Haakswold 8, Ruinerwold

Bijschuur geplaatst ten oosten van de boerderij en gebouwd in een ambachtelijk-traditionele stijl.

Omschrijving

Bijschuur op rechthoekige grondslag en opgetrokken in baksteen en voor wat betreft het achterste gedeelte in hout; het geheel gedekt door een zadeldak. Het voorste gedeelte (stookhok) gedekt met kruispannen; de rest met riet. Schoorsteen in de nok. De topgevel is asymmetrisch met links twee zes-ruits vensters en rechts een deur met twee-ruits bovenlicht. In de top een roosvenster en een windveer met makelaar. Zijgevels met stalvensters en mestdeuren. De oostelijke zijgevel heeft onder meer een hoog en een laag geplaatst luik.

Motivering

Bijschuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex.

507364
Haakswold 8,10

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij (woonhuis en schuur), een ouderwoning en vrijstaande bijschuur. De boerderij en de schuur zijn gebouwd in 1894. Het woonhuis is in een eclectische stijl gebouwd terwijl de schuur en bijschuur in een meer ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd zijn. Zoals karakteristiek voor de streek werd ook hier een ouderwoning bijgebouwd maar hier in een zeer opvallende vorm, namelijk in de vorm van een chinees paviljoen. Het is illustratief voor de (inter-)nationalisering van de landelijke gebieden dat dergelijke bouwwerken tot stand komen.

Motivering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling en betekenis van Haakswold, vanwege de (zeer opvallende) vormgeving en materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Haakswold. Zeldzaam met name vanwege de ouderwoning.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Haakswold 8 7961 LE Ruinerwold BY Ja