Johan van Oldenbarneveltlaan 98, 's-Gravenhage

Inleiding

WONINGBLOK, bestaande uit negen herenhuizen, onderdeel uitmakend van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornstraat te 's-Gravenhage", gebouwd in 1920 naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet.

Het woningblok is gelegen aan de zuidzijde van de Johan van Oldebarneveltlaan en is geprojecteerd langs een gebogen rooilijn, waarbij de afzonderlijke woningen een iets schegvormig grondplan hebben: de voorgevels zijn iets breder zijn dan de achtergevels (respectievel ijk circa 6,75 m en 6,0 m). Het blok bestaat uit zeven gelijkvormige woningen en twee hoekwoningen die een iets afwijkende detaillering hebben op de hoeken.

De woningen worden door een op het noorden georiënteerde voortuin - in oorsprong alle met horizontaliserend houten hekwerk - gescheiden van de openbare weg.

N.B. De woningen zijn beschreven vanaf de openbare weg gezien. Hoewel bij diverse woningen anno 1997 door voorgaande verbouwingen (onder andere witte sauslaag op de gevel, cementering op de geve l, nieuwe kozijnen en ramen, nieuwe daklijsten) de oorspronkelijke detaillering is verdwenen, is de hoofdopzet nog goed herkenbaar.

Omschrijving

Woningblok van negen woningen met ieder afzonderlijk een schegvormig grondplan, bestaande uit twee bouwlagen, afgesloten door een plat dak, in oorsprong bedekt met dakleer en grind. De gevels zijn in oorsprong alle opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, afgewerkt met een platvolle voeg. De gevels worden vlak onder de dakrand afgesloten door twee ro llagen van gesinterde baksteen waartussen twee streklagen in gewone rode baksteen. De woningen hebben rechthoekige vensters, met als lekdorpel een rollaag van gesinterde baksteen en een strek als bovendorpel. De vensterassen zijn van oorsprong voorzien van een iets terugliggend houten kozijn met een geometrische onderverdeling van vier afzonderlijk te openen ramen: een vierkant raam met spiegelruit vormt het middelpunt, geflankeerd door een smal staand zijlicht, een smal liggend bovenlicht en een iets brede r liggend 'onderlicht'. In oorsprong waren boven-, onder- en zijlichten waarschijnlijk alle voorzien van glas-in-lood.

De voorgevels (N) hebben een repeterend gevelschema. Elke voorgevel afzonderlijk heeft een breedte van vier vensterassen. De begane grond bevat van links naar rechts drie vensters en geheel rechts de entree. Onder de drie vensters bevindt zich een bakstenen bloembak. De entree is ondergebracht in een rechthoekig, bakstenen portaal met zich verjongende bakstenen pijlers, voordeur, luifel, b ovenlicht en afgesloten door een plat dak. De voordeur, in oorsprong bestaande uit een rechthoekige houten paneeldeur met twee kleine rechthoekige glaspanelen (een liggend en een staand paneel), wordt van het bovenlicht gescheiden door een houten luifel van circa 1 vierkante meter. De verdieping heeft een breedte van vier vensterassen met op elke as een venster als op de begane grond; de middenas is hierbij een symmetrie-as.

De achtergevels (Z) hebben een breedte van drie vensterassen. De begane grond beva t van oorsprong van links naar rechts een keukendeur met zijlicht, twee openslaande deuren en een venster als in de voorgevel. De verdieping heeft eveneens een breedte van drie vensterassen en een van oorsprong houten balkon over de gehele gevelbreedte. Twee vensterassen bevatten een balkondeur, de middenas een venster als in de voorgevel.

De oostelijke hoekwoning (huisnummer 98) heeft op de noordoosthoek een rechthoekige overhoeks geplaatste serre van één bouwlaag hoog, met vensters aan drie zijden en afg esloten door een plat dak. Op de zuidoosthoek bevindt zich een eenlagige uitbouw die een berging bevat. De oostelijke langsgevel heeft een veranda met bakstenen balustrade, enkele vensters en op de hoeken van de verdieping twee kleine inpandige balkons waartoe twee balkondeuren toegang geven. Op het dak werden de balkonhoeken van oorsprong gemarkeerd door een bakstenen schoorsteen.

