Inleiding

In Engelse Neo-Gotiek in 1918 naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht in opdracht van dhr. P.G. Zuyderhoudt gebouwd KASTEEL genaamd "Geulzicht". De oorspronkelijke benaming was "Villa Zuyderhorst".

Kasteel Geulzicht is markant gesitueerd tegen de helling van de Geulhemmerberg, met toegangspoort en oprijlaan. In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich de voormalige dienstwoning en garage.

De diverse bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

Het kasteel heeft een L-vormige veelhoekige plattegrond, telt twee deels drie bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met pannen.

Het toegepaste bouwmateriaal is mergel, hardsteen en baksteen.

Asymmetrische indeling frontgevel. Hardstenen plint. Rechthoekige houten vensters met roedeverdeling, deels met bovenlichten met roedeverdeling.

Houten rechthoekige deur. Rechthoekige houten vensterluiken. Mergel ornamenten in de vulstukken van de vensters. Middendeel frontgevel uitlopend in een toren met borstwering en kantelen. In linkerdeel frontgevel een monumentale ingangspartij met toegangstrap. De entree bevindt zich onder een luifel rustend op pilaren. Op deze luifel een balkon met stenen balustrade. In rechterdeel frontgevel een erker over twee bouwlagen met hierop een balkon met stenen balustrade. Rechterdeel frontgevel uitlopend in een trapgevel. Linkerzijgevel eveneens uitlopend in een trapgevel, met hierin een klein erkertje. Smeedijzeren roosters voor vensters en deuren van het basement. Grote smeedijzeren muurankers.

Bijzonderheden: bij de ingang plaquette ter herinnering aan 2 de Wereld Oorlog.

Aan de linkerzijgevel een aanbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een terras. Het betreft een aanbouw uit de vijftiger jaren. Tegen de linkerzijgevel een liftkoker van recenter datum, uitgevoerd in mergel en bekroond met kantelen.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: grote ontvangsthal met vloer in witte marmer en zwarte Naamse steen; monumentale haardpartij deels bekleedt met geglazuurde tegeltjes; met schouw bekleedt met hout met hierop een gobelin; wanden met houten lambrizering; plafondschilderingen met klassieke taferelen; enkele glas-in-lood panelen. In de voormalige bibliotheek: houten boekenkasten met rijk houtsnijwerk; haardpartij bekleedt met geglazuurde tegeltjes en met een houten omlijsting met decoratief houtsnijwerk. Leeskamer met monumentale haardpartij bekleedt met geglazuurde tegeltjes en met een houten omlijsting; houten lambrizering. Eetzaal met plafond met decoratief stucwerk; haardomlijsting in witte marmer rustend op vier marmeren zuiltjes.

Smeedijzeren toegangspoort.

Waardering:

Het kasteel Geulzicht is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling.

Het kasteel bezit architectuurhistorische waarden vanwege het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de toepassing van mergel als bouwmateriaal, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en delen van het interieur. Het kasteel Geulzicht ontleent ensemblewaarde aan de situering tegen de helling van de Geulhemmerberg en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Kasteel Geulzicht is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur, in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507247
Complexnaam
Geulzicht
Provincie
Complexomschrijving

Inleiding:

In 1918 en 1919 te Berg en Terblijt naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht gebouwd kasteel met chauffeurswoning, garage en koetshuis.

Het complex is gesitueerd tegen de helling van de Geulhemmerberg en wordt doorsneden door de Vogelzangweg. Op het rechter gedeelte van het terrein bevindt zich het kasteel met toegangspoort, oprijlaan en gazons. Aan de overzijde van de Vogelzangweg, haaks ten opzichte van elkaar zijn de chauffeurswoning met garage en het koetshuis gesitueerd. Het kasteel is gebouwd in Engelse Neo-Gotiek, de chauffeurswoning met garage en koetshuis in een traditionalistische bouwstijl met eclectische invloeden.

Omschrijving:

Kasteel met chauffeurswoning, garage en koetshuis. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel. Het kasteel is gebouwd in Engelse Neo-Gotiek, de chauffeurswoning met garage en koetshuis in een traditionalistische bouwstijl met eclectische invloeden.

Waardering:

Het geheel van kasteel met chauffeurswoning, garage en koetshuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het complex bezit architectuurhistorische waarden vanwege het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het gebruik van mergel als bouwmateriaal, en ten aanzien van het kasteel de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur.

Ensemblewaarde ontleent het complex aan de markante situering tegen de helling van de Geulhemmerberg. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en ten aanzien van het kasteel tevens van het interieur, de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kasteel Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vogelzangweg 2 6325 PN Berg en Terblijt Ja
Vogelzangweg 4 6325 PN Berg en Terblijt
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 693 Berg en Terblijt
A 3934 Berg en Terblijt
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1918 1918 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Reek, H. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven