Monumenten
-
Rijksmonument
-
Grachtenstelsel in de binnenstad bestaande uit 10 grachten, 2 sluizen en 10 bruggen.
Grachten:
Mient, Voordam, Kaarsemakersgracht, Verdronken Oord, Zijdam, Luttik Oudorp, Kooltuin, Oude Gracht, Baangracht en Lindegracht. -
Rijksmonument
't Hooge Huys/Princenhof
Inleiding
-
Rijksmonument
't Rode Hert
Korenmolen 't Rode Hert. Achtkante bovenkruier met stelling, bouwjaar 1924; stond voor 1924 als pelmolen, genaamd De Witte Klok te Zaandam aan het Kalf.
-
Rijksmonument
"""'t Swaenennest"""
"'t Swaenennest", pand met trapgevel bekroond door toppilaster, geprofileerde natuurstenen dekplaten op de treden, bakstenen waterlijsten. Op de verdieping negenruitsschuifvenster, ontlastingsboog en ovaal licht daarboven; sierankers.
-
Rijksmonument
"""De Eendracht"""
Poldermolen "De Eendracht" van de Eendrachtspolder. Ronde bovenkruier blijkens gedenksteen, gebouwd in 1771; baksteen, kap met riet gedekt.
-
Rijksmonument
"""De Groot"""
Korenmolen "De Groot" aan de Kennemersingel. Ronde bovenkruier met stelling (walmolen), gebouwd blijkens gedenksteen 1769; baksteen, kap met riet gedekt.
-
Rijksmonument
"""Geestmolen"""
Poldermolen "Geestmolen" van de polder de Egmondermeer. Achtkante binnenkruier, gebouwd 1565; romp en kap met riet gedekt. In de spil jaartal 1680; gedenksteen betreffende ombouw van scheprad tot vijzelmolen 1886.
-
Rijksmonument
"""Vigilantie"""
Hoekpand genaamd de "Vigilantie", pakhuis met verhoogde halsgevel; gebeeldhouwde vleugel- en schouderstukken; op de ionische pilasters, die de middentravee met de pakhuisluiken begeleiden, een gebroken fronton als bekroning.
-
Rijksmonument
45036
Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel Middelburg. Datering: eind 13e eeuw (gedeeltelijke bescherming, te weten het terrein van de hoofdburcht met omringende gracht).
-
Rijksmonument
45037
Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel Nieuwburg. Datering: eind 13e eeuw (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A.)
-
-