Huis Rechteren, Dalfsen

Onderdeel 1

Omschrijving

KASTEEL Rechteren is het enig bewaard gebleven middeleeuwse kasteel van de provincie Overijssel. De middeleeuwse woonvleugel dagtekent in opzet uit het begin van de 16de eeuw. De ingangspartij met twee vooruitspringende vleugels werd in 1726 voltooid. De onderkelderde onderbouw met koepelgewelf van de forse toren aan de noordzijde dagtekent waarschijnlijk uit de eerste helft van de 14de eeuw en is in 1633-1634 verhoogd; achtkante spits met peervormige bekroning (leidekking). Fors bakstenen hoofdgebouw met aan achterzijde woonvleugel uit omstreeks 1505 op hoge kelderverdieping, twee hoge bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak tussen schoudergevels; kruisramen (omstreeks 1900) onder ontlastingsbogen, waarin schelpmotieven. Aan de voorpleinzijde is in 1726 een ingangspartij gebouwd met twee vooruitspringende vleugels van twee verdiepingen onder mansardekappen met leidekking; de gevels geleed door lisenen; aansluitend aan de linkervleugel de hoge ronde toren. Boven het middenvenster van de ingangspartij het jaartal MDCCXXVI (1726). Boven de voordeur het gekroonde alliantiewapen Van Rechteren en Von Limpurg-Speckfeld geflankeerd door twee griffioenen; boven de middenrisaliet een klok waarboven een natuurstenen fronton met het wapen Van Rechteren Limpurg, geflankeerd door twee vrouwelijke deugden: Justitia met zwaard en weegschaal links en Fortitudo met zuil rechts. In het klokkentorentje met koepeldak een klok uit 1516 door Henricus de Tremonia. De hoeken van de zijvleugels zijn versierd met beelden, de Vier Jaargetijden voorstellende. Inwendig een vestibule over de volle breedte van de voorgevel met witte marmeren vloertegels en plint (omstreeks 1865). Witte Salon aan de westkant met snijwerk in Rococo stijl door A. Roodenburgh. Hij vervaardigde eveneens het snijwerk in Lodewijk XIV trant en de schouw in de Rose Salon, thans Witte Kamer. Stucplafond uit de 18de eeuw. In de Zaal dateren enige onderdelen van het stucplafond uit 1696 met de alliantiewapens van Johan Zeger van Rechteren en Agnes Sophia van Raesfelt. Betimmeringen van omstreeks 1900. Eetzaal met bovendeurstukken met mythologische taferelen van Hendrik ten Oever uit 1698. De historiserende verbouwing uit omstreeks 1860 door L.H. Eberson werd na de restauratie van 1953-1957 ongedaan gemaakt.

Waardering

Het KASTEEL Rechteren, behorend tot de historische buitenplaats Rechteren, is van algemeen cultuurhistorisch architectonisch en stedenbouwkundig belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de verschillende bouwfasen vanaf de 14de tot en met de 20ste eeuw die elk hun eigen waarde hebben;

- wegens de plaats die het kasteel inneemt in de regionale geschiedenis;

- wegens de indeling en uitmonstering van het interieur;

- wegens een aantal met name genoemde interieuronderdelen;

- wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510171
Complexnaam
Rechteren
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

Het complex HISTORISCHE BUITENPLAATS RECHTEREN, waarvan het kasteel een middeleeuwse oorsprong heeft, ligt ten oosten van Dalfsen aan een dode arm van de Overijsselse Vecht Zuurgraven genaamd; de gracht om het kasteelcomplex maakt deel uit van die arm; de Vecht stroomt thans ten noorden van de buitenplaats. Het complex bestaat uit het kasteel met zijvleugels en twee bouwhuizen rond het voorplein en is via een stenen brug over de gracht toegankelijk; het kasteeleiland is vrij groot: ook de siertuinen en de moestuin liggen er. Ten oosten van dit geheel, buiten de gracht, strekt zich langs de Rechterensedijk een klein landschappelijk park uit, waarin een grafmonument en enkele tuinvazen; ook op het eiland twee vazen, een balustrade met tuinbeelden en hekken.

