Schildersplein 10, Maastricht
Inleiding
Tien ARBEIDERSWONINGEN onder één kap, 1920-1921. Samenstellend onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Schildersplein e.o., gesitueerd aan het centrale plein achter de middenstandswoningen aan de Franciscus Romanusweg. Gebouwd in de trant van de Amsterdamse School naar een ontwerp van de Amsterdamse architecten Z. Gulden en J. Geldmaker, in opdracht van de socialistische Woningbouwvereniging Beter Wonen te Maastricht. De woningen werden in 1987 gerenoveerd. De sedert 1921 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.
Omschrijving
Tien centraal in het woningbouwcomplex Schildersplein e.o. gesitueerde arbeiderswoningen van één bouwlaag plus zolderverdieping en vliering op een U-vormige plattegrond. Het geheel wordt gedekt door een gebroken schildkap met in 1987 vernieuwde rode Hollandse pannen. De dakkapellen op de dakschilden zijn voorzien van vernieuwde houten vensterkozijnen, al dan niet met verticale indeling, waaruit de oorspronkelijke roedeverdeling is verwijderd. Nokschoorstenen. De hoogoplopende schoorstenen op de zijdakschilden alsmede de nokornamenten zijn verwijderd. De luifelgoten op klossen zijn thans bekleed met trespa.
Het centrale voorgeveldeel aan de westzijde (nrs. 13, 14, 15, 16) is volledig symmetrisch vormgegeven, de noordelijke (nrs. 10, 11, 12) en zuidelijke (nrs. 17, 18, 19) geveldelen zijn asymmetrisch.
Het centrale voorgeveldeel heeft een middenas met twee vensterreeksen en wordt bekroond door een topgevel. In de eerste laag twee vernieuwde rechthoekige houten vensters met enkelvoudige asymmetrische, verticale geleding een en ander ter vervanging van de oorspronkelijke kruiskozijnen met verticaal ingedeelde bovenlichten. Daarboven, in de topgevel, twee tweevoudig verticaal gelede houten vensters, zonder de oorspronkelijke 4-ruits roedeverdeling.
Aan weerszijden van de middenas is de gevel voorzien van een centraal geplaatst venster, al dan niet verticaal ingedeeld en zonder de oorspronkelijke roedeverdeling van de zijlichten, geflankeerd door twee recente rechthoekige houten deuren met bovenlicht.
De noordelijke en zuidelijke voorgeveldelen hebben zowel een dubbele als een enkelvoudige entreepartij. De dubbele entreepartij had oorspronkelijk de vorm van een portiek met twee rechthoekige houten paneeldeuren met bovenlicht, onderling gescheiden door een tussenmuur waarvoor een tweetal kolommen op bakstenen basement. Deze kolommen droegen als het ware de betonlatei boven het hele portiek. Thans is de dubbele entreepartij in de rooilijn geplaatst, zijn de paneeldeuren vervangen en het tussen de deuren vrijgebleven gevelvlak voorzien van een eenvoudig beschot. De enkelvoudige entree was van oorsprong al in de rooilijn geplaatst en heeft een vernieuwde voordeur met bovenlicht. Aan weerszijden van deze entreepartijen bevinden zich rechthoekige, zowel symmetrisch als asymmetrisch ingedeelde vensterkozijnen, ter vervanging van de oorspronkelijke kruiskozijnen met verticaal ingedeelde bovenlichten.
De zijgevels van de hoekwoningen zijn blind.
In de achtergevel is elke woning, met uitzondering van de nrs. 14 en 15, voorzien van een rechthoekige houten keukendeur met zijlicht en een dubbele houten woonkamerdeur met zijlichten. Deze deuren waren oorspronkelijk voorzien van kleine roedeverdeling in de glaspanelen.
De tien woningen zijn opgetrokken in rood genuanceerde baksteen, gemetseld in staand verband, op een verticaal gemetselde, in hoogte variërende plint van trasraamklinkers. Horizontale profiellijsten in de topgevel. Vensterrollagen. Hardstenen vensterdorpels.
Waardering
De arbeiderswoningen van het woningbouwcomplex Schildersplein e.o. zijn van cultuurhistorisch belang als zeer bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische c.q. een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Gulden en Geldmaker, door de esthetische kwaliteit van hun ontwerp en het materiaalgebruik. De woningen vormen een essentieel onderdeel van het woningbouwcomplex Schildersplein e.o., zijn vanwege de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad en zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk. De zes arbeiderswoningen zijn in architectonisch opzicht redelijk gaaf en van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De dubbele woning is bovendien van belang vanwege de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, een en ander in een regionaal perspectief en in relatie tot de relatief hoge ouderdom van het woningbouwcomplex Schildersplein e.o..
Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland
Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.
Locatie
Inleiding
Sociale WONINGBOUWCOMPLEX Schildersplein e.o., 1920-1921, gebouwd in de bouwtrant van de Amsterdamse School, in opdracht van de Maastrichtse socialistische Woningbouwvereniging Beter Wonen. De Amsterdamse architecten Z. Gulden en J. Geldmaker waren verantwoordelijk voor het ontwerp.
Het complex bestond oorspronkelijk uit 28 middenstandswoningen, 158 arbeiderswoningen en 2 winkels. Als gevolg van een bombardement op de nabijgelegen spoorbrug op 18 september 1944 werden een aantal woningen onherstelbaar beschadigd. De woningen met bombardementsschade werden waar mogelijk hersteld. De vervangende nieuwbouw vond plaats in een afwijkende architectuur, maar werd ingepast in het oorspronkelijke stedebouwkundige ontwerp. In 1987 onderging de woninggroep een aanzienlijke renovatie, waarbij een aantal voormalige middenstandswoningen aan de Franciscus Romanusweg werd gesplitst. Thans telt het beschermde deel van het sociale woningbouwcomplex Schildersplein e.o. 123 woningen, verdeeld over 20 onderdelen.
