Monumenten
-
Rijksmonument
46096
Karolingische burcht. Cirkelvormige aarden wal met gracht. Datering: ca. 9e - 10e eeuw.
-
Rijksmonument
529381
KANONKAZEMAT uit 1943-1944, type 680, Schartenstand für 7,5 P.A.K. 40 ohne Nebenräume, naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht(General der Pioniere und Festungen) van het Obercommando des Heeres te Berlijn uitgevoerd met gebruikmaking van Formsteine.
-
Rijksmonument
Abeelseweg Oost 9
TELEFOONSCHAKELPOST (Kabelschaltstelle) uit 1943, naar ontwerp van de genie van de Duitse Landmacht (General der Pioniere und Festungen) van het Obercommando des Heeres te Berlijn, uitgevoerd met gebruikmaking van Formsteine.
-
Rijksmonument
Grote Abeele 7
19e eeuws pand met 8-ruitsvensters en uitgebouwde driezijdige erker, die voorzien is van een houten rustica-werk. De voorgevel wordt afgesloten door een houten kroonlijst, welke doorloopt langs de uitbouw. Vanwege zijn ligging een belangrijk punt.
-
Rijksmonument
Grote Abeele 9
Huis Abeele. Fors huis met gepleisterde lijstgevel op plint. Schilddak. Overstekende gootlijst op consoles. Voordeuromlijsting met consoles. Gevel met XIX bepleistering. Hardstenen stoeppalen met ijzeren tralies.
-
Rijksmonument
Kanaalstraat 70
Inleiding
Dokterswoning, in 1928 gebouwd in Interbellum architectuur naar ontwerp van ir. C. Wondergem uit Middelburg.
Omschrijving
-
Rijksmonument
Kanaalstraat 76
Korenmolen "de Pere"; ronde bakstenen bovenkruier met stelling. 1725.
-
Rijksmonument
Kromwegesingel 18
DWARSHUIS onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met rookkanalen in de as. In de voorgevel ankers met het jaartal: 1664. In de achtergevel ontlastingsbogen.
-
Rijksmonument
Oranjeplein 2
De Ned.Herv. KERK bestaat uit een 15e eeuws driebeukig schip met beren. Het inwendige is in de vorige eeuw gewijzigd, toen de zuilen van het schip vervangen werden; slechts de halfkolommen tegen de torenmuur bleven van de oude aanleg over.
-
Rijksmonument
Oranjeplein 2
De TOREN van de Ned.Herv.Kerk heeft twee geledingen en steunberen (XIV), doorlopend tot de klokkeverdieping. In de eerste geleding een spitsboognis, waarin ingang; een rond venster erboven. Inwendig een koepelgewelf. Ingesnoerde lage vierkante spits. Gerestaureerd in 1949.
-
Rijksmonument
Ritthemsestraat 56
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw; het woongedeelte en de van hout opgetrokken stal onder een pannen zadeldak. Vensters met zesruitsschuiframen.
-