Petrus en Paulus, Leidschendam

Inleiding

In Neo-Renaissancestijl opgetrokken pastorie behorende bij de Petrus en Pauluskerk, naar ontwerp van E.J. Margry in 1879-1880 gebouwd.

Omschrijving

Pastorie van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Symmetrische voorgevel met entreepartij in middenas tussen twee licht risalerende tuitgevels onder steekkappen. Wit geschilderde gepleisterde speklagen en sierstenen. Dubbele houten deur met halfrond bovenlicht in portiek onder rondboog op slanke kolommetjes. Boven de ingang een porte brisée met smeedijzeren Frans balkon. Rechtgesloten vensters met bovenlicht onder segmentbogen op begane grond en verdieping. In de geveltoppen vensters onder rondbogen met witte sierstenen. In het gemoderniseerde interieur bevindt zich een zaal met rijk uitgevoerde stucplafonds en marmeren schouwen. In de gang een tegellambrizering.

Waardering

De pastorie van de Petrus en Pauluskerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representant van de hausse in rooms-katholieke kerkbouw in de stijl van de Neo-Gotiek na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectectuurhistorische waarde wegens de eenvoudige Neo-Hollandse Renaissancestijl en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van ex- en interieur. De pastorie is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de Petrus en Pauluskerk en vanwege de zeer beeldbepalende situering bij de sluis binnen het dorpsgezicht van Leidschendam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510301
Complexnaam
Petrus en Paulus
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

KERKELIJK COMPLEX bestaande uit de roomskatholieke PETRUS EN PAULUSKERK en bijbehorende PASTORIE daterend uit 1879-1880, gebouwd naar ontwerp van architect E.J. Margry, één van de meest productieve leerlingen van P.J.H. Cuypers. Hij stichtte in 1866 een eigen atelier naar voorbeeld van Cuypers-Stoltzenberg. De Petrus en Pauluskerk is onder pastoor A.H.J. Vos gebouwd door de aannemers P. van de Weyer en B. Zuithof. De consecratie van de kerk geschiedde door monseigneur P.M. Snickers op 9 september 1880. Het complex staat op de plaats waar tot 1870 de herberg `Het Eiland' stond, die in dat jaar werd afgebroken.

Omschrijving

De kruisbasiliek is gebouwd in de stijl van de Neo-Gotiek, geïnspireerd op de vroege Franse Gotiek, waarin nog duidelijke stijlkenmerken van de Romaanse bouwkunst zijn te bespeuren. De pastorie is uitgevoerd in de stijl van de neo-Hollandse Renaissancestijl. De kerk en pastorie zijn zeer beeldbepalend gesitueerd aan de Vliet dichtbij de sluis in de dorpskern van Leidschendam en maken onderdeel uit van het beschermde dorpsgezicht. De pastorie, die in een hoek van 90 graden op de kerk staat is via de voormalige catechismusruimte met de kerk verbonden.

Waardering

Het complex van rooms-katholieke kerk en pastorie Petrus en Paulus is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden als redelijke gaaf en monumentaal voorbeeld uit de hausse van rooms-katholieke kerkbouw in de stijl van de Neo-Gotiek na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de architectectuurhistorische waarde als voorbeeld van een op de vroege Franse Gotiek geïnspireerde Neo-Gotische kerk, en vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van ex- en interieur en vanwege de kunsthistorische waarde van enkele interieuronderdelen. De kerk is van belang als representatief voorbeeld uit het kerk-oeuvre van de architect E.J. Margry. Het complex is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de zeer beeldbepalende situering bij de sluis binnen het dorpsgezicht van Leidschendam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sluiskant 28 2265 AB Leidschendam Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 6382 Veur
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1870 1870 vervaardiging
Naar boven