikelijk wordt de grootste rijkdom tentoongesteld op de begane grond. De vestibule, gang en trappenhuis vormen een eenheid met een marmeren vloer, gemarmerde lambriseringen, pilasters, een vakverdeling en beschildering op de muren en een gedecoreerd en beschilderd stucplafond. Boven de originele deuren in omlijsting is een imitatie houtdecoratie aangebracht, waarbinnen witjes, als ware het marmerplaten, geschilderd zijn. Gang en vestibule worden door een deur met geëtst glas gescheiden. Ook de buitendeur is voorzien van geëtst glas. De trap heeft een gesneden beginbaluster en gedecoreerde metalen spijlen. Achter in de gang een in dubbele roeden verdeelde deur naar de serre.

De genoemde decoraties zetten zich op vereenvoudigde wijze op de verdieping voort. Ook hier nog de originele deuren in omlijsting.

De originele interieurafwerking is voorts nog aanwezig in de kamers-en-suite en de linker voorkamer. De suitevertrekken hebben sterk gedecoreerde en beschilderde stucplafonds. De vensters aan de voorzijde zijn geheel omtimmerd, zo ook de beide dubbele openslaande deuren naar de serre. Beide vertrekken hebben een zogeheten Utrechts schouw tegen de rechter zijwand. In beide gevallen is de beweegbare spiegel in de gedecoreerde omlijsting boven de zwart marmeren schouw nog aanwezig. Het achterste vertrek heeft hierachter een glas-in-lood venster. De suitedeuren bestaan uit gesloten houten paneeldeuren.

De linker voorkamer is voorzien van een gedecoreerd beschilderd stucplafond en een zwart marmeren schouw. De serre bestaat uit een dubbele opzet van een grote met aansluitend een kleinere serre met glas-in-lood bovenlichten. Dergelijke bovenlichten worden ook elders in het gehele pand aangetroffen.

De vertrekken op de verdieping hebben voor het merendeel een vereenvoudigde afwerking met schouwen en stucplafonds. De deuren van de vertrekken op zolder hebben een beschildering die geïnspireerd is op folkloristische motieven.

De kelder is ingericht met onder andere een wijnkelder met witjes, kelderkasten in het gangetje en een kelderkeuken aan de voorzijde. De vloer is belegd met zwart natuursteen. Het plafond bestaat uit troggewelfjes. De kelderkeuken is onder andere ingericht met een aanrecht, spoelbak en onderkastjes onder de vensters in de voorgevel en een servieskast tegen de achtermuur.

Waardering

De VILLA is van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als gaaf en authentiek bewaarde villa;

- ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen;

- stedenbouwkundige waarde als uiting van karakteristieke villabouw in de gemeente Baarn.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
528098
Complexnaam
Villa Pera
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

De Eemnesserweg is oorspronkelijk een grotendeels onbebouwde oude landweg van Baarn naar Eemnes geweest. Behalve in de vier villaparken van Baarn verrezen er juist ook aan weerszijden van deze weg villa's. Villa Pera is er hier één van. Een gedenksteen vermeldt het bouwjaar, 27 maart 1886, en de naam van de zoon van de opdrachtgever, Arnold Jan Harbrink Numan, oud 2 1/2 jaar. Zijn vader, J. Harbrink Numan, had zijn geld ondermeer verdiend met handel op de voorstad Pera bij Constantinopel. Het huis is sinds de bouw niet noemenswaardig gewijzigd. Bij het huis werd tevens een tuinhuisje gebouwd en de tuin werd in landschappelijke stijl aangelegd.

Het COMPLEX bestaat uit de VILLA (1), VILLATUIN (2), TUINHUIS (3) en HEK (4). Het geheel is op karakteristieke wijze gelegen aan de Eemnesserweg. De gepleisterde villa van twee bouwlagen ligt op enkele tientallen meters van de weg. De voortuin wordt langs de weg afgesloten met een ijzeren spijlenhek met aan weerszijden een toepangshek. Deze bestaan uit dubbele vleugels tussen hardstenen zuilen, waarin de naam Villa-Pera is aangebracht. De beide toegangshekken worden verbonden door een gebogen oprijlaan. Ter rechterzijde van de oprijlaan staat het tuinhuisje, dat waarschijnlijk kort na de bouw van het huis tot stand is gekomen. Achter de villa ligt nog een deel van de tuin. Direcht achter het huis heeft deze het karakter van een gazon door geboomte en struiken omgeven. Verderop is de tuin meer een parkbos.

Op de bijbehorende kaart is de omgrenzing van de bescherming alsmede de samenstellende onderdelen aangegeven.

Waardering

Het COMPLEX historische villa Villa Pera is van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als gaaf en authentiek bewaard villacomplex;

- ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen;

- stedenbouwkundige waarde als uiting van karakteristieke villabouw in de gemeente Baarn.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Eemnesserweg 69 3743 AE Baarn Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 2319 Baarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1886 1886 vervaardiging
Naar boven