Haakswold 29, Ruinerwold

Inleiding

Evenwijdig aan de boerderij gelegen bijschuur gebouwd in 1901 in een ambachtelijk-traditionele stijl en gebruikt als stookhok en varkensschuur.

Omschrijving

Deels in baksteen en deels in hout opgetrokken bijschuur gedekt door een zadeldak belegd met oud-hollandse pan; geschulpte windveer aan de voorzijde. De gemetselde topgevel aan de voorzijde bevat twee gietijzeren rondboogvensters en een rondvenster. De oostelijke en westelijke gevel hebben loopdeuren en stalvensters. Het achterste gedeelte van de zijgevels en de achtergevel zijn in hout opgetrokken.

Motivering

De bijschuur is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik en de betekenis ten opzichte van het complex.

507360
Haakswold 29

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij (woonhuis en schuur) en een daarnaast staande bijschuur. Het geheel is in 1901 gebouwd naar ontwerp van de Meppeler architect H. Witzand in een eclectische stijl. In het portaal van het woonhuis zit een gevelsteen met opschrift: De eerste steen is gelegd door Jan Pouwels Brouwer en Annigje Pol. Den 27 maart 1901.

De boerderij heeft een representatieve voorzijde met een rijk vormgegeven woonhuis en een royaal aangelegde tuin (die evenwel geen aparte bescher ming behoeft) met een sterk open karakter bij het frontaanzicht en een hoogopgaande boombeplanting aan de zijkanten (met name langs de oprij laan). De boerderij is inmiddels als woonhuis in gebruik.

Motivering

Het boerderijcomplex Haakswold 29 is van cultuurhistorisch belang als exponent van de rijke boerderijbouw in Haakswold, een voor Drenthe zeer opvallende ontwikkeling. Van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp en de vormgeving van de gebouwen en van stedebouwkundig belang vanwege de samenhang tussen de onderdelen van het complex en het erf alsme de vanwege de relatie ten opzichte van het waardevolle gezicht Haakswold.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Haakswold 29 7961 LC Ruinerwold BY Ja