Het historisch buitenplaatscomplex Rechteren omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN (3A en 3B), BRUG (4), KOUDE BAK (5A), DRUIVENKAS (5B), KWEEKKAS (5C), MOESTUINMUUR (5D), MOESTUINMUUR MET AANGEBOUWDE STAL (5E), GRAFMONUMENT (6), HEKKEN (7A en 7B) en TUINSIERADEN (8A - 8E).

Het historische buitenplaatscomplex Rechteren ligt aan een oude Vechtarm ten zuidoosten van Dalfsen. Een eerste vermelding van een 'castrum ... Rechter' dateert van 1320. In dat jaar werd het aan de bisschop van Utrecht in leen opgedragen door Roderik en Herman van Voorst. In hetzelfde jaar kregen Roderik en Herman vergunning het huis te verbouwen en te versterken. In 1339 is er sprake van een eigen kapel. Door huwelijk kwam het kasteel in 1356 in het bezit van de familie Van Heeckeren, die zich later 'Rechteren' naar het kasteel ging noemen. Het oudste deel van het kasteel is de onderbouw van de forse toren, die uit de eerste helft van de 14de eeuw kan dateren. De rechthoekige woonvleugel aan de zuidwestzijde dateert in opzet van 1508. In de 16de eeuw werd het kasteel diverse malen belegerd en ernstig beschadigd door Gelderse (1522), Utrechtse (1524) en Spaanse troepen (1584). In 1591 kwam Rechteren definitief in Staatse handen. Het kasteel werd ontmanteld, de ringmuur geslecht, de hoofdgracht gedempt en de wallen afgegraven. In 1633-1634 werd de toren verhoogd. Na beschadiging door Munsterse troepen in 1672 volgden tussen 1685 en 1705 en na 1726 uitgebreide herstellingen. Van de laatste periode dateert de ingangspartij met de twee vooruitspringende vleugels. In 1896 werden toren en hoofdgebouw naar plannen van J. Mutters in neogotische vormen verbouwd. In 1898 volgde de verhoging van de middenpartij naar ontwerp van J.W.H. Berden in Franse trant. Deze moderniseringen werden in 1953-1957 grotendeels weer ongedaan gemaakt. A.J. van der Steur was de verantwoordelijke architect. Het hoofdgebouw kreeg weer vensters in 18de-eeuwse vormen, de geveltoppen werden teruggebracht naar een vroegere fase en de weergang van de toren en andere neogotische aanpassingen verdwenen. Berden was eveneens verantwoordelijk voor een ingrijpende verbouwing tussen 1898 en 1905 van het interieur. De zaal heeft nog delen van een stucplafond met jaartal 1696. De eetzaal was omstreeks 1860 door L.H. Eberson in historische trant gewijzigd. Bij de restauratie van 1953-1957 is dat weer ongedaan gemaakt. Aan de noordoostzijde van het kasteel, waarschijnlijk ter plaatse van de oude voorburcht, lag in de 18de eeuw een formele tuin met geschoren bomen. Het patroon van die tuin is te zien op de kadastrale kaart van omstreeks 1830. Op diezelfde kaart ziet men buiten de omgrachting van het kasteeleiland aan de zuid- en zuidoostkant een patroon van slingerende paden getekend. In 1850 (TMK) blijkt ook het terrein tussen het kasteeleiland en de Tolhuisweg met een gebogen padenpatroon te zijn verdeeld. In opdracht van Adolph Zeyger van Rechteren Limpurg maakte Leonard Springer tussen 1909 en 1911 een ontwerp voor een formele tuin aan de oostkant van het huis. In die jaren werd ook het terras met balustrade en beeldengroepen aangelegd. Beeldhouwwerk van de Antwerpse beeldhouwer E. Declercq. Van de formele tuin zijn geen resten meer over.

Omgrenzing

De buitenplaats wordt in het zuiden begrensd door de Rechterensedijk/Tolhuisweg, aan de westkant door de oprijlaan en agrarisch gebied, aan noordzijde ook door agrarisch gebied en aan de oostkant door de Markeweg. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der complexonderdelen aangegeven.

Waardering

Het complex HISTORISCHE BUITENPLAATS RECHTEREN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de bijzondere oudheidkundige en cultuurhistorische waarden van het kasteel;

- wegens de zeer markante landschappelijke ligging van het complex;

- wegens de zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kasteel Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rechterensedijk 3 – 7722 HB Dalfsen – – Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats – –
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
– E 3539 – Dalfsen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1590 1599 – vervaardiging
Naar boven