Hoofdstraat 23, Niekerk

Omschrijving

WOONHUIS voor tuinder opgetrokken uit rode geruwde baksteen op een gesinterd trasraam dat eindigt ter hoogte van de vensterdorpels. De op een rechthoekige plattegrond gebouwde woning heeft een zadeldak, gedekt met een rode tuile du nord. De gevels worden van het dak gescheiden door een rechthoekige goot aan een houten overstek. Op het dak prijken twee gemetselde schoorstenen en op het noordelijke dakvlak een dakkapel met samengesteld venster met drie glas-in-loodramen. Aan de noordgevel is een garage gebouwd.

De deels onderkelderde woning heeft horizontaal gerichte houten vensters met een zijlicht met glas-in-lood strips en onderdorpels van gesinterde baksteen. De benedenvensters worden afgesloten door een gepleisterde band (ringbalk) die doorloopt over de hele gevel.

De voorgevel (oostgevel) is symmetrisch en in spiegelbeeld ingedeeld: op de begane grond twee vensters en in de topgevel twee vensters. Vier horizontale betonnen balkjes, boven elkaar, scheiden de benedenvensters, een doorgetrokken topschoorsteen de bovenvensters. Deze worden aan de onderzijde geaccentueerd door een houten bloembak met zinken binnenbak op twee bij twee geplaatste betonnen steunen en aan de bovenzijde door naar voren stekende gepleisterde banden. Zowel bloembakken als banden omsluiten deels de vensters. In de voorgevel twee smeedijzeren sierankers, waarvan één op de doorgetrokken schoorsteen. Bovenaan de schoorsteen is een smeedijzeren bliksemafleider bevestigd. De voorgevel wordt bijna over de hele breedte in beslag genomen door een lage gemetselde bloembak.

Zowel de zuid- als de noordgevel hebben twee vensters waarvan één op de hoek met de voorgevel, ervan gescheiden door een gepleisterde bies. Midden in de noordgevel bevindt zich de entree, bestaande uit een lage, ruime gemetselde stoep van gesinterde baksteen, met een gemetselde bloembak aan de zijkant, een houten deur met achtruits deurlichten een wit gelakte verticale bies over bijna de hele deurlengte. Boven de deur een stevige betonnen luifel. Naast de entree een uitgebouwd privaat onder een plat dak met een smal drieruits venster.

In de topgevel van de westgevel bevinden zich een venster en een deur, onder een gepleisterde latei.

Achter de woning bevindt zich een platte aanbouw, één bouwlaag hoog, met in de achtergevel drie horizontaal gerichte ijzeren zesruits vensters, waarin zich de voormalige OPSLAGRUIMTE bevindt.

Er tegenaan is een GARAGE gebouwd op rechthoekige plattegrond met gesinterd bakstenen trasraam, onder een zadeldak, gedekt met rode tuile du nord. Aan de voorzijde (oostgevel) bevinden zich dubbele houten garagedeuren, in de zijgevel (noord) drie ijzeren zesruits vensters en in de achtergevel een zesruits venster met een deur. Net als bij het woonhuis worden deuren en ramen afgesloten door een brede doorlopende gepleisterde band.

In het INTERIEUR is met name van belang de houten trap in de hal, met Art Déco motieven.

Waardering

Woonhuis van tuinder met aangebouwde garage en opslagruimte van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang

- als goede representant van het oeuvre van de regionale architect W. Reitsema

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de bijzondere ringbalkconstructie

- vanwege de ruimtelijke samenhang met de verderop gelegen boerderij

- vanwege de beeldbepalende, open ligging nabij de bocht van de weg

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509481
Complexnaam
Voormalige tuinderswoning
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Voormalig WOONHUIS van tuinder met aangebouwde GARAGE en OPSLAGRUIMTE en een SCHOORSTEEN gebouwd in 1929 door architect W. Reitsema uit Leens in een regionale variant van de Amsterdamse schoolstijl. Opdrachtgever H. Zijlma liet de woning vlak in de buurt van zijn boerderij bouwen voor zijn gehandicapte dochter. Bijzonder aan de woning is de constructie: een ringbalk van beton geeft het huis zijn stevigheid. Verder wordt het huis dubbel geventileerd door middel van roostertjes in het trasraam en in de gevel ter hoogte van het plafond.

Achter de woning staat een SCHOORSTEEN. Oorspronkelijk hoorden er ook kassen bij, maar deze zijn in de loop der tijd afgebroken. Woning en pijp liggen even buiten het dorp aan de weg naar Ulrum op een zeer ruime kavel grond.

Waardering

Complex, bestaande uit een woonhuis voor tuinder met schoorsteen van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als gaaf voorbeeld van een tuinderswoning met schoorsteen uit eind jaren dertig van de 20ste eeuw

- vanwege de gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege de ruimtelijke samenhang met de verderop gelegen boerderij

- vanwege de beeldbepalende, open ligging nabij de bocht van de weg

- vanwege de zeldzaamheid van zo'n type complex

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdstraat 23 9972 PA Niekerk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 92 Ulrum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1929 1929 vervaardiging
Naar boven