Herenweg 46, Hoogwoud

Inleiding

STOLPSCHUUR bij de ten zuidwesten gelegen rentenierswoning, die omstreeks 1910 aan het complex is toegevoegd. De stolpschuur is door een aanbouw aan de zuidwestzijde direct verbonden met de rentenierswoning.

N.B.: De aanbouwen aan de zuidoost- en de zuidwestzijde vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Stolpschuur onder een met een zwarte muldenpan bedekt schilddak met een vrij korte, haaks op de weg staande, nok. Het schilddak rust op een houten vierkantsconstructie. De houten vierkantsconstructie bestaat uit vier houten pijlers met dekbalkgebint en overstek op het noordwesten.

Het in rode baksteen opgetrokken muurwerk van de stolpschuur wordt aan de bovenzijde rondom afgesloten met een goot op houten klossen.

De rechterzijde (ZO) heeft aan de linkerkant van de gevel een darsdeur.

De achterzijde (NO) heeft een vrijwel blinde gevel die ter rechterzijde wordt onderbroken door een deuropening. De deuropening heeft twee houten deuren met een gezamelijk bovenlicht. Het bovenlicht wordt door een drietal roeden opgedeeld in vier vierkante kleine vensteropeningen. Direct onder de ramen in de voorgenoemde deuren bevinden zich vier glaspanelen. Het formaat van deze glaspanelen komt overeen met die van de zich hierboven bevindende ramen. Ter rechterzijde van de deuropening bevindt zich een houten uitbouw met een liggende weeg.

De linkerzijde (NW) heeft op de begane grond vrijwel direct onder de houten goot, die de begane grond aan de bovenzijde afsluit en geplaatst is op houten gootklampen, een serie getoogde ijzeren stalvensters.

Waardering

De stolpschuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven rentenierswoning-complex.

510426

Inleiding

Complex van RENTENIERSWONING met bijbehorende STOLPSCHUUR en VOETBRUG, vermoedelijk gebouwd in 1868 en gelegen aan de oostzijde van de Herenweg. Alle onderdelen van het complex zijn gelegen op één perceel, dat aan de westzijde van de Herenweg wordt gescheiden door een wegsloot. De stolpschuur, die waarschijnlijk rond 1910 is toegevoegd aan de rentenierswoning, heeft aan de rechter- (NW) en linkerzijde (ZO) een houten aanbouw.

Aan de noordoostzijde van de rentenierswoning is een verbinding met de stolpschuur gebouwd. De genoemde aanbouwen zijn niet van invloed op de monumentale waarde van het complex.

NB. De genoemde houten aanbouwen aan de stolpschuur vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

COMPLEX bestaande uit een rentenierswoning, stolpschuur en voetbrug. De stolpschuur bevindt zich direct ten noordoosten van de rentenierswoning en de voetbrug bevindt ten zuidwesten van de rentenierswoning.

Waardering

Het complex is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als nagenoeg gaaf bewaard voorbeeld van 19de- en begin 20ste-eeuwse landelijke bouwkunst.

Herenweg 46 1718 AG Hoogwoud BY Ja
U 697 Opmeer