Engels landschapspark Villa Kruisdo, Maastricht

Inleiding

Historische PARKAANLEG in landschapsstijl, in 1867 door de familie Regout ter plaatse van de Kruismolen van de Meerssense Proosdij met bijbehorende aanleg (vgl. Topografische en Militaire Kaart, 1842) gerealiseerd. Volgens de familie-overlevering werd de aanleg ontworpen door een Belgisch architect. Vermoedelijk was tuinarchitect Gindra de ontwerper van het park, gezien de stilistische overeenkomst van de aanleg van Kruisdonk met zijn overige ontwerpen en gezien zijn betrokkenheid bij de aangrenzende parken van Vaeshartelt en Petit Suisse, beide destijds eveneens bezittingen van de familie Regout. De vijver aan de oostzijde werd in 1922 aangelegd door de tuinarchitect P.F. Ter Steeg.

Omschrijving

De aanleg bestaat uit een drietal licht geaccidenteerde weiden in landschapsstijl, grenzend aan de noord-, oost- en zuidwestzijde van het huis. Aan de zuidzijde bevindt zich de huidige oprit. Deze is hoogstwaarschijnlijk rond 1900 tot stand gekomen, tegelijkertijd met de bouw van de portierswoning en het koetshuis. De oorspronkelijke oprit aan de zuidwestzijde is buiten gebruik. De parkweiden worden door een patroon van in ruime curven verlopende slingerpaden doorsneden.

De wandeling wordt omlijst door boomgroepen (thans linde, plataan, kastanje, es, beuk, rode beuk, eik, naaldbomen, acacia) en heesters (rhododendron, taxus) die voorts als coulissen van de gezichten over de vijverpartijen en parkweiden dienst doen. In de parkweiden enkele solitairen (thans rode beuk).

De weide aan de oostzijde heeft als gezicht binnen de aanleg een grote waarde. De eikenlaan naar Vaeshartelt (Oude Rijksweg) omgrenst het park aan de zuidwestzijde. Aan de noordoostzijde van het huis een ruime vijverpartij in landschapsstijl. De vijver aan de oostzijde werd in 1922 aangelegd door de tuinarchitect P.F. Ter Steeg. Hij ontwierp waarschijnlijk ook de bordespartij, die als overgangslid tussen huis en laatstgenoemde vijverpartij dienst doet. De thans aanwezige balustrade werd in 1987 opgetrokken en is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Ornamentele opstuwing met overloop aan de zuidzijde van de oostelijke vijverpartij, bestaande uit een bakstenen, gewelfachtige constructie, onder het aldaar verlopende wandelpad. Aan de vervalzijde een waterval, omlijst door grote brokken kunststeen. De opstuwing dateert vermoedelijk uit 1922 en heeft naast een ornamentele waarde ook een functionele betekenis: zij regelt het waterpeil van de vijverpartij. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een opstuwing met overloop van de noordoostelijke vijver naar de omringende gracht.

Aan de noordoostzijde van het landhuis gelegen brug, bestaande uit een ijzeren met klinkers bekleed brugdek. Aan weerszijden van de brug een siersmeedijzeren leuning met patroon van ruitvormige stijlen in rechte vakken en houten handlijst. De brug rust op rode bakstenen keermuren, die met kunststeen in rustica is bekleed. De brug, die uit het einde der 19e eeuw dateert, heeft een grote ornamentele waarde.

Waardering

Het landschapspark Kruisdonk is van zeer grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de aanleg in landschapsstijl en de betrokkenheid van de tuinarchitecten Gindra en Ter Steeg. Het park is een essentiëel onderdeel van het landgoed Kruisdonk, is vanwege de situering van grote betekenis voor de ontwikkeling van de streek, van bijzonder belang voor het aanzien van de streek en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de van oudsher aanwezige waterlopen.

Het park is in hoge mate gaaf gebleven en is van groot belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Bovendien beschikt het landschapspark Kruisdonk over een aanzienlijke typologische en functionele zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506843
Complexnaam
Kruisdonk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Kruisdonk, een landgoed met een landhuis, koetshuis, portierswoning en een landschapspark. Het geheel is gesitueerd op een rechthoekig perceel met afgeschuinde zijde tussen de spoorlijn Maastricht-Heerlen, de autosnelweg A2, Kruisdonk en de Oude Rijksweg.

Omschrijving

Het landhuis is negentiende eeuws en werd in opdracht van de fabrikantenfamilie Regout gebouwd ter plaatse van de Kruismolen van de Meerssener Proosdij. Omstreeks 1900 werd het huis verbouwd en de oude naam Kruismolen werd gewijzigd in Kruisdonk.

De drie bouwwerken op het landgoed werden opgetrokken in eclectische stijl, waarbij rijkelijk gebruik werd gemaakt van streekeigen bouwmaterialen als mergel.

In 1867 werd het park in landschapsstijl aangelegd, waarschijnlijk naar ontwerp van de Belgische tuinarchitect Gindra. Een deel van het plantsoen werd betrokken van het naburige landgoed Vaeshartelt, eveneens eigendom van de Regouts. Door de tuinarchitect Ter Steeg is in 1922 de oostelijke vijver gemaakt.

Het landgoed werd in 1992-1993 gerestaureerd. De portierswoning is gesitueerd aan het begin van de oprijlaan aan de zijde van Kruisdonk, die het koetshuis links passeert en rechtstreeks leidt naar de entree van het landhuis. Op het landgoed bevinden zich bovendien twee stel hekpijlers.

Waardering

Het landgoed Kruisdonk is van cultuurhistorisch belang als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, geografische en typologische ontwikkeling.

Uit architectuurhistorisch oogpunt is het complex van zeer bijzonder belang vanwege de bouwstijl, vanwege de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek.

Op het gebied van ensemblewaarden is het complex Kruisdonk een essentiëel onderdeel van een reeks landgoederen in Limmel (Bethlehem, Jeruzalem) langs de Meerssenerweg (Petite Suisse), de Oude Rijksweg (Vaeshartelt, Klein Vaeshartelt, Sonnevanck), Kruisdonk (Kruisdonk) en Meerssenhoven (landgoed Meerssenhoven); verder is Kruisdonk van betekenis vanwege de situering in het buitengebied, vanwege de inrichting en voorzieningen van het landgoed, vanwege het belang voor het aanzien voor het Maastrichtse buitengebied en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met de bouwlocatie.

Het landgoed kenmerkt zich door een zeer hoge mate van architectonische gaafheid, door de zeer hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen en door een zeer groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Bovendien beschikt het landgoed Kruisdonk over een hoge mate van architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kruisdonk 66 6222 PH Maastricht BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 4215 Maastricht
I 4214 Maastricht
I 4150 Maastricht
I 4217 Maastricht
I 4216 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1867 1922 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Ter Steeg, P.F. ; Limburg tuinarchitect / landschapsarchitect
Regout ; Limburg opdrachtgever
Gindra, J ; Limburg tuinarchitect / landschapsarchitect
Naar boven