Van den Berghstraat 2, Maastricht

Inleiding

20 ARBEIDERSWONINGEN, 2 WINKELS, 1919, als geheel een aaneengesloten U-vormige straatwand. Gebouwd in opdracht van de socialistische Woningvereniging Beter Wonen, naar een ontwerp van de Amsterdamse architecten Z.Gulden en J.Geldmaker, in een door de Amsterdamse School beïnvloede bouwtrant. Deze panden werden in 1919 voorzien van een houten bergplaats en in 1993 gerenoveerd. Alle aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Ritmisch gelede, U-vormige straatwand met een drietal woningtypen (B,C,D) en twee winkels van het type A. Deze straatwand is vanaf de eerste woning aan de Th.Schaepkensstraat tot aan de laatste van de Coclerstraat als volgt samengesteld: type C, B, A, B, C, D, D, C, C, D, D, D, C, C, D, D, C, B, A, B, C, C.

Met uitzondering van de hoekpanden van het type A (wigvormig), en de aan weerszijden daarvan gelegen huizen van het type B (L-vormig) hebben de geschakelde woningen (typen C en D) rechthoekige plattegronden. De plattegrondoppervlakken van de woningtypen C zijn groter.

De panden van de typen B, C en D hebben een bouwlaag plus zolderverdieping onder bitumineuze platte daken, waarvan de steile dakschilden zijn gedekt met karakteristieke rode tegels.

Bij de panden van het type D loopt dit dakschild uit een topgevel met vlechtingen en siermetselwerk. In het dakschild bevindt zich een klein zoldervenster. De panden van het type B en C hebben een afgeronde portiekafscheiding met portiekvensters, die doorloopt in een dakkapel met aan weerszijden twee houten vensterkozijnen, plus een groot zoldervenster.

De achtergevels van het type C en D zijn identiek: een kruiskozijn in voor- en achtergevel en een achterdeur met zijlicht op de begane grond, een drievoudig verticaal geleed kozijn in het steile dakschild.

De hoekpanden van het type A tellen twee bouwlagen onder tentdaken met insteekkappen en kenmerken zich door een afgeschuinde hoekpartij. Hierin is de entreedeur met twee zijlichten geplaatst. Aan weerszijden van de hoekpartij topgevels met vlechtingen. De daken zijn voorzien van een bitumineuze dakbedekking.

De bakstenen gevels zijn opgetrokken op een trasraam met brede streklijst, hebben strek boven de vensters en portieken, licht geprofileerde portieklijsten, decoratieve consoles onder de gevelranden, vlechtingen in de geprofileerde topgevelvlakken en bakstenen bloembakken op consoles onder de topgevelvensters.

Alle vensterkozijnen waren oorspronkelijk voorzien van kleine roedeverdeling. De oorspronkelijke paneeldeuren met draairamen zijn vervangen.

Waardering

De straatwand is van groot cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Gulden en Geldmaker, de esthetische kwaliteiten van hun ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het geheel vormt een essentieel onderdeel van een waardevolle stedebouwkundige structuur uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad, en is van betekenis voor het aanzien van Maastricht. De woninggroep Van de Berghstraat e.o. beschikt over een redelijke mate van gaafheid en een bovenregionale cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506834
Complexnaam
Woningbouwcomplex v d Berghstraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

SOCIALE WONINGBOUWCOMPLEX V D BERGHSTRAAT E.O., 1919.

Oorspronkelijk bestaand uit zevenentwintig woningen en twee winkelhuizen. Verdeeld over twee complexonderdelen: een L-vormige en een U-vormige straatwand, in elkaars verlengde liggend. Gebouwd door aannemer A.P. Veenendaal te Utrecht, in opdracht van de socialistische woningvereniging Beter Wonen, naar een ontwerp van de Amsterdamse architecten Z.Gulden en J.Geldmaker, in een door de Amsterdamse School beïnvloede bouwtrant.

Gesitueerd in een waardevol stedelijk uitbreidingsgebied uit het eerste kwart van de 20e eeuw, gerealiseerd in het kader van de Woningwet 1901. De kern van dit uitbreidingsgebied wordt gevormd door een vijfhoekig plein met centrale groenvoorziening in het midden (Sterreplein). Vanuit deze hoeken waaieren vijf straten stervormig uit, die de vijfpuntige ster in het Maastrichter stadswapen symboliseren. De Coclerstraat is een van deze uitwaaierende straten.

In 1919 werd de woninggroep Van de Berghstraat e.o. voorzien van vrijstaande, per twee woningen gekoppelde houten bergingen.

Algehele renovatie, 1993. Alle aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Twee straatwanden met arbeiderswoningen en winkels in een vijftal typen, in expressieve baksteenarchitectuur. De panden hebben een trasraam, in halfsteens verband gemetselde buitengevels met spauw in kleurige ringovensteen, rondingen bij deurkozijnen in kops verband. Rollagen langs de topgevels van groen verglaasde, bezande stenen. Rollagen onder en boven de lichtkozijnen in blauwe klinkers. Binnenmuren in veldbrandsteen, dorpels in blauwe hardsteen. Vlechtingen in de topgevels.

Platte daken met dakschilden, voorzien van zeer karakteristieke rode daktegels.

Waardering

Het sociale woningbouwcomplex v d Berghstraat is van groot cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Gulden en Geldmaker, de esthetische kwaliteiten van hun ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex vormt een essentieel onderdeel van een beschermde stedebouwkundige structuur uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad, heeft collectieve voorzieningen en is van betekenis voor het aanzien van Maastricht. De groep beschikt over een redelijke mate van gaafheid, bestaat uit twee onderdelen van aanzienlijke architectonische kwaliteit en heeft een bovenregionale cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Van den Berghstraat 2 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort Ja
Van den Berghstraat 4 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 6 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 8 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 10 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 12 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 14 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 16 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Coclersstraat 17 6221 XD Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 18 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Coclersstraat 19 6221 XD Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 20 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Coclersstraat 21 6221 XD Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 22 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Coclersstraat 23 6221 XD Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 24 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 26 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Theodoor Schaepkensstraat 26 6221 VZ Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 28 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Theodoor Schaepkensstraat 28 6221 VZ Maastricht St.Maartenspoort
Van den Berghstraat 30 6221 XC Maastricht St.Maartenspoort
Theodoor Schaepkensstraat 30 6221 VZ Maastricht St.Maartenspoort
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1492 Maastricht
E 1474 Maastricht
E 1479 Maastricht
E 1477 Maastricht
E 1480 Maastricht
E 1488 Maastricht
E 1481 Maastricht
E 1478 Maastricht
E 1493 Maastricht
E 1485 Maastricht
E 1487 Maastricht
E 1476 Maastricht
E 1484 Maastricht
E 1475 Maastricht
E 1486 Maastricht
E 1482 Maastricht
E 1483 Maastricht
E 1490 Maastricht
E 1491 Maastricht
E 1472 Maastricht
E 1473 Maastricht
E 1489 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1919 1919 vervaardiging
1993 1993 Renovatie van het hele complex restauratie
Ambachten
Name Beroep Notitie
Gulden, Z. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Geldmaker, M. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven