Dijkhuizen 119, Ruinerwold

Inleiding

Bijschuur gebouwd als stookhok en jongveeschuur in 1867 in een ambachtelijk-traditionele stijl. Inmiddels als logeerverblijf in gebruik. Ondanks enkele gewijzigde vensteropeningen toch van belang in verband met het complex.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak belegd met hollandse pan. Topgevel met gietijzeren roosvenster. In de oostelijke gevel zit onder meer een halfrond gietijzeren stalvenster en een rechtgesloten zesruits raam.

Bijschuur van belang als essentieel onderdeel van het complex.

507373
Dijkhuizen 119

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij en een bijschuur gebouwd in 1867 in een ambachtelijk-traditionele stijl. De erfsituatie bestaat uit een haaks op de weg geplaatste boerderij met een naastgelegen bijschuur. Erfverharding met klinkerbestrating en (deels) keien. De erfbeplanting bestaat onder meer uit een singel met eiken, een beuk en een kastanje.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als representatief voorbeeld van een boerderijverplaatsing van de Dr. Larijweg naar de Wolddijk; van belang vanwege de typologie, de vormgeving, het materiaalgebruik en de redelijk complete erfaanleg.

Bijschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Dijkhuizen 119 7961 AJ Ruinerwold BY Ja