De westelijke hoekwoning (huisnummer 114) heeft geen overhoeks geplaatste erker op de noordwesthoek, maar een rechthoekige een lagige uitbouw, die in de rooilijn is geplaatst. De westelijke langsgevel heeft voorts een vergelijkbare indeling en detaillering als de oostelijke langsgevel.

In het interieur van alle woningen zijn de vertrekken gegroepeerd rondom een centraal geplaatste hal met trappenhuis, met eenvoudig gesneden houten trapbalustrade. De vertrekken hebben veelal twee uitgangen, één naar het trappenhuis en één naar buiten (tuin of balkon). In de interieurs bevinden zich verschillende oorspronkelijke detailleringen, waar onder houten paneeldeuren.

Waardering

Het zuidelijk woningblok met negen herenhuizen is van algemeen belang als beeldbepalend onderdeel van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornstraat te 's-Gravenhage" en als vroeg voorbeeld van in zakelijk-expressionistische trant opgetrokken woningbouw uit 1920. Tevens is het woningblok van belang als karakteristiek vroeg onderdeel uit het oeuvre van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506135
Complexnaam
Herenhuizen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexinleiding

COMPLEX "HERENHUIZEN Johan van Oldebarneveltlaan-Doornstraat te 's-Gravenhage", bestaande uit twee onderdelen, waarvan het zuidelijke woningblok negen eengezinswoningen en het noordelijke blok vier eengezinswoningen bevat; beide zijn gebouwd in zakelijk-expressionistische trant in 1920-1921, naar ontwerp uit 1920 van de Zandvoortse architecten J. Duiker en B. Bijvoet in opdracht van aannemer/projectontwikkelaar J.D. van der Houwen.

Het complex vormt het eerste werk van Duiker en Bijvoet i n 's-Gravenhage, tevens een prijsvraag-opdracht. Daarnaast vormt het complex één van de eerste voorbeelden waarin de principes van "licht, lucht en ruimte" van het Nieuwe Boiuwen" consequent zijn toegepast bij een overigens traditionele bouwmethode.

Zowel het exterieur als het interieur tonen deze overgang: het exterieur wordt gekenmerkt door strakke, in baksteen opgetrokken gevels, zonder overstekende waterslagen, risalerende lekdorpels, bovendorpels of daklijsten. Door middel van luifels en balkons wordt een vanzelfsprekende overgang van exterieur naar interieur bewerkstelligd. Het interieur bevat een vernieuwend grondplan waarbij de vertrekken rondom een centraal geplaatste hal met trappenhuis zijn geplaatst (behalve bij de woningen met entree aan de Doornstraat, die een excentrisch geplaatst trappenhuis hebben) in plaats van gangen.

Het complex is gelegen aan weerszijden van de Johan van Oldebarneveltlaan. De Johan van Oldebarneveltlaan, beginnend in het Haagse Statenkwartier, krijgt door middel van het complex herenhuizen een ruimtelijke beëindiging bij de Scheveningse Doornstraat. Vanwege het gebogen stratenbeloop hebben de woningen aan de zuidzijde van de laan een schegvormig grondplan. Alle woningen hebben goed bezonde buitenruimten: de woningen aan de Johan van Oldebarneveltlaan hebben een voor- en achtertuin, de twee woningen met entree aan de Doornstraat hebben alleen een achtertuin.

Het complex is onderverdeeld in twee woonblokken: één van negen woningen (gelegen aan de zuidzijde van de Johan van Oldebarneveltlaan) en één van vier woningen (gelegen aan de noordzijde van deze laan). De woningen aan de zuidzijde van de Johan van Oldebarneveltlaan (huisnummers 98 t/m 114) zijn iets kleiner en eenvoudiger dan de woningen aan de noordzijde van de Johan van Oldebarneveltlaan (huisnummers 121, 123 (inclusief de garage aan de Doornstraat 60) en de tussenliggende woningen die hun entree aan de zijde van de Doornstraat hebben, Doornstraat 64 (inclusief garage aan de Doornstraat 62), 66).

