Park Voorn 1, Utrecht

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARKAANLEG

Het landschappelijke park is aan het einde van de 18e of het begin van de 19e eeuw aangelegd op de plaats van het middeleeuwse landschap met boomgaarden, weide- en akkergrond. Bij deze aanleg is de 17e eeuwse structuur met oprijlaan vanaf de Leidsche Rijn en voorplein voor het kasteel gehandhaafd en opgenomen in de nieuwe aanleg. Het landschapspark is gevormd door het vergraven van de slotgracht tot een slingerende waterpartij met nog een tweede tak in zuidelijke richting. Voorts is er een grote open ruimte omzoomd door boomgroepen en gestoffeerd met solitaire bomen. Deze open ruimte is bovendien voorzien van kleine accidentaties. De 17e eeuwse oprijlaan wordt begeleid door beuken daterend uit het einde van de 19e eeuw. Het voormalige voorplein van het oude kasteel heeft aan weerszijden twee rijen 18e eeuwse lindes. De op de ruïne aansluitende slingerende vijverpartij wordt begeleid door ondermeer een treurbeuk, een rij vleugelnootbomen en in een groep geplaatste eiken, vermoedelijk 18e eeuws. Solitaire bomen zijn er ondermeer in de gedaante van een opvallende eik en een suikeresdoorn. Andere groepen zijn een groep van vijf platanen en een reeks lindes die nu nog in restant, maar blijkens oude foto's in een cirkelvorm gepland waren. De Voornse Steeg is voornamelijk begroeid met een reeks beuken en eiken.

Waardering

De HISTORISCHE PARKAANLEG is van algemeen belang vanwege:

- de nog goed herkenbare historisch-geografische ligging en ontwikkeling;

- de tuinhistorische waarde als voorbeeld van een parkaanleg in vroeg-landschappelijke stijl met oudere formele elementen;

- het voorkomen van een oud en oorspronkelijk bomenassortiment;

- de samenhang met de andere complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
528560
Complexnaam
Park Voorn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS PARK VOORN. Het terrein ligt bij het kruispunt van de Leidsche Rijn en een restgeul van de Oude Rijn. De oudste vermelding van een hofstede op deze plek dateert van 1395, de oudste afbeelding van het huis dateert van 1615. De oorspronkelijke ingang van het kasteelterrein lag aan de noordzijde, aan de oude Rijndijk (en de restgeul van de Oude Rijn). Deze Rijndijk of Voornse Steeg is evenals de restgeul van de Oude Rijn deels nog aanwezig aan de rand van het landschapspark. De oprijlaan naar het kasteelterrein is - hoewel begroeid - nog herkenbaar. Midden 17e eeuw werd de Leidsche Rijn verbeterd en werd er een jaagpad aangelegd, waarmee het belang van deze verbinding toenam in de volgende eeuwen (de Rijksstraatweg). In de 17e eeuw werd het kasteel eveneens flink verbouwd en de oprijlaan verschoof in de richting van de Leidsche Rijn (Stadsdam), een oriëntatiewijziging die zich hier bij meer kasteelterreinen in die periode voordeed. De beide duiventorens dateren van deze verbouwing. Ook de lindes op het voorterrein van kasteel en oprijlaan horen bij deze opzet en dateren vermoedelijk uit de 18e eeuw. Eind 18e eeuw, begin 19e eeuw werd het landschapspark aangelegd in de voor die tijd typerende landschappelijke stijl met boomgroepen, hoogteverschillen en waterpartijen. In 1850 werd het kasteel gesloopt met uitzondering van de twee hoek(duiven)torentjes. De ruïne werd opgenomen in de tuinaanleg. In 1873 werd het huidige hoofdhuis gebouwd, nu geheel georiënteerd op de Leidsche Rijn en recht tegenover de Stadsdam. Die oriëntatie is in de situering van voorgevel en ronde hoektravee beklemtoond.

Omschrijving

De HISTORISCHE BUITENPLAATS PARK VOORN bestaat uit de volgende onderdelen: Een HOOFDHUIS uit 1873 (1), een HISTORISCHE PARKAANLEG (2) en een middeleeuwse KASTEELRUINE (3), zie verder ook monumentnr. 522611 (ROB). Het complex wordt begrensd door de Leidsche Rijn/de Rijksstraatweg in het zuiden, de restgeul van de Oude Rijn/Voornse steeg in het noorden. In het oosten vormt de geprojecteerde waterloop van de stadsweg/A2 de grens. In het westen de aldaar gelegen sloot met een uitstulping om de dienstwoning.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is deze grens aangegeven alsmede de cijferaanduiding van de onderdelen.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS PARK VOORN is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;

- de archeologische waarde;

- de goed waarneembare individuele historisch-geografische ontwikkeling, die bovendien karakteristiek is voor de streek;

- de tuinhistorische waarde als goed voorbeeld van een vroeg landschapspark met een oudere formele laan;

- de architectuurhistorische waarde van het hoofdhuis;

- de ruimtelijk-visuele samenhang van de onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Park Voorn 1 3544 AC Utrecht BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
V 5068 Utrecht
V 5062 Utrecht
V 5067 Utrecht
V 5065 Utrecht
V 5064 Utrecht
V 5063 Utrecht
V 5061 Utrecht
V 5066 Utrecht
Naar boven