Libanon Lyceum, Rotterdam

Omschrijving Libanon Lyceum Ramlehweg 6.

Omschrijving:

Vrijstaand SCHOOLGEBOUW hoofdonderdeel van het in 1913 door M.J. Granpré Molière ontworpen complex Libanon Lyceum achter laag hek (natuursteen met ijzeren balustrade) op een rechthoekige plattegrond boven een natuurstenen plint opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen dorpels, sluitstenen en omlijstingen.

De hoge rechthoekige (kruis)vensters hebben houten kozijnen en een kleine roedenverdeling.

De gevels zijn op klassieke wijze geleed: een drie bouwlagen tellend middenblok waarin centraal een natuurstenen ingangspartij, geflankeerd door iets risalerende zijdelen van twee bouwlagen. Lisenen accentueren de hoeken en in het middenblok ook de traveën. De verschillende bouwdelen zijn voorzien van schilddaken bekleed met grijze leien en op de nok zware bakstenen schoorstenen beschermd door kappen. In het middendeel wordt het dak in de as van de ingang onderbroken door een dakkapel omlijst door houten pilasters en een fronton, waarachter een zadeldak. In de zijdelen bevinden zich -in het midden van de geveldelen- soberder uitgevoerde dakkapellen met schilddaken.

Het dak wordt bekroond door een achthoekige uitkijktoren op een met leien beklede onderbouw, aan de voorzijde voorzien van een rond venster. Het gehele gebouw is omlijst met een geprofileerde houten daklijst.

De ingangpartij bestaat uit een monumentale natuurstenen trap, aan weerszijden gemarkeerd door natuurstenen kogels, een in een rondboog gevatte houten deur met kruisvensters en halfrond bovenlicht. Links en rechts van de ingang twee langwerpige rondboogvensters met boven de rollaag een rechthoekig spaarveld. Boven de ingang een bordes met smeedijzeren hek in Art Déco stijl, gesteund door natuurstenen consoles en geflankeerd door twee vlaggemasten. Balkondeuren, als overige vensters met kleine roedenverdeling, zijn gevat in een natuurstenen omlijsting. Voor het overige op de begane grond en op de eerste verdieping hoge rechthoekige vensters met kleine roedenverdeling. Op de tweede verdieping elf minder hoge vensters met tussen de dorpels een doorlopende cordonlijst. In de zijdelen dezelfde vensters, drie per travee, als in het middenblok.

De zijgevels aan de Cederstraat en de Taxusstraat zijn identiek vormgegeven: in het midden een ingangspartij conform de voorgevel met stenen trap gemarkeerd door natuurstenen kogels en houten deur in natuurstenen omlijsting. Hier met pergola-achtig afdak en bovengelegen rondboogvenster met kleine roedenverdeling en een grote natuurstenen sluitsteen.

In de as van de ingang en ernaast op de begane grond en de eerste verdieping paargewijs gegroepeerde vensters.

De achtergevel komt op het middendeel na overeen met de vormgeving van de voorzijde. In de as van de ingang aan de voorkant bevindt zich hier een eenvoudige achteringang bestaande uit een getoogde houten deur met roedenverdeling. In het midden van de rollaag een sluitsteen en voor de deur een natuurstenen stoep.

Het trappenhuis manifesteert zich in de trapsgewijs geplaatste vensters in het middendeel. Deze zijn drieledig en hebben in hun roedenverdeling glas-in-loodvensters.

Het interieur is sober maar uiterst zorgvuldig gedetailleerd. De muren van de openbare delen zijn boven een brede natuurstenen plint opgetrokken in gele baksteen, tot ongeveer halverwege geglazuurd. De centrale hal heeft een fraai vormgegeven trappehuis met roodmarmeren trapleuning en gekleurde (groene) glas-in-loodvensters, waarin een gedenkraam uit 1927 met portret van J. Holwerda met daaronder de tekst: "Aan de nagedachtenis van hunnen Directeur is dit raam gewijd door zijn oud leerlingen."

Op iedere verdieping bevindt zich een houten aquarium.

Waardering:

Traditionalistisch schoolgebouw zowel vanwege het interieur als het exterieur van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Alsook van belang wegens prominente stedebouwkundige situering, tevens van belang als hoofdonderdeel van het complex Libanon Lyceum.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506415
Complexnaam
Libanon Lyceum
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complex-omschrijving Libanon Lyceum, Ramlehweg 6.

Inleiding:

Complex genaamd Libanon Lyceum en bestaande uit 5 onderdelen: een SCHOOLGEBOUW, prominent gesitueerd aan een zorgvuldig ontworpen rechthoekig plantsoen, oorspronkelijk bestemd als lyceum, in nieuw traditionalistische trant met aangrenzende CONGIERGEWONING (aan de Cederstraat) en PORTIERSLOGE (aan de Taxusstraat) en bijbehorende openbare GYMNASTIEKSCHOOL (aan de Palestinastraat) in dezelfde trant. Het hele complex werd in 1913 gebouwd, naar ontwerp van M.J. Granpré Molière.

In 1910 schonk de Antwerpse W.S. Burger de Gemeente Rotterdam het aangrenzende kavel aan de Cederstraat met als voorwaarde hier een culturele of pedagogische bestemming te realiseren. In 1913 werd hier een, aanvankelijk door de school beheerde, BOTANISCHE TUIN aangelegd.

Omschrijving:

De gebouwen van het complex zijn opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen detailleringen. De daken zijn bedekt met leien en voorzien van markante schoorstenen. Deuren en raamkozijnen zijn van hout met kleine roedenverdeling. De vormentaal is een eigentijdse interpretatie van de klassieke bouwtraditie.

Waardering:

Scholencomplex in traditionalistische trant uitgevoerd van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologisch waarde alsook van belang wegens situele en ensemble waarde. Bovendien van belang als vroeg voorbeeld binnen het oeuvre van M.J. Granpré Molière.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schoolgebouw Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ramlehweg 6 3061 JX Rotterdam Kralingen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap schoolgebouw Lyceum
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 6359 Kralingen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1912 1913 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Granpré Molière, M.J. ; Stad Rotterdam II architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven