Voorzorg, Leidschendam

Inleiding

SCHUUR daterend uit 1899 en onderdeel van het boerderijcomplex 'Voorzorg'.

Omschrijving

Schuur van één bouwlaag met zolderverdieping op langgerekte rechthoekige plattegrond onder zadeldak met kruispannen gedekt. Windveren aan voor- en achtergevel evenals aan de boerderij met geveltekens. In de voorgevel (noord) twee grote dubbele inrijdeuren onder getoogde strekken met gepleisterde sierstenen. De deuren zijn voorzien van panelen met sierlijke profiellijsten. Geveltop met zolderluik onder halfrond bovenlicht. In de zijgevels (oost en west) op onregelmatige afstand van elkaar opgeklampte staldeuren met drieruits bovenlichten onder strekken versierd met gele baksteen. In de oostgevel ook enkele getoogde stalvensters. Achtergevel (zuid) met hooiluik onder keperboogvenster als in de achtergevel van de boerderij. De oorspronkelijke indeling van de schuur is in grote lijnen gehandhaafd.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarden wegens de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de boerderij en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Voorts is de schuur van situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan het Wilsveen in de nabijheid van de molendriegang van de Driemanspolder.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510304
Complexnaam
Voorzorg
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het boerderijcomplex `Voorzorg' bestaat uit een BOERDERIJ van het langhuistype met bijschuur en is in 1899 gebouwd in opdracht van de heer J.A. Jongerbloed. In de schuur waren oorspronkelijk de wagenschuur, een karnmolen, paardestallen, een dorsvloer, een jongveestal en varkensstallen ondergebracht. NB De overige schuren op het erf zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De Overgangsarchitectuur van de boerderij wordt gekenmerkt door een gemengde bouwtrant met rijke detaillering zoals het sierspant aan de voorgevel. In het achterhuis van de boerderij zijn tussen het woongedeelte en de stal een koelbak met pomp en een waterfornuis bewaard gebleven. De originele zogenaamde `Deense' kaaskelder bevat drie koelbakken en ook de indeling van de stal is oorspronkelijk. De boerderij staat op een nagenoeg rechthoekig erf met de voorgevel (noord) naar de openbare weg gekeerd. De bijschuur staat evenwijdig aan de boerderij en ligt iets verder teruggerooid van de weg. Tussen de gebouwen voert een met klinkers bestraatte oprit naar het achtererf. Aan de achterzijde van de boerderij is aan delen van de rondlopende bestrating nog te zien dat hier ooit een hooiberg heeft gestaan. Het erf wordt aan de voorzijde (noord) afgeschermd door een sloot, evenwijdig aan de openbare weg. De hoofdtoegang tot het erf wordt gevormd door een dam, geflankeerd door een hek dat voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Het erf dat verder voornamelijk bestaat uit gazon, deels afgeschermd door lage hagen, wordt aan de oostzijde begrensd door een sloot en een rij bomen. Aan de westzijde vormt een tweede oprit naar het achtererf, eveneens geflankeerd door bomen, de begrenzing. Aan de zuidzijde gaat het erf over in het weiland.

Waardering

Het boerderijcomplex Voorzorg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een redelijk gaaf boerenerf uit het einde van de negentiende eeuw met een karakteristiek Zuid-Hollandse langhuisboerderij. Het boerderijcomplex is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van rijk geornamenteerde Overgangsarchitectuur. De hoge mate van gaafheid van de complexonderdelen in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering is voor de regio vrij zeldzaam. De hoge ensemblewaarden van het complex wordt bepaald door de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de gebouwen en de beplanting van het erf. Het complex heeft bijzondere stedebouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het Wilsveen in de nabijheid van de molendriegang van de Driemanspolder.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wilsveen 2 2266 LR Leidschendam BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 2219 Stompwijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1899 1899 vervaardiging
Naar boven