Herenstraat 1, Raalte

Winkel-woonhuis, in aanleg vermoedelijk daterend van omstreeks het midden van de 19e eeuw; winkelpui uit 1915.

Traditioneel vormgegeven (voormalig) winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit bruinrode baksteen en gedekt door twee met blauwe pannen gedekte schilddaken met hoekschoorstenen en zakgoot. In het dakschild aan voorzijde twee dakkapellen met bewerkte windveren, in dat aan achterzijde een dakkapel met houten wangen; geprofileerde gootlijst; goot op klosjes; staafankers.

De oorspronkelijk symmetrische voorgevel is in 1915 voorzien van een eenvoudige, maar verzorgd vormgegeven winkelpui, bestaande uit een hardstenen plint en een aan de bovenzijde onderverdeeld houten frame met deur en spiegelruiten aan weerszijden; het geheel is gevat in een uit geglazuurde baksteen opgemetselde omlijsting met in een der hardstenen koppen het jaartal 1915. Aan weerszijden hiervan liggen een respectievelijk twee lichtgetoogde achtruitsschuifvensters met 1 1/2-steens hanekammen. De vrijliggende linkerzijgevel heeft drie dito ramen met opgeklampte houten luiken. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld door een opgeklampte deur met vierruits bovenlicht met aan weerszijden twee dito ramen met luiken.

In het interieur zijn onder meer van belang de restanten (i.c. de bovenrand) van een houten winkelbetimmering (schappenkast?), bestaande uit een verkropte kroonlijst met tandlijst en Ionische voluutkapiteeltjes; in de woonkamer rechts van de winkelruimte de diepe vensterbanken met opgeklampte binnenluiken, het stucplafond, de gestucte stookplaats en de paneeldeuren; in een der andere ruimten de bedsteden- annex kastenwand; de paneeldeuren elders in het huis. Alles uit de bouwtijd, respectievelijk het begin van de 20e eeuw.

Midden 19e-eeuws winkel-woonhuis met kenmerkende winkelpui uit 1915 van algemeen belang wegens -de verzorgde architectonische vormgeving -de waardevolle interieuronderdelen uit de bouwtijd en het begin van de 20e eeuw -de stedebouwkundig belangrijke ligging

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
408811
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Herenstraat 1 8102 CN Raalte Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 3695 Raalte
E 3972 Raalte
Naar boven