Korte Nieuwstraat 6, Nijmegen

STADHUIS.

In 1554-'55 door de stadsbouwmeester Herman van Herengrave voor een ouder raadhuis opgetrokken rechthoekige vleugel met verdieping en zadeldak tussen trapgevels. Gerestaureerd en aan de westzijde in dezelfde trant uitgebreid in 1879-'82 door P.J.H. Cuypers. Uitgebrand in 1944 en vervolgens in 1947-'53 gerestaureerd door Ir G.J. Deur, waarbij de westelijke aanbouw van Cuypers vervangen werd door een vleugel in moderne stijl en tevens een bakstenen toren met ui-vormige bekroning verrees.

De bakstenen gevels aan de Burchtstraat en de Nieuwstraat hebben vensters met natuurstenen kruiskozijnen, bekroond door frontons met koppen, welke, evenals de beelden tussen de benedenvensters en de medaillons met allegorische reliefs in de attiek kopieën, zijn naar het door P.J.H. Cuypers gecopieerde oorspronkelijke beeldhouwwerk door Mr Cornelis Sass van Utrecht. Gesneden deur in renaissance-omlijsting van Gaert van Dulcken. Bekleding van de plint en bordes van natuursteen. In de bij de restauratie omstreeks 1950 opgetrokken toren een fries van bakstenen spitsbogen met driepasvullingen, afkomstig van de na oorlogsverwoesting afgebroken Broerskerk, 14e eeuw.

In het moderne westelijke deel de uit 1663 daterende, klassicistische Gedeputeerdenpoort met fronton en tegen de pilasters gebeeldhouwde trofeeen.

Inwendig bezit het stadhuis een laat-gotische, natuurstenen schouw, afkomstig uit een Nijmeegs huis, en drie series gobelins, tweede helft 17e eeuw.

Op de Gedeputeerdenplaats bouwfragmenten, 16e-18e eeuw, waaronder de Poort v.d. KWARTIERLIJKE ACADEMIE OF ILLUSTERE SCHOOL. 1655.

31121

Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen BY Ja
C 7490 Nijmegen