Monumenten
-
Rijksmonument
45203
Terrein waarin zich twee hoogten bevinden waarvan op een het Huis te Baarsdorp heeft gestaan, terwijl de andere een vluchtberg/kasteelberg is geweest. Datering: 13e - 16e eeuw.
-
Rijksmonument
Heuvelhof
Boerderij "Heuvelhof". Bakstenen woonhuis met pannen zadeldak in L-vorm. Bakgoot op klossen. Dicht bijeen liggende staafankers. Aan de voorzijde in geel stenen metselwerk 6-ruits schuifvensters en T-schuiframen met rollagen erboven.
-
Rijksmonument
Kerkring 1
Toren Ned.Herv.Kerk. Kloek gebouw uit omstreeks 1400. Forse steunberen, sober versierd met spaarvelden. Benedenruimte met op koppen rustend gewelf. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Gillis van de Gilde, 1710, diam. 58 cm en twee moderne klokken.
-
-
Rijksmonument
Kerkring 2
Ned.Herv.Kerk. Gotisch bouwwerk, bestaande uit een eenbeukig 15e eeuws schip, met een koor uit iets latere tijd en twee lage dwarsarmen uit het begin van de 16e eeuw. Inwendig: Preekstoel en klankbord, snij- en paneelwerk, eerste helft 17e eeuw.
-
Rijksmonument
Kerkring 3
Inleiding
Voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, in 1858 gebouwd; neo-classicistische invloeden.
Omschrijving
-
Rijksmonument
Plantlust
Hoeve "Plantlust". Van belang in verband met de situatie aan de Kerkring. Huis met geel-stenen langsgevel aan de ring, links naast de voordeur een kelder-opkamer. In de borstwering boven de schuiframen reeks dicht opeen liggende staafankers. Zijmuren en achtergevel in moppen.
-
Rijksmonument
Polderweg 29
Inleiding
Tramstation 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke, in 1927 in Interbellum-architectuur gebouwd.
Omschrijving
-
Rijksmonument
Polderweg 29
Inleiding
Kleine goederenloods naast tramstation 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke, in 1927 gebouwd onder invloed van streek-eigen bouwtrant.
Omschrijving
-
-
Rijksmonument
Zuidweg 24
Boerenhoeve, nu bekend als Hoeve Van der Meulen, in het verleden de 'gerosselde hoeve' naar de rossige kalk waarmee de muren waren bestreken. Woonhuis uit de 18e eeuw, opgetrokken in ijsselsteentjes op een voet van Zeeuwse moppen.