Spoorweglaan 7, Maastricht

Inleiding

HERENHUIS, 1901, in een mengsel van Art Nouveau en chaletstijl. Gebouwd naar een ontwerp van de Maastrichtse architect W. Sprenger, in opdracht van T. Scharner. Gesitueerd in de lineaire bebouwing van de Spoorweglaan, op de hoek van de Bourgognestraat. In 1905 werd het huis aan de achterzijde uitgebreid met een koetshuis. De vernieuwde vensterrolluiken en de bakstenen opbouw op het achterdakvlak zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het herenhuis heeft twee bouwlagen plus souterrain- en zolderverdieping op een L-vormige plattegrond en is in de oksel voorzien van een entreepartij plus een afgeschuinde dubbele erker onder plat. Aan de achtergevel bevindt zich een uitgebouwde, inmiddels geheel gemoderniseerde serre, plus het aangebouwde koetshuis. Beiden tellen één bouwlaag en zijn voorzien van een plat dak. Het woonhuisdeel wordt gedekt door een schilddak met muldenpannen, nokpion, hoogoplopende schoorsteen, een dakkapel voorzien van een geornamenteerd houten dakoverstek en leien in Maasdekking. Twee recente tuimelvensters in het dakvlak aan de Bourgognestraat. Het dwarsvolume aan de straatzijde heeft een aanzienlijke insteekkap met chaletoverstek op houten consoles, nokpion en crête. Koperen hemelwaterafvoer. Bakgoten met houten consoles steunend op rode, geprofileerde lijst. Het dakterras van het koetshuis is voorzien van een smeedijzeren balustrade. Het pand heeft een gestucte plint met imitatievoegen, souterrainvensters met smeedijzeren roosters. Verdiept portiek met vier hardstenen traptreden. Voor- en zijgevel opgetrokken in rode en gele baksteen in figuratieve kleurverbanden, gemetseld in kruisverband. Hardstenen dorpels, geprofileerde zwarte bakstenen dorpellijsten. Rode gevellijsten. In de segment- cq. rondboogvormige venstervulstukken yezeria stucwerk, waarin onder meer de bouwjaaraanduiding 1901. Het risalerend bouwvolume aan de straatzijde heeft in de eerste laag twee segmentboogvormige houten T-vensters; in de tweede laag een groot, verticaal ingedeeld rechthoek ig houten venster in een rondbooglijst met sluitsteen in de vorm van een vrouwenhoofd; houten T-venster in rondbooglijst in de topgevel. Glas-in-lood bovenlichten. Geprofileerde strekken met aanzet- en sluitstenen. Dubbele erker met afgeschuinde hoek en verdiept portiek met rijk bewerkte houten stijlen, balusters en bovenlichten. Verticaal ingedeelde, rechthoekige houten vensters met glas-in-lood bovenlichten. Rechthoekige houten paneeldeur in Art Nouveau-stijl met smeedijzeren rooster en glas-in-lood. Zijgevel met twee vensterassen, voorzien van houten T-vensters met glas-in-lood bovenlichten. De houten poort van het koetshuis is vervangen door een recent rolluik onder een betonnen latei. De geornamenteerde vensterkappen zijn afkomstig van de voormalige Villa Aldegonda. De achtergevel is van grauwbruine baksteen en heeft onregelmatig geplaatste, segmentboogvormige houten vensters met roosters en strek. De indeling van het INTERIEUR is ten dele aangepast.

Waardering

Het herenhuis aan de Spoorweglaan 7 is van zeer grote architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Sprenger, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is een zeer belangrijke onderdeel van het stadsdeel Wyck op de oostelijke Maasoever, is vanwege de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad en van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht. Het pand is hoge mate gaaf en van zeer groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien beschikt het herenhuis over een hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506686
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Spoorweglaan 7 6221 BS Maastricht Wyck Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 609 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1899 1901 vervaardiging
1905 1905 aanbouw koetshuis verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Sprenger, W. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Scharner, T. ; Limburg opdrachtgever
Naar boven