N.B. De woningen aan de Johan van Oldebarneveltlaan zijn vrijwel alle in meer of mindere mate aangetast door interne en/of externe verbouwingen; de woningen met de huisnummers 106 en 121 zijn het gaafst. Van de Doornstraat is huisnummer 66 grotendeels in zijn oorspronkelijke vorm en detaillering bewaard gebleven, huisnummer 64 is gemoderniseerd. Niettemin is de oorspronkelijke opzet nog grotendeels herkenbaar.

Complexomschrijving

Uit twee woningblokken bestaand complex van tezamen dertien woningen, waarvan er negen (het zuidelijke blok) een schegvorming -doch vrijwel rechthoekig- grondplan hebben en vier (het noordelijke blok) een uit rechthoeken samengesteld grondplan. De woningen zijn in oorsprong alle opgetrokken in rode baksteen (met gesinterde rollagen onder de dakrand en vensters) en worden gekenmerkt door doosvormige bouwvolumes (Johan van Oldebarneveltlaan 98-114) of in elkaar grijpende doosvormige bouwvolumes (overige adressen) met een hoogte van twee bouwlagen, afgesloten door een plat dak, van oorsprong bedekt dakleer en grind.

De woningen hebben van oorsprong rechthoekige, iets terugliggende houten vensters met onderverdelingen die geometrische patronen vormen (en invloeden van De Stijl tonen) en lekdorpels van gesinterde baksteen die met de voorzijde in hetzelfde vlak als het overige metselwerk liggen. De woningen zijn voorzien van entreeportalen of -portieken en hebben in hout uitgevoerde balkons. Markante detailleringen zijn de rechthoekige bakstenen schoorstenen, die in oorsprong een verticaal element vormen in de horizontaliserende bouwwerken (maar die thans -anno 1997- niet meer overal aanwezig zijn), en de toepassing van glas-in-lood voor de boven-, zij- en onderlichten van de vensters.

De interieurs van de woningen aan de Johan van Oldebarneveltlaan kenmerken zich door een grondplan, waarbij de vertrekken rondom een centraal (in het midden van het huis) geplaatste hal met trappenhuis zijn gegroepeerd. In het interieur bevonden zich van oorsprong eenvoudig gesneden houten trapbalustrades, paneeldeuren en in sommige gevallen ook tochtdeuren met glas-in-loodpanelen. Daarnaast waren in het interieur de deuren en ramen afgewerkt met strak geprofileerde deur- en vensterarchitraven c.q. deklijsten.

Complexwaardering

Het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneveltlaan-Doornstraat te 's-Gravenhage" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische en typologische waarde als in- en uitwendig goed herkenbaar voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse woningbouw die de overgang van traditionele bouwwijze na ar functionalistische ontwerptrant markeert. Het complex heeft ensemble- en situationele waarde als twee woningblokken die de ruimtelijke beëindiging vormen van de in het Haagse Statenkwartier beginnende Johan van Oldebarneveltlaan met de Scheveningse Doornstraat. Daarnaast is het complex van algemeen belang als karakteristiek vroeg onderdeel uit het oeuvre van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Johan van Oldenbarneveltlaan 98 2582 NZ 's-Gravenhage Ja
Johan van Oldenbarneveltlaan 100 2582 NZ 's-Gravenhage
Johan van Oldenbarneveltlaan 102 2582 NZ 's-Gravenhage
Johan van Oldenbarneveltlaan 104 2582 NZ 's-Gravenhage
Johan van Oldenbarneveltlaan 106 2582 NZ 's-Gravenhage
Johan van Oldenbarneveltlaan 108 2582 NZ 's-Gravenhage
Johan van Oldenbarneveltlaan 110 2582 NZ 's-Gravenhage
Johan van Oldenbarneveltlaan 112 2582 NZ 's-Gravenhage
Johan van Oldenbarneveltlaan 114 2582 NZ 's-Gravenhage
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
AK 6798 's-Gravenhage
AK 6797 's-Gravenhage
AK 6796 's-Gravenhage
AK 6791 's-Gravenhage
AK 6792 's-Gravenhage
AK 6983 's-Gravenhage
AK 6793 's-Gravenhage
AK 6795 's-Gravenhage
AK 6794 's-Gravenhage
AK 6790 's-Gravenhage
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1921 1921 vervaardiging
Naar boven