Deze 20 onderdelen in laagbouw vormen, samen met de niet-beschermde na-oorlogse nieuwbouw, een op het centrale plein georierenteerd tuindorp aan de noordzijde van het oostelijke stadsdeel Wyck. De complexonderdelen zijn zodanig in het stedebouwkundig ontwerp ingepast, dat de ruimtelijke inrichting van het geheel is gespiegeld ten opzichte van de denkbeeldige centrale as tussen het poortgebouw aan de Franciscus Romanusweg en het Albertiplein aan de oostzijde. De plattegrond heeft min of meer de vorm van een in west-oostrichting geprojecteerde kroon, die aan de zuidoostzijde incompleet is.
In het ontwerp van het Schilderspleincomplex is het streven van de Amsterdamse School-architectuur naar de klassebewuste monumentaliteit van de arbeiderswoning herkenbaar. De middenstandswoningen werden aan de westzijde van het complex geprojecteerd, verdeeld over een drietal monumentaal aandoende straatwanden langs de Franciscus Romanusweg. Op het binnenterrein bevonden zich de eenvoudiger arbeiderswoningen en winkels.
Het complexterrein wordt aan de noordzijde begrensd door de de Antonius Bieleveltstraat, aan de oostzijde door het Albertiplein, aan de zuidzijde door de Karel de Vogelstraat, aan de westzijde door de Franciscus Romanusweg.
Het transformatorhuisje bij de Antonius van Bieleveltstraat 11 is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Alle na 1920 gerealiseerde woningen, aan- en bijbouwen van de woninggroep Schildersplein e.o. zijn uitgesloten van bescherming.
Omschrijving
Sociale woningbouw van een en twee bouwlagen met achtertuinen, gerealiseerd voor middenstanders en arbeiders in Amsterdamse School-trant. De afzonderlijke woningen tekenen zich niet uitdrukkelijk af in de gevelwanden. De monumentaliteit van het geheel wordt geaccentueerd door de vorm van de complexaanleg, het materiaalgebruik, de symmetrische opbouw van de gevelwanden aan de Franciscus Romanusweg, het opmerkelijke verhoogde poorthuis met bijbehorende dakvorm en het siermetselwerk.
De woningen zijn opgetrokken in rood en geel genuanceerde baksteen, op overwegend verticaal gemetselde plinten van trasraamklinkers. Hardstenen dorpels, betonlatein. De verticaal ingedeelde houten vensterkozijnen zijn vernieuwd, evenals de rechthoekige houten voordeuren met bovenlichten. Opmerkelijke gebroken dakvormen met in 1987 vernieuwde rode Hollandse pannen, die door hun vorm en kleurstelling van wezenlijk belang zijn voor het aanzicht van het hele complex. Dakkapellen op de dakschilden. De bakgoten zijn bekleed met trespa.
De openbare ruimten binnen de complexaanleg (oostzijde Antonius Bieleveltstraat, Albertiplein en Schildersplein) zijn allen driehoekig van vorm en thans ingericht met eenvoudige perken en parkeergelegenheden voor de bewoners. De kwaliteit van de complexaanleg is een wezenlijk onderdeel van de woninggroep en derhalve beschermenswaardig.
Waardering
Het sociale woningbouwcomplex Schildersplein e.o. van de Maastrichtse socialistische woningbouwvereniging Beter Wonen is van zeer groot cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling met een in regionaal opzicht grote innovatieve waarde. De architectuurhistorische waarden zijn zeer aanzienlijk en worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Gulden en Geldmaker alsmede door het materiaalgebruik en de ornamentiek. De woninggroep Schildersplein is een essentieel onderdeel van de vroeg 20e eeuwse uitbreiding van het als gezicht beschermde Maastrichter stadsdeel Wyck, is vanwege de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad, is van belang vanwege de verkaveling en de vormgeving van de openbare ruimte en van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het complex beschikt over een redelijk tot hoge mate van architectonische gaafheid, over samenstellende onderdelen van hoogwaardige architectonische kwaliteit en is van zeer groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien beschikt het sociale woningbouwcomplex Schildersplein e.o. in regionaal perspectief over een hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.
Eigenschappen
Functie | Hoofdcategorie | Subcategorie | Functietype | Is hoofdfunctie |
---|---|---|---|---|
Woonhuis | Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | oorspronkelijke functie | Ja |
Straat | Getal | Achtervoegsel | Postcode | Plaats | Locatie | Situatie | Is hoofdadres |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Schildersplein | 10 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | Ja |
Schildersplein | 11 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 12 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 13 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 14 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 15 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 16 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 17 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 18 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Schildersplein | 19 | – | 6221 XV | Maastricht | St.Maartenspoort | – | – |
Hoofdcategorie | Subcategorie | Beschrijving | Notitie |
---|---|---|---|
Woningen en woningbouwcomplexen | Woonhuis(K) | – | Arbeiderswoning(K) |
Kadastraal perceel | Kadastrale sectie | Kadastraal object | Appartement | Kadastrale gemeente |
---|---|---|---|---|
– | E | 2325 | – | Maastricht |
Start | Eind | Notitie | Beschrijving |
---|---|---|---|
1920 | 1921 | – | vervaardiging |
1987 | 1987 | algehele renovatie | verbouwing |
Name | Beroep | Notitie |
---|---|---|
Geldmaker, J. ; Limburg | architect / bouwkundige / constructeur | – |
Gulden, Z. ; Limburg | architect / bouwkundige / constructeur | – |
Woningvereniging Beter Wonen ; Limburg | opdrachtgever | – |