St. Plechelmusplein 4, Oldenzaal

Zware toren van de St.Plechelmuskerk aan de westzijde, uit het midden en de 2e helft van de 13e eeuw. Klokkenstoel met gelui van vijf klokken, waarvan één van G. van Wou, 1493, diam. 159,9 cm., twee speelklokken, die tevens als luidklok dienst doen, van Gillett en Johnston, 1929, diam. respectievelijk 107,1 cm. en 96,6 cm. en twee moderne klokken. Klokkenspel bestaande uit 1 klok van G. van Wou, 1493 (zie boven), 42 klokken van Gillett en Johnston, 1930 en 5 moderne klokken. Trommelspeelwerk van Eijsbouts, 1930. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1930, later voorzien van electrische opwinding. Op de steunbeer westelijk van de zuid-ingang, is in Bentheimersteen een cirkelvormige zonnewijzer ingebeiteld. Aan het koor is ook een cirkelvormige zonnewijzer op de eerste steunbeer aangebracht en dateert van na 1480.

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
St. Plechelmusplein 4 7571 EG Oldenzaal Ja