Inleiding

Het PARKGEBOUW uit 1914 naar ontwerp van Karel Muller is voornamelijk in Hollandse neo-renaissancestijl uitgevoerd (baksteen, kruis- en bolvensters, gestucte aanzetstenen en dito decoratie). Ook invloeden van expressionistische Duitse architectuur uit de tijd van de oprichting zijn aantoonbaar, zoals de vorm van de torenbekroning en van de risalerende traveeën in de zijgevels. Hoewel het interieur ingrijpend is gemoderniseerd, de galerij aan de oostgevel gedeeltelijk is dichtgezet en aan de zuidgevel een uitbouw is toegevoegd, is het parkgebouw onverminderd van monumentaal belang.

Omschrijving

Het parkgebouw is vanuit een L-vormige plattegrond opgetrokken over twee bouwlagen, de schilddaken zijn met leien in maasdekking gedekt en hebben een zinken nokvorst. De lange poot van de L vormt het hoofdlichaam, de aangebouwde korte poot is lager dan de lange. Aan de noordgevel is tijdens de bouw en aan de zuidgevel is recent een uitbouw gemaakt.

De oostgevel wordt gevormd door rechts de kopgevel van het hoofdlichaam (3 traveeën) en links een lange gevel van de aanbouw (4 traveeën). Van de kopgevel van het hoofdlichaam is de middelste travee verbreed, deze risaleert en is voorzien van een dubbele vensterpartij op de verdieping. Deze twee segmentboog kruisvensters zijn onderling gescheiden door een bakstenen penant.

De travee wordt bekroond door een dakkapel met een topgevel. In de topgevel is een zandstenen plaat aangebracht met daarop "Parkgebouw" in bas-reliëf.

Vanuit de vierde (middelste) travee rijst een toren op, bekroond met een helmdak waarop een dakruiter met klok staat onder een inwaarts gewelfde spits. Aan de oostzijde een wijzerplaat, rondom een uitgemetseld boogfries. In de torentravee en de overige traveeën op de verdieping eveneens kruisvensters onder segmentboog strek. Op de begane grond is een veranda aangebracht over de volle breedte van de voorgevel en een deel van de noordgevel. De luifel van de veranda steunt op Toscaanse zuilen met hardstenen kapitelen en basementen. De veranda is recent gedeeltelijk dichtgezet.

In de noordgevel risaleren de even traveeën. Deze 5 risalieten worden bekroond door dakkapellen met topgevel en een rond venster. De eerste en de laatste risaliet hebben op de verdieping een ovaal venster. Alle andere risalieten en tussenliggende traveeën hebben op de verdieping een kruisvenster. De gevel wordt horizontaal afgesloten door een band met decoratief metselwerk. De middelste 3 traveeën hebben ter hoogte van deze band een drielicht venster. De meest rechtse travee heeft twee bolkozijnen die gelijk zijn aan de bovenlichten van de kruisvensters op de verdieping.

De westgevel is vrijwel blind, aangezien zich hier de scene van de toneelzaal bevindt. Op de verdieping drie bolkozijnen als in de noordgevel.

Het interieur van het parkgebouw is ingrijpend gemoderniseerd. De theaterzaal is nog aanwezig.

Waardering

Het parkgebouw is cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang vanwege:

- de (oorspronkelijke) functie.

- de kwaliteit van het ontwerp en de plaats die dit inneemt binnen het oeuvre van K. Muller.

- de zeldzaamheid van het gebouwtype.

- de ruimtelijke en functionele relatie met het park en de andere objecten daarin.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508545
Complexnaam
Volkspark
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

