Solwerderstraat 48, Appingedam

Inleiding

WINKELWONING gebouwd in 1921 in opdracht van banketbakker O.J. Scherphuis waarin Amsterdamse School-invloeden te herkennen zijn. De winkel is nog steeds in gebruik als banketbakkerij. Allee aan de oostzijde, de ingang voor goederen, is de gevelindeling enigszins gewijzigd.

Het pand is centraal gelegen in het beschermde stadsgezicht van Appingedam op de hoek van de Solwerderstraat en de Stationsstraat en ligt met de achterzijde aan het Damsterdiep.

Omschrijving

De uit twee bouwvolumes bestaande, twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde WINKELWONING op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een gepleisterd trasraam (uitgezonderd de oostzijde); twee muizetandlijsten op de begane grond ter hoogte van het kalf en onderdorpel van de vensters, waartussen groene baksteen; decoratief bakstenen fries (uitgezonderd de oostzijde). Het volume aan de noordzijde, waarin de winkel, wordt gedekt door een plat dak en het volume aan de zuidzijde wordt gedekt door een zadeldak met plat dak waarop leidekking; overkragende houten goot op klossen; drie gemetselde schoorstenen. De gevels worden geleed door H-vensters met in het bovenlicht gekleurd glas-in-lood onder een betonnen latei.

De entree van de winkel aan de noordwestzijde wordt geaccentueerd door een afgeschuinde hoek aan de zijkanten omlijst door een muizetandlijst die eindigt in een boven het dakvlak uittorende bakstenen pijler; houten paneeldeur waarin glas met halfronde zijlichten met bovenlichten; koperen railing. Aan weerszijden van de afgeschuinde hoek een etalageraam omlijst door betonnen gedecoreerde pilasters onder een betonnen latei, waarop geschilderd `Banketbakkerij H. Koenen Banketbakkerij'. Boven de entree en etalagevensters H-vensters.

Aan de noordzijde een samengesteld H-venster waarboven een drie-zijdige erker met drie H-vensters ondersteund door een betonnen plaat op consoles en aan de bovenzijde houten beschot. Aan de linkerzijde een betonnen brievenbus.

Aan de westgevel van het zuidelijk gelegen bouwvolume vier H-vensters.

Aan de zuidzijde in het souterrain vijf H- en één T-venster, alle zonder gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; op de begane grond twee samengestelde H-vensters; op de eerste verdieping twee samengestelde zesruits vensters.

Aan de oostzijde links een keldervenster met houten luik en een niet-origineel venster. Centraal een houten deur waarin glas onder een betonnen latei; betonnen stoep. Boven de deur twee smalle niet-originele vensters. Aan de rechterzijde drie H-vensters, waaronder een keldervenster met diefijzer.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de woonkamer het decoratieve balkenplafond en de schouw met geglazuurde zwart/blauwe tegels, in de hal de houten bordestrap met gesneden motieven.

Waardering

Winkelwoning van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een winkelwoning uit 1921 in de provincie Groningen waarin Amsterdamse School-invloeden zijn verwerkt

- vanwege de bijzondere vormgeving en opvallende detaillering van de entreepartij

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging in het beschermde stadsgezicht van Appingedam

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509410
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Solwerderstraat 48 9901 BE Appingedam Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2044 Appingedam
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1921 1921 vervaardiging
Naar boven