Inleiding.
Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond uit circa 1875 in eclectische stijl ontworpen door de architect J.J. Delia als onderdeel van een ensemble van drie herenhuizen. Omschrijving.
Rechter pand van een symmetrisch opgezet blok van drie eclectische voormalige herenhuizen, nummers 6, 8 en 10, bestaande uit kelder, lage parterre, beletage, hoge derde verdieping en lage vierde verdieping onder een laag deels met mastiek en deels met zink gedekte kap: 11 vensterassen breed en drie vensterassen diep. Het middelste pand, nummer 8, heeft een breedte van drie vensterassen, waarvan de middelste als risaliet met ingang is opgevat. De beide flankerende huizen, nummer 6 en 10, beslaan elk vier assen. In de laatstgenoemde huizen bevindt zich de risaliet met ingang in de op een na buitenste vensteras. De parterre van de voorgevel is bekleed met gebosseerde hardsteen en wordt afgesloten door een hardstenen cordonlijst. Voor het overige zijn de gevels in schoon metselwerk uitgevoerd. Vleugeldeuren met gesneden trumeau in de voorgevel; hierboven balkons van hardsteen op in hardsteen gebeeldhouwde voluutconsoles. De beletagevensters in de risalieten hebben licht getoogde kroonlijsten op consoles; de vensters hierboven bezitten geprofileerde omlijstingen met oren en stucbekroningen (in de risaliet van nummer 10 verwijderd). Onder de vensters van de eerste verdieping geprofileerde, door consoles gedragen vensterbanken die deel uitmaken van de geprofileerde waterlijst tussen beletage en eerste verdieping. Hoofdgestel, versierd met gesneden blad- en eierlijsten; versierde klossen onder de kroonlijst. De meeste vensters bezitten gietijzeren raamhekjes. De achtergevel is beduidend soberder van karakter met deels nog authentieke vier- en zesruits schuifvensters. Ter plaatse van nummer 8 en 10 is de gevel ter hoogte van souterrain en beletage later witgepleisterd. Waardering.
Pand van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van rijke eclectische woningbouw uit het derde kwart van de 19e eeuw. Als onderdeel van een symmetrisch opgezette groep van drie herenhuizen en vanwege de relatie met het naburige rijke huizenblok Oranjestraat 4 uit dezelfde bouwperiode heeft het tevens een belangrijke ensemble- en stedebouwkundige waarde.