Gebroeders van Limburgstraat 14, Maastricht

Inleiding

ACHTTIEN ARBEIDERSWONINGEN in een aaneengesloten straatwand,1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten te Maastricht, in opdracht van de Bouwvereniging St.Servatius.

Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht, aannemer J. Laeven te Heerlen, bouwmeester H. Reck.

De woningen werden in 1982 gerenoveerd en van een nieuwe achtergevelaanbouw en/of berging voorzien. Deze aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Zuidwestelijk in het complex Boschpoort gesitueerde aaneengesloten reeks van achttien arbeiderswoningen (typen O2,O1,N,N,N,N,O,N3,N3,N3,N3, N3,N,O,N,N,N,N2). De panden 13, 14, 15 en 16 risaleren ten opzichte van de overige woningen.

L-vormige plattegronden, tweegewijs gespiegeld, bij de typen N en N3. De typen O1, O2 en O beschikken over rechthoekige plattegronden. De wand is als geheel in dwarsrichting ten opzichte van de Bosscherweg geprojecteerd en beschikt over twee respectievelijk twee-en-een-halve bouwlaag met gedeeltelijke souterrain- en zolderverdieping.

De hoekpanden van het type O2, O1 en N2 hebben asymmetrische zadeldaken in dwarsrichting. Type O2 heeft evenals type O1 een nokhoge schoorsteen op de lange dakzijde, maar onderscheidt zich van O1 door een erker in de zijgevel. Pand N2 heeft een dakkapel in de lange dakzijde en een zijgevelerker.

De tussengelegen woningen van het type N en N3 zijn gedekt met zadeldaken in lengterichting en hebben korte nokschoorstenen. De daken van de centraal geplaatste typen N3 hebben een verhoogde noklijn. Alle daken zijn voorzien van betonpannen en luifelgoten.

De woningen hebben een trasraam, donker getinte bakstenen gevels in kettingverband. betonnen venster- en deurlateien. Rollagen in de eerste bouwlaag. De overstekken van de hoekpanden steunen op betonconsoles.

Rechthoekige houten deuren met vierruits glaspaneel. Hoog onder de luifelgoot ingezette rechthoekige houten vensterkozijnen met verticale kozijngeleding bij het type N3. In de overige lagen rechthoekige houten kozijnen, waarvan op de begane grond de verticale geleding verwijderd is vanwege de aluminium ventilatieschuiven. Koperen onderdorpels. Rechthoekige, uitstulpende en verticaal gelede deurzijlichten.

Rechthoekige, ongelede houten zijgevelvensters. Rechthoekige houten vensters met dubbele verticale geleding in de achtergevels. De rechthoekige, dubbele houten terrasdeuren met vierruits roedeverdeling van de N-typen zijn aan het oog onttroken vanwege de nieuwe aangebouwde keukenruimten. In de achtergevels van de O-typen is één deur vervangen door een vensterkozijn en de tweede deur vernieuwd.

Waardering

Het blok met achttien arbeiderswoningen is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Boosten en de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp.

Het blok is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de wijk Boschpoort en van betekenis voor het aanzien van de wijk. Het woningblok beschikt over een redelijke architectonische gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Ook is er sprake van een redelijke regionale zeldzaamheid.

Bovendien is het blok van belang als functioneel onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506849
Complexnaam
Sociale woningbouwcompl. Boschpoort
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

SOCIALE WONINGBOUWCOMPLEX BOSSCHERWEG, 1935-1936, met ruimtelijke inrichting geinspireerd op de tuindorpgedachte, gebouwd naar een ontwerp van architect Alphons Boosten, in opdracht van de Bouwvereniging St.Servatius. Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht, aannemer J. Laeven te Heerlen, bouwopzichter H. Reck.

Oorspronkelijk 130 panden, verdeeld over 18 straatwanden. Na sloop van 1 straatwand met 2 panden in 1982 resteren 128 woonhuizen, in acht varierende typen, verdeeld over 17 min of meer symmetrische straatwanden, gelegen in een stratenpatroon met de vorm van een dubbel kruis. Het complexterrein heeft de vorm van een driehoek met een afgevlakte top en wordt aan de oostzijde begrensd door het Voedingskanaal, aan de noordzijde door de Voedingskanaalweg en een keermuur achter de van Eyckstraat 1-11, aan de westzijde door Zuid-Willemsvaart en Bosscherweg, aan de zuidzijde door het fabrieksterrein van de KNP. De straatwanden in de Gebrs. van Limburgstraat, de Van Eyckstraat en de Voedingskanaalweg zijn in oost-westrichting dwars op de Bosscherweg geprojecteerd. De straatwanden in de Henri du Montstraat, de Lodewijk de Bisschopstraat, de Goltziusstraat, de Frederic Stroekenstraat en de Bosscherweg in noord-zuidrichting.