VOLKSPARK met PARKGEBOUW, een VOLIERE en een GEDENKNAALD. Het park is aangelegd in gemengde stijl in opdracht van P.A.H. en J. ter Horst J.Hzn 'tot lering en vermaak van de arbeidende klasse', en is ontworpen door L.A. Springer in 1914-1919. De officiële opening vond plaats in 1920. Al in 1893 diende de leiding van de textielfabriek een verzoek in bij de gemeente om een volkspark te stichten ter herinnering aan J.H. en G.H. ter Horst en "tot bevordering van nuttige en aangename ontspanning voor de arbeidende klasse". De parkinrichting zou door D. Wattez ontworpen worden. Deze plannen gingen niet door. In 1912 kwamen P.A.H. en J. ter Horst met plannen die wel uitgevoerd zijn. Er werd hiertoe een stuk grond van het landgoed de Oosterhof aangekocht. Dat de fabrikantenfamilie Ter Horst de aanleg van dit park opgedragen en gefinancierd heeft, past geheel in de tuinstadgedachte zoals die geformuleerd werd tijdens de industrialisering van de steden. Hierin hebben recratieve voorzieningen te midden van landschappelijk groen een elementaire functie: een gezonde, tevreden arbeider is een produktieve arbeider. De aanleg van het park door een textielmagnaat (in dit geval met als specialiteit juten zakken) had een precedent in de vorm van het Van Heekpark in Enschede dat enkele jaren eerder was aangelegd.

Omschrijving

Het Volkspark werd aangelegd tussen de bebouwing van Rijssen (west) en de buitenplaats de Oosterhof (oost), waarvan de tuinaanleg wordt gekenmerkt door formele lanenpatronen en bospercelen. Ten zuiden van het park heeft een villa met tuin gelegen die met de naam De Westerhof de woonstee was van de familie Ter Horst. Het park grenst in het noorden aan de Witmoesdijk, de westelijke grens wordt gevormd door de rondweg rond Rijssen. De grens in het zuiden en oosten wordt bepaald door respectievelijk de Westerhofweg en de Aelbertsdijk. Het parkgebouw is gebouwd in 1914 naar ontwerp van Karel Muller, voornamelijk in Hollandse Neo-Renaissancestijl, met invloeden van Expressionistische Duitse architectuur. Ondanks wijzigingen in in- en exterieur is het karakter en de typologie van het gebouw niet aangetast, evenmin als de samenhang met parkaanleg en andere objecten daarin. In 1922 werd in het park een gedenknaald opgericht door de arbeiders en arbeidsters van Ter Horst en Co. ter nagedachtenis aan de stichters van het park. De voliëre is in 1922 gebouwd in opdracht van M.G. van Heel op de plaats van de speeltuin. Het parkgebouw en de voliëre zijn in de zuidwestelijke hoek van het park gesitueerd. De gedenknaald staat centraal in het park, ten noordoosten van het parkgebouw en is van alle kanten zichtbaar. Het op het terrein aanwezige boerderijtje werd in het parkontwerp opgenomen (functioneert nu als kinderboerderij) en in 1979 gerestaureerd; de oorspronkelijk houten muziekkoepel is na de Tweede Wereldoorlog vervangen door een gemetselde muziekkoepel. Beide objecten zijn voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Waardering

Volkspark met Parkgebouw, voliëre en gedenknaald van cultuur-, architectuur-, tuinhistorisch en stedebouwkundig belang:

- daar de stichting van het park nauw verbonden is met de industrialisering van Rijssen en de ermee gepaard gaande emancipatie van de arbeidende klasse in het licht van de tuinstadgedachte.

- als voorbeeld van de aanleg van openbare parken door fabrikanten, zoals die rond 1900 in zwang was.

- als goed voorbeeld van de ontwikkeling in de parkarchitectuur van het begin van de 20ste eeuw waarbij parken werden aangelegd waarin gebouwen met culturele en recreatieve functies werden opgenomen.

- als goed en gaaf voorbeeld van een parkaanleg binnen het oeuvre van L.A. Springer en vanwege de esthetische kwaliteiten van het oorspronkelijke ontwerp, met name de aansluiting van park op gebouwen met gebruik van zichtlijnen en een symmetrie-as, en de zorgvuldige situering van de gebouwen en onderdelen binnen het park

- vanwege de kwaliteiten van de ontwerpen van de onderdelen, met name het parkgebouw van Karel Muller

- vanwege de zelzaamheid van de combinatie van volkspark met een parkgebouw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Cultureel centrum Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Oosterhofweg 49 7461 BT Rijssen Ja
Oosterhofweg 49 B 7461 BT Rijssen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 9093 Rijssen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1914 1914 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Muller, K. ; Overijssel architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven