Petite Suisse, Maastricht

Inleiding

Eclectisch LANDHUIS genaamd Petite Suisse annex Villa Kanjel annex Dr.Poelsoord, 1880, gesitueerd in een historische parkaanleg. Het huis werd gebouwd in opdracht van de familie Regout, naar een ontwerp van architect Wilhelm Wickop. Aan de achtergevel op het zuidoosten werd in 1950 het oorspronkelijke terras uitgebreid tot een aanzienlijke serre.

Het landhuis werd in 1994 gerenoveerd, waarbij de gevels hun oorspronkelijke kleurstelling terug kregen.

Omschrijving

Petite Suisse heeft een min of meer kruisvormige plattegrond, waarop een hoofdvolume van drie bouwlagen op vierkante plattegrond, geflankeerd door volumes van twee bouwlagen. Het noordelijke zijvolume heeft een rechthoekige plattegrond, het zuidelijke een L-vormige. De zijvleugels bevinden zich in lengterichting ten opzichte van de Meerssenerweg. Aan de westgevel, voor de eetzaal/personeelskamer, bevindt zich een aanzienlijk terras met zeven hardstenen traptreden, aan de oostzijde de serre. Aan de zuidoostzijde van het hoofdvolume is een toren van vijf bouwlagen geplaatst. Het gehele landhuis is voorzien van een souterrainverdieping.

Het hele landhuis kenmerkt zich door een hardstenen plint met segmentboogvormige souterrain-vensters, een gepleisterde optrek met stucwerkornamenten, dorpel- water en kroonlijsten.

Het landhuis wordt gedekt door afgeplatte mansardedaken, met leien in Maasdekking en zinken roeven. Afgeknot torendak met leien in Maasdekking, smeedijzeren hekwerk. Bakgoten, in de toren en bij het centrale bouwvolume rustend op consoles. De zijvolumes, het achterdakvlak van het hoofdvolume en de toren zijn voorzien van dakkapellen met houten rondboogfrontons en klauwstukken. Twee schoorstenen op het afgeplatte dakdeel van het hoofdvolume.

Centraal bouwvolume met vijf venstertraveeën, toren en bordes. De symmetrische voorgevel van dit volume wordt geleed door lisenen, voorzien van cannelures en bekroond met Coryntische kapitelen.

Risalerend geveldeel, waarin de drie vensters van de tweede bouwlaag zijn voorzien van rondboogfrontons. De voorgevel wordt bekroond door een topgevel met rondboogfronton, klauwstukken en schouderstukken met vazen. Aan de achtergevel bevindt zich een grote uitgebouwde erker met balkon.

De terugliggende zijvolumes hebben elk twee bouwlagen, een venstertravee in de voorgevel, drie in de zijgevel en een gevarieerd aantal in de achtergevel.

Rechthoekige houten T-vensters, rechthoekige stalen kruiskozijnen in de achtergevelerker. Rechthoekige, deels tweegewijs gekoppelde, ongelede houten vensters in de derde bouwlaag van het hoofdvolume en in de toren. Rechthoekige, deels dubbele houten paneeldeuren.

Bij de historische parkaanleg behoren twee stel hekpijlers in mergel, waartussen dubbele smeedijzeren hekwerken.

De indeling van het INTERIEUR is met uitzondering van de liftschachten/toileteenheden en de tussenwand in de eetzaal/personeelskamer min of meer intact gebleven. In het souterrain bevinden zich bakstenen tongewelven en klinkerbestrating. Op de begane grond zijn onder meer van belang de in neo-empire stijl vormgegeven centrale hal; de gesplitste eetzaal/personeelskamer met witmarmeren haardlijsten, stucplafond, eiken lambrizeringen, penanten met stucconsoles, parket en luchter; het eikehouten trappenhuis aan het einde van de centrale gang; tegelvloer en haardpartij van de keuken; de marmervloeren in hal en centrale gang; gestucte architraaflijsten en guirlandes boven de paneeldeuren.

Het interieur van de tweede bouwlaag is relatief sober en kenmerkt zich door grove eiken paneeldeuren in lijsten. Op deze verdieping is een kapelruimte ingericht waarvoor de houten vensterkozijnen in 1966 werden vervangen door stalen exemplaren met glas-in-lood van de Vaalsenaar F. Griesenbrock. Deze vensters zijn in 1994, bij de verbouwing van de kapel tot therapieruimte, verplaatst naar een aangrenzende ruimte en naar de zolder.

Waardering

Het landhuis Petite Suisse van de familie Regout is van cultuurhistorisch belang als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

De grote architectuurhistorische waarden worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de betrokkenheid van architect Wickop, de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek.

De ensemblewaarden van landhuis zijn zeer groot. Petite Suisse maakt deel uit van een reeks, deels negentiende eeuwse landhuizen langs Meerssenerweg, Kruisdonk en Vaeshartelt, die vanwege de situering van belang zijn voor de ontwikkeling van het buitengebied van Maastricht. Petite Suisse is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek en heeft een zeer sterke historisch-ruimtelijke relatie met de omliggende parkaanleg en de loop van de Kanjelbeek.

Het pand beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de gaafheid van de landschappelijke omgeving. Fabrikantenlandhuizen uit de tweede helft van de negentiende eeuw als Petite Suisse zijn, ook in relatie tot hun ouderdom, in regionaal perspectief zeer zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506879
Complexnaam
Petite Suisse
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Petite Suisse, buitenplaats van de familie Regout, ca. 1880.

Landhuis van de architect Wilhelm Wickop in een historische parkaanleg van de tuinarchitect J. Gindra. Aan de noordzijde van het goed, langs de oprijlaan een koetshuis met dienstwoningen.

Onregelmatig gevormd complexterrein aan weerszijden van een beukenlaan in zuidoost- noordwestrichting. Aan de zuidzijde het landhuis met parkaanleg, aan de noordzijde het koetshuis, een weide en aan bosaanleg. De buitenplaats wordt aan de noordwestzijde, aan de noordoostzijde door het landgoed Marienwaard en de loop van de Kanjelbeek, aan de zuidoostzijde door de centrale beukenlaan, aan de zuidwestzijde door de Kanjelbeek.

Het landhuis bevindt zich in lengterichting tov de Meerssenerweg. Noordelijk daarvan, in dwarsrichting, het koetshuis. Hekpijlers onmiddelijk langs de Meerssenerweg, tuinaanleg hoofdzakelijk aan de oostzijde achter het huis.

Waardering

Het landgoed Petite Suisse is van grote cultuurhistorische waarde als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

Petite Suisse is vanwege bouwstijl en ontwerp, de betrokkenheid van de architecten Wickop en Gindra, materiaalgebruik, ornamentiek, alsmede de esthetische kwaliteiten van het geheel van zeer grote architectuurhistorische waarde.

Het complex Petite Suisse behoort tot een reeks grotendeels negentiende eeuwse buitenplaatsen langs de noordelijke uitvalsweg naar Meerssen, Vaeshartelt en Kruisdonk, is vanwege de situering van belang voor het aanzien van de streek en heeft een opmerkelijke inrichting. Het landgoed heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de loop van de Kanjelbeek.

Bovendien is het complex van importantie vanwege de gaafheid, de hoogwaardige architectonische kwaliteit en van belang in relatie tot de gaafheid van de landschappelijke omgeving.

Het geheel is vanuit een regionaal perspectief architectuurhistorisch en typologisch zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Meerssenerweg 1 6222 AE Maastricht Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Landhuis met omringende parkaanleg Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 5313 Maastricht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1880 1880 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Wickop, Wilhelm ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Regout ; Limburg opdrachtgever
Naar boven