Coehoornsingel 30, Groningen

Inleiding

HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend laat negentiende-eeuwse bebouwing bestaande, zuidelijke gevelwand van de Coehoornsingel, gebouwd in 1882 in opdracht van I.J. Tinga in een rijk versierde, eclectische bouwstijl. Het gebouw was sinds 1966 in gebruik als confectie-atelier en daartoe inwendig aangepast. Het gebouw is in 1985 gerestaureerd en thans in gebruik als drie woningen. De gevel loopt over het aangrenzende pand op nr. 32 door, dit pand valt buiten de bescherming. De perceelgrens loopt door het midden van een inpandige portiek, die met het bovenliggende venster wel onderdeel uitmaakt van de te beschermen voorgevel.

Omschrijving

Het brede gebouw is opgetrokken op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, belegd met een zwarte Friese golfpan. De voorgevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten bakgoot. Het voordakschild bevat twee gestucte kajuiten met rolwerk wangen. De kajuiten worden bekroond door een tympaan. Onder de architraaf zijn guirlandes in stuc aangebracht. De voorgevel is vijf traveeën breed en geheel gestuct. Het basement is vlak gepleisterd en voorzien van spiegels. De begane grond is voorzien van gebosseerde imitatie-rusticablokken en wordt afgesloten door een zware cordonlijst. De verdieping is voorzien van schijnvoegen. De deur- en vensteropeningen op de begane grond zijn segmentboogvormig gesloten en voorzien van forse sluitstenen met diamantkoppen. De linker voordeur heeft een hardstenen stoep van twee treden. Het inpandige portiek uiterst rechts met deuren van later datum is eveneens segmentboogvormig gesloten en bekroond met een kroonlijst. Het voorste deel van de gang hierachter met betegelde vloer bevat een deel van de vroegere buitenmuren met imitatie-rusticablokken. De portiek bevat aan weerszijden gecanneleerde stuc pilasters op een basement, dat met acanthusbladeren is versierd. De pilasters worden bekroond door composiet-kapitelen. De boog van de portiek is rijk versierd met rank- en loofwerk en bevat in het midden een forse leeuwekop. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten en omkaderd met geprofileerd stuc lijstwerk. De vensters rusten op een doorlopende gestucte onderdorpelband en consoles, die met een bladmotief zijn versierd. De borstweringen zijn voorzien van spiegels. De vensters worden bekroond door in het midden doorbroken tympanen. De velden hieronder zijn rijk gedecoreerd met vrouwenkopjes en decoratief rank- en loofwerk en guirlandes.

Waardering

HERENHUIS, met een rijk versierde, gestucte lijstgevel uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang: - vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde - vanwege zijn rijke stuc decoraties; en - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Bovendien vormt het gebouw een opvallend element in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Coehoornsingel in Groningen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
485508
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Coehoornsingel 30 A 9711 BT Groningen Binnenstad Ja
Coehoornsingel 30 9711 BT Groningen Binnenstad
Coehoornsingel 32 9711 BT Groningen Binnenstad
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) MRS-aanv. Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
3306 I 4792 A1 Groningen
3306 I 4792 A2 Groningen
3306 I 4792 A3 Groningen
I 3441 Groningen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1882 1882 MRS-aanv. vervaardiging
Naar boven