De woninggroep is in 1982 geheel gerenoveerd door het NCIV te Heerlen. Dit impliceerde een herinrichting van de straten ter verbetering van de parkeermogelijkheden. De overige panden werden voorzien van warmte- en geluidsisolatie, dubbel glas, nieuwe terrasdeuren in de achtergevels, betonpannen, nieuwe aanbouwen en nieuwe bergingen. De middenstijlen van de voorgevelkozijnen werden vanwege de plaatsing van aluminium vensterschuiven verwijderd. Alle aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

17 grotendeels symmetrische straatwanden met in totaal 128 woningen, in een achttal variaties (N, N1, N2, N3, O, O1, O2, Bosscherweg 235), hoofdzakelijk gebouwd voor arbeidershuisvesting.

Expressief vormgegeven woonhuizen in baksteen, gemetseld in kettingverband. Twee of twee-en-een-halve bouwlaag, met gedeeltelijke souterrain- en zolderverdiepingen. Trasraam.

Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht. Houten vensters en deuren met karakteristieke verticale geleding en incidenteel uitstulpend, koperen onderdorpels.

Het meest in het oog springen de hoekoplossingen met asymmetrische zadeldaken, hoogoplopende schoorstenen en dakkapellen met houten zaagtandbeschotten (typen N1 en N2).

Verder de panden van twee-en-een-halve bouwlaag, met hoog onder het dakoverstek ingezette mezzanino-vensters (type N3). De tussenwoningen van de typen N en O onderscheiden zich slechts door de plattegrondvorm: de typen N hebben vanwege een uitbouw dwars op de achtergevel een L-vormige plattegrond, de typen O zijn niet voorzien van een uitbouw en hebben derhalve een rechthoekige plattegrond.

De hoekpanden van de ruggelings tegenover elkaar gelegen straatwanden zijn voorzien van een bakstenen tuinmuur, waartussen een poortopening toegang geeft tot de brandgangen, waarop de percelen van de tussengelegen panden uitkomen.

De woningtypen zijn als volgt over de straatwanden verdeeld: Bosscherweg 201-211 (N1,N,N,N,N,N1), Bosscherweg 213-235 (N1,N,N,N,N3,N3,N3,N3,N,N,N,Bosscherweg 235), Gebrs. van Limburgstraat 13-30 (O2,O1,N,N,N,N,O,N3,N3,N3,N3,N3,N,O,N,N,N,N2), Gebrs. van Limburgstraat 1-12 (N2,N,O,O,N,N,O,N,N,O,N,N2), Henri du Montstraat 1-7 (N2,N,O,N,N,N,N2), Van Eyckstraat 1-11 (N2,N,O,N,N,O,N,N,O,N,N), Van Eyckstraat 12-16 (N,N,O,N,N), Lodewijk de Bisschopstraat 2-14 (N2,N,O,N,N,N,N2), Lodewijk de Bisschopstraat 1-13 (N2,N,N,N,O,N,N2), Goltziusstraat 1-11 (O,N,N,N,N,O1), Goltziusstraat 2-14 (N2,N,O,N,N,N,N2), Goltziusstraat 13-25 (N2,N,N,N,O,N,N2), Goltziusstraat 16-26 (N3,N3,N3,N3,N3,N3), Goltziusstraat 28-30 (N,N), Goltziusstraat 27-29 (O,O), Voedingskanaalweg 21-27 (N,N,N,N), Frederic Stroekenstraat 1-9 (N1,N,N,N,N,N,N,N,N2).

Waardering

Het sociale woningbouwcomplex Bosscherweg is van regionaal cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressieve bouwstijl, de betrokkenheid van architect Alphons Boosten en de esthetische kwaliteit.

Het complex heeft als tuindorp intrinsieke stedebouwkundige waarden, is vanwege de situering bepalend geweest voor de zelfstandige ontwikkeling van de stadswijk Bosscherveld, is van belang voor het aanzien van de stad en heeft een sterke historisch-ruimtelijke relatie met de omringende waterwegen. Het geheel is in redelijke mate gaaf gebleven en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde stedelijke omgeving. Tenslotte is de woninggroep uit regionaal oogpunt redelijk zeldzaam te noemen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Gebroeders van Limburgstraat 14 6219 AE Maastricht Ja
Gebroeders van Limburgstraat 13 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 15 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 16 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 17 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 18 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 19 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 20 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 21 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 22 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 23 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 24 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 25 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 26 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 27 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 28 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 29 6219 AE Maastricht
Gebroeders van Limburgstraat 30 6219 AE Maastricht
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 4542 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1935 1936 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Boosten, A.J.N. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Ingenieursbureau Henri Huydts ; Limburg overig ambachtsoort
Reck, H. ; Limburg aannemer / uitvoerder
Laeven, J. ; Limburg aannemer / uitvoerder
Naar boven