Monumenten in Serooskerke

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
8
8

Monumenten

  • Rijksmonument

    Noordweg 3

    De Ned. Herv. Kerk. Eenbeukig 15e eeuws bakstenen schip zonder koor. Spitsboogvensters. Ingangspoortje aan de noordzijde. Eikehouten preekstoel (1661). Grote zerk van Philibert van Tuyll van Serooskerke en V.M. van Swieten (1629).

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Noordweg 3

    Toren van twee geledingen met aanzet van derde geleding en vierkante spits. Overhoekse steunberen. Ronde traptoren, ingebouwd in de noord-oost-zijde van de toren. Klokkenstoel met klok van Johannes Burgerhuys, 1676, diam. 83 cm.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Oostkapelseweg 4

    Inleiding

    Landhuis, waarvan de eerste steen, volgens de gedenksteen, in 1894 werd gelegd door J.A. Lantsheer. Het in een rijke eclectische stijl opgetrokken pand werd gebouwd naar ontwerp van de Haagse architect J.J. van Nieukerken.

    Omschrijving

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Oostkapelseweg 4

    Omschrijving

    Park in Engelse landschapsstijl, aan het eind van de negentiende eeuw aangelegd.

    Langgerekte vijverpartij met in- en uitzwenkende vormen - smal in het middendeel en zich aan de uiteinden verbredend; eilandjes in de brede delen.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Smidswegje 8

    Fors pand met naar de zijde van de kerk gepleisterde verminkte topgevel; wolfeind en toplijst; eenvoudige voordeuromlijsting. Achtergevel met achtertopgevel met vlechtingen, sierankers en ontlastingsbogen. XVII-XVIII.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Torenstraat 8

    Inleiding

    Pastorie van de Nederlands Hervormde kerk, daterend uit 1879 (mogelijk verbouwing van een ouder pand) en als een van de voornaamste panden gelegen in het centrum van het dorp; lijstgevel uitgevoerd in een sobere neo-classicistische baksteenarchitectuur.

    Omschrijving

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Vrouwenpolderseweg 55

    Korenmolen "de Hoop", vroeger ook "De Jonge Johannes"; achtkantige houten bovenkruier zonder stelling op bakstenen voet, grondzeiler van het "Zeeuwse type". Bouwjaar vermoedelijk 1835.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Terpstra, Frank
Naar boven